Vrijdag 18/06/2021

StandpuntBart Eeckhout

Een strengere sanctie voor verkrachters en aanranders is geen populistische buiging voor het volksgericht

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

In het uitermate boeiende gesprek dat collega Joël De Ceulaer recentelijk voor deze krant had met Paul Bekaert, raakt de topadvocaat tal van behartigenswaardige kwesties aan. Ook over de Catalaanse kwestie, waarin hij de belangen van politicus-banneling Carles Puigdemont vertegenwoordigt , spreekt meester Bekaert met gezag.

Als het gaat over de strijd tegen seksueel geweld, zijn we evenwel geneigd om het niet eens te zijn met de advocaat. De roep om strengere straffen noemt meester Bekaert een toegeving aan “de bloeddorst van het plebs”. De afschaffing van de verjaringstermijn voor seksueel misbruik van minderjarigen vindt hij overdreven en mogelijk contraproductief. De behandeling van oude misdrijven zou in het voordeel van de dader kunnen uitvallen omdat bewijzen mettertijd vervagen.

De bekommernissen van de advocaat zijn uiteraard gerechtvaardigd. De praktijk van de vervolging van seksueel geweld en misbruik van minderjarigen toont evenwel dat er wel degelijk een probleem is.

Twee problemen om precies te zijn. Bij aanranding en andere vormen van seksueel geweld komt het overgrote deel van de feiten niet eens tot bij politie en parket. Dat komt omdat vele vrouwen (want het slachtoffer is meestal vrouw) vrezen dat hun klacht toch niet ernstig genomen zal worden.

Dat vermoeden wordt helaas nogal eens bevestigd in de praktijk van de rechtspraak. Traditioneel is die in dit land nogal coulant voor (seksueel) geweld tegen vrouwen – een gevolg van een strafwet die uit een nog patriarchaal tijdperk stamt. Dat recentelijk inspanningen geleverd zijn om de vervolging van dit type misdrijven met meer zorg en prioriteit te behandelen, is dan ook een goede zaak. Niet elk misdrijf hoeft tot levenslange celstraf te leiden, maar een strengere sanctie voor verkrachters en aanranders is geen populistische buiging voor het volksgericht.

Om dezelfde reden valt ook de afschaffing van de verjaringstermijn bij kindermisbruik te verdedigen. Pas vrij recent zijn er op tal van maatschappelijke domeinen doofpotten opengegaan over seksuele delinquentie waarbij jongeren en kinderen het slachtoffer zijn. Voor vele slachtoffers van eertijds machtige instituten en mensen, blijkt het nu te laat om gerechtelijke erkenning te krijgen. Dat frustreert het rechtsgevoel. Dat een politieke meerderheid daaraan probeert te verhelpen, is een goede zaak.

Die meerderheid is er nu, met dank aan volksvertegenwoordigers van links én rechts. Er is al veel kritiek geleverd op de bestuurlijke stilstand door het uitblijven van een federale regering. Vaak is die kritiek terecht. Maar net als in de vorige lange periode zonder regering staan er ook nu weer politici op die geen regeerakkoord of partijdictaat nodig hebben om hun titel van ‘volksvertegenwoordiger’ waar te maken.

Hulde aan hen. Dat mag ook een keer.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234