Maandag 01/03/2021

Opinie

Een thesis dwingt ons om ter plaatse te blijven trappelen. Schaf hem af

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Stéphanie Verzelen is masterstudent Journalistiek en stagiaire bij Goesting. Ze houdt een pleidooi tegen de masterproef die studenten moeten schrijven.

Beste professoren, decanen en rectoren van de Vlaamse universiteiten,

Slecht nieuws. Dit jaar, mijn allerlaatste uniefjaar, kon ik in juni niet afstuderen; mijn thesis is namelijk niet af. Voor mijn masterproef moest ik een derde van dit schooljaar wijden aan een onderzoek naar internetrisico's. Dat als een masterstudente journalistiek met zero onderzoeksgerelateerde ambities, en al een diploma communicatiewetenschappen - inclusief afgewerkte masterproef - op zak. Veel liever had ik mijn tijd dit jaar gespendeerd aan het schrijven van stukken of een langere stageperiode. Dus staat mijn zomer nu in het teken van mijn persoonlijke papieren kwelgeest.

De harde waarheid nu. In mijn situatie, en in die van véél studenten, is een masterproef meesterlijk irrelevant. Een klein aandeel van de jaarlijks geproduceerde thesissen haalt de krant, wordt bekroond met een scriptieprijs, belicht en verhelpt idealiter een belangrijk probleem.

Ondertussen belandt een trieste meerderheid van de werkstukken in een donker archief om daarna nooit meer het daglicht te zien. Zeker in de humane wetenschappen. Niemand zit écht te wachten op een studie van het gebruik van het woord 'en' in middeleeuwse geschriften of een analyse van de mediaberichtgeving over internetrisico's. Waarom bestaat het ding dan überhaupt?

Stéphanie Verzelen. Beeld rv
Stéphanie Verzelen.Beeld rv

Ik snap het ergens wel, beste professoren. Jullie willen je afstuderende studenten zelfstandig aan een project van lange adem leren werken. Maar hoe waardevol dat ook is (toegegeven: heel waardevol), en hoe trots wij, studenten, er achteraf ook op terugkijken (toegegeven: heel trots), het feit blijft dat we voor alle geïnvesteerde tijd en moeite helemaal niks terugkrijgen. Dat geen enkele recruiter bij het lezen van ons curriculum vitae zijn ogen op de titel van onze masterproef laat rusten. Dat het ding geen deuren opent. Een thesis helpt ons niet vooruit. Een thesis dwingt ons om ter plaatse te blijven trappelen. En daar heb je 't.

Er is wat het afstudeerproject betreft een geweldige kloof tussen wat universiteiten ons, studenten, aanbieden, en wat we nodig hebben. Vacature na vacature smeekt ons om werkervaring, maar toch komen universiteiten ermee weg om ons masterproeven op te leggen die enkel als werkervaring tellen voor aspirant-doctoraatstudenten. Die studenten oefenen met een thesis precies de onderzoeksgerelateerde skills die ze als werkmens nodig zullen hebben. Ondertussen discrimineren universiteiten jaarlijks duizenden andere studenten door hen zonder gelijkwaardige werkervaring de arbeidsmarkt op te sturen.

Als journaliste in spe wilde ik artikels schrijven, vrijwillige opdrachten aannemen, werkervaring opdoen. In plaats daarvan moest ik urenlang papers lezen, enquêtes afnemen en statistische analyses uitvoeren. Voor mij nutteloze skills ontwikkelen.

Universiteiten verzuimen hun plicht om studenten óók voor te bereiden op andere, niet-onderzoeksgerelateerde carrièremogelijkheden. Vervang de masterproef alsjeblieft door een masterproject. Een even omvangrijke opdracht, die veel meer verschillende vormen kan aannemen: een stage volgen, een portfolio samenstellen, een businessplan uitwerken of - waarom niet - een onderzoek voeren.

Studenten zouden zichzelf kunnen ontwikkelen in een gebied dat hen écht passioneert. Wat voor moois en waardevols zou daar niet uit voortkomen? Voor jullie, voor de samenleving én voor ons? Voor mij is het te laat, maar voor alle studenten die na mij afstuderen nog niet.

Verlos ons alsjeblieft uit de papieren wurggreep. Schaf de thesis af.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234