Zaterdag 06/03/2021

Eén superinzinking en het is gebeurd

‘We zien wel vaker dat kandidaten tijdens de tweede opname op één avond echt uitgeput zijn’, zoekt Sam De Graeve, eindredacteur van het succesvolle Woestijnvis-programma, naar een verklaring.

Het was een bizarre uitzending van De Slimste Mens woensdagavond. Eén dag na de veelbesproken exit van bijna-recordhoudster Linda De Win zakte de voorheen ongenaakbaar ogende Bent Van Looy - met in het oog springende vlinderdas - plotseling compleet door het ijs. In zowat alle ronden liet de Das Pop-zanger verrassend punten liggen, waardoor hij met een historisch lage score van 121 seconden aan het finalespel moest beginnen. Ter vergelijking: Van Looys concurrent in de finale Raf Walschaerts had 375 seconden. Omdat hij ook in de finale, inmiddels zonder strikje, voor de hand liggende antwoorden als ‘anale seks’ of ‘FC De Kampioenen’ miste, werd het uiteindelijk snel duidelijk dat Van Looy met zijn tiende deelname zijn persoonlijke Waterloo beleefde. Met klinkende cijfers bovendien. Vreemd toch voor iemand die zich negen afleveringen lang tot een rustige, zelfverzekerde en hoogst sympathieke allroundquizzer had ontpopt? “Inderdaad”, beaamt Van Looy zelf. “Zoveel ik anders wist, zo weinig wist ik in die laatste aflevering. Het kwam gewoon niet. Ook mijn lucky strikje, dat ik tijdens optredens vaak draag, bracht helaas geen soelaas. Allicht sneed het de bloedtoevoer naar mijn hoofd af.” Zat het plotse doorbreken van de ijzersterke tandem met Linda De Win er misschien voor iets tussen? “Wie weet”, aldus Van Looy. “Plotseling zat ik op een andere stoel en er was geen vrouw meer in de buurt: een heel andere dynamiek. De ene keer maak je de andere in, de volgende keer word je zelf ingemaakt. Dat ik uiteindelijk tegen een collega-muzikant de boot inging, maakte het echter nog ietwat eervol.” “Dit kwam ook voor ons als een absolute verrassing”, zegt Slimste Mens-eindredacteur Sam De Graeve. “Vooral omdat Bent in de voorgaande afleveringen bijzonder sterk speelde. In zijn negende aflevering had hij nog bewezen hoe sterk hij wel was. Eén aflevering later leek het alsof hij ineens een enorme klop had gekregen.” Volgens De Graeve kan vooral het belastende opnameschema als mogelijke oorzaak aangehaald worden. “Zoals intussen bekend nemen we twee afleveringen op één avond op”, vertelt De Graeve. “We zien wel vaker dat de kandidaten na verloop van tijd uitgeput raken. Ook al is het maar een spelletje, het vergt niettemin erg veel van hun concentratievermogen. Bovendien zie je wel vaker dat als iemand in de eerste ronden weinig punten sprokkelt, er een soort selffulfilling prophecy optreedt, waarbij ze zich een gelaten houding aanmeten. ”

Als de motor sputtert

Die mening deelt psycholoog Nico Pattyn (41), directeur van het centrum voor leerlingbegeleiding (CLB) in Kortrijk en in 2007 zelf bekroond tot ‘Europees quizzer van het jaar’. “Uit eigen ervaring - ik heb bijvoorbeeld nog aan In alle staten met Frieda Van Wijck meegedaan - weet ik dat bij tv-quizzen de stress niet zozeer de reden voor een plots blokkeren is”, stelt Pattyn. “Het gevaar is eerder dat je na een aantal afleveringen op je gemak begint te zitten, grapjes gaat maken en het gevoel krijgt dat alles vanzelf gaat. Dan sluipt de nonchalance snel binnen. En begin je snel minder alert te spelen.” En als de motor eenmaal sputtert, kun je dat maar moeilijk rechtzetten, vervolgt Pattyn. “Vergelijk het met een sollicitatiegesprek waarbij de teneur van bij de start niet goed zit, of met een sportwedstrijd waarbij alles tegenzit”, zegt hij. “Je blijft vaak in die negatieve spiraal vastzitten. En dan mag je nog veel weten, je vergeet op zo’n moment om onbevangen te antwoorden. In plaats van je op je parate kennis te baseren, ga je te ver zoeken naar de kennis in je hoofd. En dan loopt het wel eens mis, zo blijkt. De inzinking van Van Looy is dus niet onbegrijpelijk.”Niettemin is er voor Van Looy nog geen kalf verdronken. In de finaleweek komt hij immers zeker terug. “Bent was een heerlijk kandidaat”, besluit De Graeve. “Een zeer verstandige man ook. Maar in de finaleweek heeft iedereen evenveel kans op de eindoverwinning. Ik vind het nu al reuzespannend.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234