Zaterdag 25/05/2019

Israël

Een striptease of lapdance? Binnenkort waarschijnlijk verboden in Israël

Israelisch minister-president Benjamin Netanyahu. Beeld AP

Het krijgen van een "lapdance" of het bijwonen van een striptease-act gaat binnenkort in Israël ook om juridische redenen spannend zijn. Het Israëlische gerecht wil namelijk een offensief opstarten tegen de lapdance die gegeven wordt in de stripclubs, zo heeft de procureur-generaal beslist. Intussen wordt in het parlement ook de laatste hand gelegd aan een wettekst waarin de striptease verboden wordt.

Micky Rosenfeld, de woordvoerder van de Israëlische politie, zegt dat de ordediensten zondag een mededeling hebben ontvangen van de procureur. Daarin wordt aangegeven dat de lapdance - een erotische dans die vlak boven iemands schoot wordt uitgevoerd - "in sommige gevallen" beschouwd moet worden als "een daad van prostitutie".

Volgens Rosenfeld wacht de politie wel nog op richtlijnen over de manier waarop die maatregel moet worden uitgevoerd. Er werden wel al brieven naar de eigenaars van stripclubs gestuurd, waarin ze op de hoogte worden gebracht van het lapdanceverbod.

In de schoot van het parlement wordt intussen ook werk gemaakt van een wijziging van de prostitutiewet. Het is de bedoeling om de uitvoering van een striptease strafbaar te maken. Volksvertegenwoordigers van zowel de regeringspartijen als de oppositie steunen het ontwerp.

"Het voorstel heeft als doel om de directe link tussen striptease en prostitutie in te schrijven in de Israëlische wetgeving", zo staat in het ontwerp te lezen. Beide activiteiten zouden volgens de tekst "schadelijk en vernederend gedrag ten opzichte van vrouwen en hun lichaam in stand houden".

"De striptease-industrie is nauw verbonden met die van de prostitutie. En verschillende stripclubs worden als bordeel gebruikt", zo wordt ook nog geschreven. Prostitutie is op zich legaal in Israël, maar zowat alle activiteiten daarrond - zoals het uitbaten van een bordeel - zijn wel strafbaar.

Vorige maand keurde de regering nog een wetsontwerp goed dat klanten van prostituees wil beboeten. Die tekst zal na het zomerreces in het parlement worden besproken. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.