Dinsdag 17/09/2019

Een thuis voor ondernemers in Vlaanderen

Vakbonden wijzen op ontbreken van wettelijk kader voor Huis van de Vlaamse Economie

Vlaams minister van Economie Jaak Gabriels (VLD) heeft gisteren in Gent het eerste Huis van de Vlaamse Economie (HVE) geopend. Het HVE groepeert een aantal diensten van Export Vlaanderen, de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappijen (GOM), het Vlaams Instituut voor Zelfstandig Ondernemen (Vizo) en van de Vlaamse overheid. Het Huis van de Vlaamse Economie moet uitgroeien tot een eerstelijns adviesinstelling voor bedrijven. "Iedereen die een onderneming wil opstarten en iedereen die vragen heeft over ondernemen of exporteren, zal hier voortaan terechtkunnen", aldus Gabriels.

In elke provinciehoofdstad zal een afdeling van het HVE opgericht worden. De eerste antenne werd gisteren officieel geopend en wordt ondergebracht in de gebouwen van het voormalige seminarie aan de Seminariestraat in Gent. Een deel van de Vlerick Leuven Gent Management School zal er ook gevestigd worden. De tweede vestiging gaat open in april, in Brugge.

Het doel van het Huis van de Vlaamse Economie is de vereenvoudiging van de dienstverlening aan bedrijven door de verschillende nationale en regionale overheidsinstellingen die zich bezighouden met economie. De specialisten van elk huis zullen ondernemers met vragen ook doorverwijzen naar de gepaste instanties. Gabriels past het HVE ook in in de inspanningen die de Vlaamse overheid op dit moment doet om de administratie te vereenvoudigen. Het HVE is een van de hoekstenen van het actieplan ondernemen, dat de minister vorig jaar invoerde. Het voorzag onder andere in lastenverlagingen en expansiesteun voor bedrijven, en in de ondertussen bekende opleidings- en adviescheques.

Toch is niet iedereen even enthousiast over het Huis van de Vlaamse Economie. De socialistische en christelijke vakbond wijzen erop dat er nog steeds geen decreet bestaat voor de nieuwe koepelorganisatie. "De mensen van de organisaties die nu deels overgaan in het HVE worden voor voldongen feiten geplaatst", zegt Koen Engels van het ACV. "Het is geen goed idee om de bestaande structuren geheel of gedeeltelijk af te schaffen zolang er geen wettelijk kader is."

De bonden vrezen ook dat de sociale partners zeer weinig inspraak zullen hebben in de nieuwe structuur. "Nu zetelen de meeste vakbonden in de raad van bestuur van de GOM's, en kunnen we in bepaalde gevallen wegen op het beleid. In het HVE lijkt er geen plaats te zijn voor de sociale partners", aldus Engels. De GOM's zullen een deel van hun takenpakket verliezen aan het HVE. In plaats daarvan zullen Provinciale Ontwikkelingsmaatschappijen (POM) opgericht worden. De bonden vrezen ook dat de rationalisering van de dienstverlening banen zal kosten. (FSm)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234