Dinsdag 30/05/2023

'Een trein die goed rijdt, stopt niet plots'

De erfenis van Eric Wauters: wereldbeker dressuur en springen in Mechelen

Mechelen

Eigen berichtgeving

Marcel Coppens

Deze week heeft in de Nekkerhal in Mechelen de eerste Flanders Christmas Horse Show plaats zonder de betreurde Eric Wauters. Even werd overwogen om de jumping niet te laten doorgaan, maar eigenlijk had de bezieler van het hele gebeuren alles al in orde gebracht voor zijn zelfmoord. The show must go on, hoewel Eric Wauters een erfenis nalaat.

Sponsors, contracten, kaarten, deelnemers, bijna alles was in gereedheid gebracht, was het niet dat de Vlaamse jumpingwereld vorige week een nieuwe slag te incasseren kreeg bij het plotselinge overlijden van Bloemenjumping-organisator Van Turnhout, dit jaar nog de man achter de schermen van het BK. Maar ook met hem lagen alle afspraken al lang vast. "Eigenlijk zullen we pas na deze jumping weten hoe het verder moet met Jumping Mechelen", zegt Edith De Reys, die al jaren achter de schermen mee zorgt voor de public relations en de persvoorzieningen. "Iedereen blijft doen wat hij of zij vroeger deed. Yolande, de vrouw van Eric, zit sinds het ontstaan mee in deze organisatie. Ze blijft zich inzetten. Al wordt de toekomst allicht een stuk moeilijker. Zijn relaties, zijn persoonlijkheid, zijn overtuigingskracht openden soms deuren, die anders dicht zouden gebleven zijn. De grote vraag luidt: hoe zal de jumping er volgend jaar uitzien? Eén groot voordeel is dat deze jumping loopt als een trein. Ook dit jaar zal de hal nagenoeg alle dagen barstensvol zitten. Veel volk, meer dan 30 uur op televisie in heel Europa, dat helpt allemaal om sponsors naar hier te lokken."

Nog voor Wauters' overlijden stond het vast dat het belang van Jumping Mechelen in waarde gestegen is. Voor het eerst wordt er in Mechelen een wereldbekerproef dressuur georganiseerd, waarop de wereldtop, met Anky van Grunsven aan het hoofd, aanwezig zal zijn. "De dressuurwereld evolueert meer naar uitsluitend indoorwedstrijden. Schoten komt dus niet meer voor op de wereldbekerkalender en normaal gezien moet je een flinke traditie meedragen om als organisator zulke proef te krijgen, maar Mechelen had in het verleden al zodanig zijn waarde bewezen."

Drie jaar is het ook geleden dat in ons land, in Brussel, een wereldbekerproef voor springruiters plaatsvond. "In Mechelen zal nagenoeg de hele Europese top aanwezig zijn. Door het nieuwe systeem waardoor slechts een twintigtal ruiters kunnen doordringen tot de finale op elke jumping, nemen de meeste ruiters zoveel mogelijk kansen waar om punten te pakken. We hebben dit jaar zelfs combinaties moeten weigeren. Vorig jaar vond er inderdaad een actie plaats van ontevreden ruiters, die de selectiepolitiek van de Belgische federatie aanklaagden, maar ik heb de indruk dat het ongenoegen is weggeëbd, ook omdat selectieheer Somers zijn uiterste best deed om iedereen zoveel mogelijk internationale kansen te geven. De macht van de organisatoren blijft natuurlijk groot, want zij willen liever een bekende naam als Ludo Philippaerts op hun affiche dan een minder bekende zoals Cleeren of Peeters."

Hoe zit het intussen met de Belgische ruitersport? Vorig jaar vond wereldkampioen Rodrigo Pessoa dat de Belgen hun paarden te weinig lieten rusten. Toch zijn ze voor de internationale federatie geplaatst als team voor de Olympische Spelen. De Reys: "Ik denk dat de kritiek van Pessoa nog steeds van tel is, maar dat heeft vooral te maken dat onze ruiters niet uit een hele stal kunnen kiezen. Vorige week in Londen bereed John Whitaker nog een 19-jarig paard. Hij heeft de kans om zo'n dier zes maanden te laten rusten omdat hij over zoveel paarden kan beschikken. Bij de Belgische ruiters steekt Ludo Philippaerts er bovenuit. Hij haalde een zesde plaats in de wereldbekerproef in Londen en eindigde tweede in een andere wedstrijd. Ook Stanny Van Paesschen bezit momenteel een paar paarden die internationaal meedraaien. Verder heb je James Peeters, terwijl Dirk Demeersman, Joris Meulemans en Kristof Cleeren klaar staan. Ik zie de toekomst van de Belgische ruitersport positief in."

Hoogtepunten uit het programma:

Maandag: vanaf 8.30 u. tot 13 uur: intermediaire en GP internationale dressuur, 's avonds krachtproef; dinsdag: 16.30 u. wereldbekerproef dressuur: kür op muziek, 20 u. kwalificaties WB springruiters; woensdag: 20 u. finale wereldbekerproef springruiters, GP van Vlaanderen: donderdag: 20 u. Sires of the world GP, voorbehouden aan goedgekeurde dekhengsten.

Voor het eerst organiseert Mechelen een wereldbekerproef dressuur. De wereldtop met Anky van Grunsven aan het hoofd zal aanwezig zijn

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234