Zondag 18/04/2021

Een sterk memorandum schrijven, dat vergt kennis en doorzicht

Ze zijn niet meer te tellen, het aantal middenveld- en andere organisaties dat de politieke partijen een memorandum bezorgt. Doel is iets te eisen van wie straks gaat besturen. Het neerpennen van een eisencahier vergt overleg en feitenkennis. Wie de moeite neemt om ze te lezen, ontwaart patronen. Hoe gaat men te werk bij het schrijven van een memorandum?

1. Attendeer op grote wereldwijde veranderingen

Een goed eisencahier zorgt ervoor dat de eigen verlangens in een bredere context ingebed worden. Niemand wil immers egoïstisch overkomen: het gaat niet om de eigen problemen, maar om die van iedereen. En als dat nu nog niet duidelijk is, dan wordt het dat in de toekomst wel.

'Jeugdwerkloosheid is een probleem, zeker voor jongeren met een lage scholing of geen diploma. Ze geraken met de huidige crisis moeilijk aan een job.' (Netwerk Tegen Armoede)

'Migranten komen tegenwoordig uit alle hoeken van de wereld.' (Steunpunt sociaal-cultureel volwassenenwerk)

'De uitdagingen waar we in Vlaanderen voor staan met betrekking tot zorg zijn genoegzaam bekend.' (CM)

'Onderwijs zal moeten omgaan met een versneld toenemende digitalisering in alle sectoren van de samenleving. Het internet en het gebruik van mobiele technologie kennen een exponentiële groei.' (Vlaamse Onderwijsraad)

'De ondertekenaars van dit memorandum stellen vast dat de Belgische overheden niet over volledige statistieken beschikken over het aantal personen met een handicap in België en hun noden.' (Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap)

'In ons land is het leven relatief veilig en goed. Dat wordt onder meer door onze hoge levensverwachting bewezen. Toch leven we in een risicomaatschappij. Risico's kunnen op beleidsniveau en individueel verlaagd worden.'

'In een globale wereld wordt het buitenland steeds belangrijker voor de regio Vlaanderen.' (Stichting Vlamingen In de Wereld)

2. Voeg een kleine levenswijsheid toe

Als u het zelf niet beseft, dan zegt een ideale wensenbundel het u wel: wat de vereniging wil, dient een hoger doel én is een absolute noodzaak. Of twijfelt u aan een tekst die met de grootste stelligheid absolute waarheden poneert? Politici, volgens de lobbygroepen, duidelijk niet.

'Wat ons betreft is stad- en streekvervoer een en-enverhaal.'

(Acod-BTB)

'Een strategie zonder middelen blijft dode letter.' (Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie)

'De basisschool maakt essentieel deel uit van het maatschappelijke weefsel van elke lokale gemeenschap.' (OVSG)

'Het eerste exportproduct van Brussel is zonder twijfel producten op basis van cacao.' (Brussels Enterprises Commerce and Industry)

'De regelgeving op bewegwijzering is erg discriminerend ten aanzien van horecaza ken.' (Horeca Vlaanderen)

'We engageren ons om het aantal ongevallen en de ernst ervan verder terug te dringen en om het aantal verkeersovertredingen door onze personeelsleden te beperken. We doen dat om menselijk leed te beperken, maar ook omdat investeren in veiligheid op langere termijn kosten bespaart.'

'Natuur trekt mensen aan. Dagtrippers en toeristen bezoeken cafeetjes op, eten onderweg een ijsje of stoppen bij een lokale brouwer.'

(Natuurpunt)

'Tot slot herinneren we andermaal aan een oud pijnpunt, het gebrek aan klaverbladfinanciering voor buurtontwikkelingsdiensten.'

(Koepel Lokale Diensteconomie)

3. Wees vooral niet te bescheiden

Een goed memorandumschrijver weet het: hij krijgt niet wat hij vraagt. En dus zit er niets anders op dan te overdrijven. De eigen belangrijkheid, omvang, het hogere doel... het maakt niet uit wat, maar trek alle registers open.

'De Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken wil niet suggereren dat de huidige en vorige Vlaamse regeringen stil hebben gezeten.' (Vlabest)

'Met een achterban van meer dan 200.000 leden verdient de Landelijke Beweging niet alleen een stem op vlak van land- en tuinbouw, maar ook op vlak van het hele maatschappelijke gebeuren.' (Landelijke Beweging)

'Democratie is de politieke sokkel waarop deze waarden gedragen worden.' (DeMens.nu)

'Mede in het licht van de staatshervorming dringt intensief overleg met alle overheden, regionaal, federaal en Europees zich op. De Vlaamse Verpleegunie is hiervoor gesprekspartner bij uitstek omwille van haar brede vertegenwoordiging.' (Vlaamse Verpleegunie)

'De betrokkenheid van de provincies, in een zo vroeg mogelijk stadium, bij de uitwerking van het Besluit van de Vlaamse regering is essentieel.' (Vlaamse Vereniging Provincies)

'Dit GO! memorandum 2014 mag gerust als uniek bestempeld worden. Uniek door de manier waarop deze tekst tot stand kwam alsook door het enthousiasme dat dit traject heeft losgeweekt in het net.' (GO!)

'Natuurlijk zal vrijwilligerswerk niet dé inzet zijn van de komende Vlaamse (en Federale en Europese) verkiezingen zijn, dat spreekt voor zich...' (Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk)

'In een evenwichtig uitgebouwd Vlaams strategisch advieslandschap hoort een onafhankelijke strategische adviesraad voor cultuur, jeugd, sport en media thuis.' (Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media)

4. Kom tot slot met concrete voorstellen

Doe het denkwerk voor de politici. Laat geen beslissingen over aan de machthebbers. Ze kunnen de foute conclusie trekken. Trek die dus in hun plaats en sluit af met een zo duidelijke mogelijke vraag.

'De ontwikkeling van een structureel beleid voor administratieve vereenvoudiging is dus een noodzaak.' (Confederatie Bouw)

'Elke horecazaak zou recht moeten hebben op minstens twee aanwijzingsborden binnen de bebouwde kom.' (Horeca Vlaanderen)

'Huisartsen kunnen fietsen naar het werk voorschrijven als medicijn.' (Fietsersbond)

'Structurele reflectie is van essentieel belang voor de ontwikkeling van integrale Jeugdhulp. Investeer in onderzoek over de impact van het beleidskader op de doeltreffendheid van de jeugdhulp.' (Steunpunt Jeugdhulp)

'Alle fietsen zijn rijwielen, maar niet elk rijwiel is een fiets. De twee termen worden door elkaar gebruikt en dat zorgt voor verwarring en inconsistentie. Dit onderscheid moet worden weggewerkt in de wegcode.'(Fietsersbond)

'In dat opzicht moet in de toekomst de organisatie van een Te Deum of elke andere religieuze of niet-confessionele levensbeschouwelijke plechtigheid strikt behoren tot het privédomein.' (DeMens.nu)

'Er moeten regelmatig campagnes plaatsvinden via borden langs de autosnelwegen, verkeersinformatie en diverse media.' (Taxistop)

'Wij vragen onze overheid om te investeren in personen met een beperking en onze organisaties, zodat wij elkaar kunnen empoweren en emanciperen, en onze plaats in de samenleving kunnen opnemen. Sleutelconcepten zijn 'peer support', 'peer counseling', belangenbehartiging en 'self-advocacy'.' (Onafhankelijk Leven)

'Regelgeving en administratieve lasten vragen veel tijd van vrijwilligers. Daarom moet voorzichtig worden omgesprongen met nieuwe regelgeving.' (Landelijke Beweging)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234