Zaterdag 19/10/2019

aanslagen parijs

Eén verdachte van aanslagen Parijs vrijgelaten, drie andere blijven in de cel

Franse soldaten patrouilleren in de luchthaven Charles de Gaulle in Parijs. Beeld AP

De Brusselse raadkamer heeft vandaag één verdachte in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs vrijgelaten onder strenge voorwaarden. Dat meldt het federaal parket. Het gaat om Abdeilah C. Het federaal parket beslist morgen of het tegen die beslissing van de raadkamer in beroep gaat. Drie verdachten in het onderzoek blijven wel nog minstens een maand in de cel. Het gaat om Mohamed Amri, Mohamed Bakkali en Zakaria Jaffal.

Abdeilah C. heeft sinds zijn aanhouding eind november steeds elke betrokkenheid bij de aanslagen betwist. Salah Abdeslam zou de avond van de aanslagen, 13 november, gebeld hebben met een gedetineerde in de gevangenis van Namen, Naïm B., omdat die over het gsm-nummer van C. beschikte. Vermoedelijk hoopte Salah dat C. hem aan een nieuwe identiteit kon helpen.

Als het federaal parket in beroep gaat tegen zijn vrijlating, moet de kamer van inbeschuldigingstelling binnen 15 dagen over zijn verdere aanhouding beslissen. Hetzelfde geldt voor Mohamed Amri, Mohamed Bakkali en Zakaria Jaffal. Als hun advocaten in beroep gaan tegen hun verdere aanhouding, moeten ook zij binnen de 15 dagen voor de KI verschijnen.

Amri heeft bekend dat hij, samen met Hamza Attou, Salah Abdeslam in de nacht van vrijdag 13 november op zaterdag 14 november in Parijs ging halen, maar blijft erbij dat hij niets te maken hebben met de aanslagen zelf. Attou en Amri zouden opgebeld zijn door Salah Abdeslam, die zich op dat moment in Parijs bevond en hen vroeg hem te komen halen. De twee reden naar Parijs en reden vervolgens terug naar Brussel met Abdeslam aan boord.

Eenmaal in Brussel verliet Mohammed Amri de wagen, waarna Hamza Attou een derde verdachte, Ali Oulkadi, belde en die vroeg naar het metrostation Bockstael in Laken te komen. Oulkadi haalde beide mannen, Attou en Abdeslam, daar op en ging met hen naar een café. Daar bekende Salah Abdeslam dat hij betrokken was bij de aanslagen in Parijs en dat zijn broer Brahim zichzelf daarbij had opgeblazen. Na dat gesprek bracht Oulkadi Salah Abdeslam naar Schaarbeek.

Bakkali

De 28-jarige Bakkali werd eind november opgepakt en aangehouden wegens terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Een BMW die hij huurde, werd gezien in de omgeving van twee safehouses waar de aanslagen in Parijs zouden voorbereid zijn, in Charleroi en Auvelais. Mohammed Bakkali zou onder een valse naam ook een safehouse in de Henri Bergéstraat Schaarbeek gehuurd hebben, waar onder meer DNA-materiaal van Salah Abdeslam werd aangetroffen. De politie vond bij hem bovendien een video waarin een topman van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol werd bespioneerd.

Intussen is gebleken dat die video gemaakt werd door de broers El Bakraoui, die zich op 22 maart opbliezen in de luchthaven Brussels Aiport en het metrostation Maalbeek. Bakkali wordt ook in verband gebracht met het appartement in de Max Roosstraat in Schaarbeek waar de broers El Bakraoui zich de weken voor de aanslagen schuilhielden. Op een computer die aangetroffen werd in een vuilnisbak vlakbij dat appartement, hebben speurders een testament van Ibrahim El Bakraoui gevonden, waarin Bakkali vermeld wordt. Dat testament zou Bakkali evenwel vrijpleiten van elke directe betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs en Brussel.

Zakaria J. werd op 20 januari gearresteerd wegens zijn vermoedelijke banden met verschillende personen in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Zo zou hij uit de kennissenkring van Abdelhamid Abaaoud komen, maar wat zijn precieze rol zou zijn of wat hem ten laste wordt gelegd, is voorlopig niet duidelijk. De huiszoeking die in zijn woning werd uitgevoerd, leverde alvast geen wapens of explosieven op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234