Zaterdag 25/01/2020

Gent

Een-tweetjes tussen stad Gent en architecten?

De Ghelamco-arena in Gent. Beeld Wouter Van Vooren

Heeft een voorname Gentse stadsambtenaar te nauwe banden met architectenbureau Bontinck? Architect en docent emeritus Marc Dubois stelt te weten hoe sommige bouwdossiers bovenaan de stapel belanden.

Het Gentse stadsbestuur zou net als het ambtenarenapparaat vastzitten in een innige omhelzing met architectenbureau Bontinck. Dat stelt Marc Dubois, architect en docent emeritus aan de KU Leuven. Hij heeft vooral moeite met het feit dat zowel burgemeester Daniël Termont (sp.a) als een hoge stadsambtenaar heeft meegeschreven aan een overzichtsboek van het architectenbureau. In De Tijd spreekt hij van een "te intieme band tussen beleid en ontwikkelaars". Vooral de betrokkenheid van de ambtenaar, die invloed heeft bij het afleveren van bouwvergunningen, noemt hij "misplaatst".

Volgens Dubois krijgen sommige bouwdossiers sneller dan verwacht een vergunning. "Ik val Termont niet persoonlijk aan", zegt hij tegen deze krant. "Je kunt hem hoogstens onvoorzichtigheid aansmeren om in dat boek te gaan staan. Het toont vooral de macht van de administratie aan in Gent. Je kunt het natuurlijk niet bewijzen, maar niemand durft tegen die administratie in te gaan, omdat er een te grote subjectiviteit mee is gemoeid. Je bouwdossier verdwijnt onderaan de stapel, en tijd is geld."

De ambtenaar, die al jarenlang een leidinggevende functie heeft, wordt door sommigen omschreven als de spin in het web. Een exponent van een ons-kent-onscultuur, zelfs. "Ik heb zelf van een meerdere projecten gehoord die bovenaan de stapel zijn beland", zegt een Gentse architect op voorwaarde van anonimiteit. "Dat hij de macht mee in handen heeft, is een publiek geheim. En niemand durft zich tegen hem te keren, omdat iedereen hem vroeg of laat wel nodig heeft."

Bontinck zou volgens Dubois op grote voordelen kunnen rekenen. Zo zou hij erin zijn geslaagd de vergunning voor een groot project binnen de 52 dagen te verkrijgen, terwijl de gemiddelde Gentenaar al snel 100 dagen zou moeten wachten op een vergunning voor een balkon.

Tom Balthazar, sp.a. Beeld Bob Van Mol

Geen indicaties

Schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar (sp.a) spreekt deze vermeende gang van zaken met klem tegen. "Dit is volstrekt uit de lucht gegrepen. De gemiddelde termijn voor het behandelen van een vergunning is 50 dagen in Gent. De maximale termijn voor zo'n behandeling bedraagt 75 dagen. Die meneer Dubois weet duidelijk niet waarover het gaat. Dat het soms sneller gaat, is omdat er vaak al voorbesprekingen gebeuren voordat het dossier wordt ingediend."

Waar Balthazar wel moeite mee heeft, is dat de ambtenaar, die wegens vakantie niet bereikbaar is voor commentaar, een bijdrage voor het overzichtsboek heeft geschreven. "Hij heeft dat inderdaad aan niemand voorgelegd en had dat beter niet gedaan. Het was wat onvoorzichtig. We gaan hem daar zeker op aanspreken. Ik heb nog geen klachten gekregen dat hij architecten zou voortrekken. Maar die man behandelt ook helemaal geen vergunningen. Alleen bij grote projecten wordt zijn advies gevraagd. Natuurlijk heeft hij invloed op architecturaal advies, maar ik heb geen indicaties dat hij die invloed misbruikt."

Toch blijft de kritiek aanhouden. In een opiniestuk in deze krant pleit Kati Lamens, voorzitter van de beroepsfederatie van architecten NAV, voor meer transparantie en faire procedures. Een verzuchting die binnen delen van het Gentse schepencollege op begrip kan rekenen. Daar klinkt het dat Termont lang niet altijd zelf de lijnen uitzet en dat de ambtenaren een flinke vinger in de pap hebben.

"De snelheid waarmee je als schepen talloze besluiten moet lezen en goedkeuren, dat lukt gewoon niet", zegt een schepen. "Het is ondoenbaar om alles goed zelf op te volgen. En dus doe je een beroep op die administratie die op zich wel veel macht verwerft. In die zin zullen er vele onopvallende zaken zijn waarvan we niet precies weten hoe de vork in de steel zit."

Ons kent ons

Voor Veli Yüksel, CD&V-fractieleider in de gemeenteraad, is het reden genoeg om alle grote bouwprojecten van het verleden door te lichten in de speciaal opgerichte commissie-Optima. Hij geeft aan dat de verklaringen van Dubois lijken te wijzen op belangenverstrengeling. "We moeten alles uitspitten. Als zulke feiten bevestigd worden, dan reken ik op de wijsheid van de burgemeester om de juiste conclusie te trekken. Maar zo'n ons-kent-onscultuur waarvan nu sprake lijkt te zijn, daar zijn de ambtenaren ook medeplichtig aan. De regels zijn duidelijk genoeg. Als deze beweringen kloppen, dan hebben zij ook bewust de wet overtreden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234