Eén uitzendkracht op tien is vijftigplusser
Hoe langer hoe meer oudere werknemers gaan aan de slag als uitzendkracht. Eén uitzendkracht op tien in ons land is ouder dan vijftig jaar. Dat blijkt uit cijfers van sectorfederatie Federgon.
In 2016 was 10,7 procent van de uitzendkrachten (zonder jobstudenten) ouder dan 50 jaar. Het ging om 44.881 mensen. Het is voor het eerst dat ze de kaap van tien procent overschreden. In vergelijking met 2015 gaat het om een stijging met 17,2 procent. Tien jaar geleden waren ze goed voor nog geen vijf procent van het aantal uitzendkrachten.
Eén op de twintig uitzendkrachten is bovendien ouder dan 55 jaar. De uitzendsector telt zelfs 8.000 mensen ouder dan zestig. "De oudste uitzendkracht is ergens in de tachtig", klinkt het bij Federgon.
Vaak gaat het om mensen die uit een ontslagronde of herstructurering komen. De uitzendsector vormt voor oudere werknemers dan een lage drempel naar de arbeidsmarkt. Oudere werknemers zijn ook niet noodzakelijk op zoek naar een vaste baan, en komen zo uit bij uitzendwerk. "Dat is erg afhankelijk van de thuissituatie. Zijn er nog studerende kinderen? Is het huis afbetaald? ", aldus Paul Verschueren, hoofd van de Federgon-studiedienst.
Dienstencheques
De uitzendsector heeft - zoals bekend - een recordjaar achter de rug, met een groei van de activiteit met 9,3 procent. Een betere economie zorgt voor meer vraag naar uitzendkrachten. Ook de nood aan meer flexibiliteit doet de bedrijven vaker aankloppen bij een uitzendkantoor.
Concreet verrichten vorig jaar 652.338 mensen uitzendarbeid, inclusief 232.919 studenten (+6,9 procent) die aan de slag gingen. Dat komt neer op dik 109.000 voltijdse equivalenten die dagelijks aan de slag zijn als uitzendkracht.
Ook andere Federgon-sectoren doen het goed, zoals de sector 'werving en selectie' met een groei van twaalf procent. Ook de sector van de dienstencheques bleef, ondanks de regionalisering, overeind: er was een groei van het aantal gepresteerde uren met 2,9 procent. "De sector telt één miljoen klanten, en toch was er nog lichte groei, vooral in Vlaanderen", aldus algemeen directeur Herwig Muyldermans.
|