Zondag 11/04/2021

Interview

"Een stille meerderheid van de Vlaamse jongeren is rechts"

Amadeo Vanhaverbeke: 'Schild & Vrienden hangt geen conservatisme aan, maar iets anders. Iets vies.' Beeld Tim Dirven
Amadeo Vanhaverbeke: 'Schild & Vrienden hangt geen conservatisme aan, maar iets anders. Iets vies.'Beeld Tim Dirven

Op 14 oktober trekken duizenden jongeren voor het eerst naar de stembus. Elke dag laat De Morgen een van die 'Voting Virgins' aan het woord. Vandaag: Amadeo Vanhaverbeke (18) uit Lubbeek. Hij noemt zich een 'conservatieve liberaal' en mag Theo Francken tot zijn Twitter-volgers rekenen.

"Wie jong is en rechts, heeft geen hart; wie oud is en links geen verstand", zou Churchill ooit hebben gezegd. Hopelijk draait de Britse staatsman zich nu niet om in zijn graf, want Amadeo Vanhaverbeke is jong en rechts en gelooft veel jongeren met hem.

"Ik denk dat ze er gewoon niet voor durven uitkomen", zegt hij. "Jongeren voelen zich schuldig als ze twijfels over de migratiestroom uiten; ze voelen zich ongemakkelijk als de ander onze waarden niet aanvaardt, maar durven dat ongenoegen niet te ventileren. Ik geloof dat een stille meerderheid van de Vlaamse jeugd rechts is."

De belangrijkste politieke thema's van het moment zijn voor Vanhaverbeke dan ook identiteit en migratie. "We leven in een geglobaliseerde wereld en dat brengt problemen met zich mee. Het is belangrijk dat we tegenover nieuwkomers vastleggen wat onze normen en waarden zijn."

Wie is Amadeo Vanhaverbeke?

* Geboren op 24 januari 2000

* Woont in Lubbeek

* Studeert rechten aan de KU Leuven

* Gaat voor N-VA stemmen

* Sinds 2016 lid van Jong N-VA

Affront voor de jeugd

Die waarden zijn voor Vanhaverbeke, die zich een 'conservatieve liberaal' noemt, duidelijk. "Het zijn in de eerste plaats christelijke waarden zoals verdraagzaamheid, eerlijkheid en broederschap. Tegelijkertijd vind ik dat je die christelijke normen soms moet toetsen aan de tijdsgeest, dat je moet durven vooruitgaan in zaken zoals abortus en euthanasie bijvoorbeeld.

"Daarnaast hang ik de Verlichting aan, de gelijkheid tussen man en vrouw. En ook holebirechten moeten worden vastgebeiteld."

Wat die waarden niet zijn, is voor de tiener zonneklaar: de idealen van de rechts-radicale beweging Schild & Vrienden. "Zij hangen geen conservatisme aan, maar iets anders. Iets vies. Ze willen ons waarheden verkopen, maar wakkeren enkel antisemitisme en racisme aan. Jong N-VA wordt soms met hen vergeleken (Vanhaverbeke is lid van de N-VA-jongerenafdeling, FVD), maar zij zijn niet waar wij voor staan."

Dat enkele leden van Jong N-VA ook bij Schild & Vrienden horen, daar wil Vanhaverbeke geen commentaar op geven. Hij vervolgt: "Schild & Vrienden is een smet op het blazoen van de Vlaamse zaak, een affront voor de jeugd. Het doet me pijn dat ik op Twitter af en toe voor 'Schild & Vrienden-aanhanger' word uitgemaakt, enkel en alleen omdat ik een jonge gast ben met een mening die Vlaams en rechts is."

Meer dan het riool

Met 2.200 volgers is Vanhaverbeke erg actief op het sociale medium. "Ze zeggen altijd: 'Twitter is het riool van de samenleving', maar er zijn ook mensen die met hun tweets echt willen enthousiasmeren. Dat is ook mijn ambitie. Ik heb mijn minieme invloedssfeer op het medium en dat geeft wel een leuk gevoel als aspirant-politicus."

Tot zijn volgers behoren niet de minste, stadsgenoot Theo Francken bijvoorbeeld. "Natuurlijk is het plezant dat een politicus van zijn kaliber je wil volgen", zegt de rechtenstudent.

Het spreekt voor zich dat Vanhaverbeke in zijn thuisstad voor Franckens lijst gaat stemmen. "N-VA Lubbeek heeft een helder programma dat zegt waar het op staat. Ik ben ook gevraagd om op de lijst te staan, maar ik heb deze keer gepast. Ik ben nog maar 18, eerst nog wat verder studeren. Ik wil niet dat de mensen zeggen: 'Die snotneus weet niets'. Op termijn wil ik naam maken in de politiek, ik wil dat nu niet door onervarenheid verkwanselen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234