Zondag 23/02/2020

Een sprookje met kilo's koekjes

Speculaaskoekjes en Wim Opbrouck in volle glorie. Dat is wat van Hans en Grietje, de nieuwe (8+)-voorstelling van het NTGent, een kleine belevenis maakt. Een echt fijn feestje voor u en uw kroost waar u helemaal zelf voor kan kiezen, dubbel leuk in tijden van feesten waar niet aan te ontsnappen valt.

Het is een liefde die al een tijdje meegaat. Wim Opbrouck leerde de Duitse muziekman Christoph Homberger al kennen ten tijde van Johan Simons. Hij vroeg hem als vers artistiek leider om mee de openingsproductie te maken van het nieuwe NTGent: Aida. Een happening waarbij het personeel en de spelers van het gezelschap samen met het publiek Verdi zongen, een moment van grote samenhorigheid - publieksparticipatie was voor één keer geen vies woord. Die lijn zetten de twee met deze Hansje en Grietje dapper verder.

Uitgangspunt is Hänsel und Gretel, de kinderopera van Engelbert Humper-dinck van eind negentiende eeuw, maar daar gaan ze stevig mee aan de haal. Servé Hermans regisseert Wim Opbrouck, Christoph Homberger en twee andere Duitse muzikale performers: Alexander Paeffgen en Andreas Grötzinger. En dat viertal zet de dingen heerlijk schaamteloos naar zijn hand. Ze vertellen geen keurig verhaal, bekommeren zich nauwelijks om al te veel logica.

De voorstelling wordt gespeeld in een koekjesfabriek. Overal paletten vol (gesponsorde) dozen vol speculaasjes, vooraan een machine die ze van de band doet rollen. En in dat kader gaan ze loos. In het begin met drie keer niks. Mannen, allemaal heten ze Hans, zitten op stoelen aan de lopende band en kijken toe. Wim Opbroucks hand komt vast te zitten in een doos, Christoph Homberger probeert een koekje op te eten, en het alarm gaat af. Meer hebben ze niet nodig om het publiek om hun hand te krijgen. Er wordt nochtans evengoed verstild meerstemmig gezongen. Als ze praten, doen ze dat in het Nederlands en het betere Jean Marie Pfaff-Duits: "Ich will daar nichts mee te maken haben".

Heks met eigentijdse bezem

Het duurt een tijdje voor er een opmars naar meer actie komt. Opeens wordt Wim Opbrouck triest: hij mist een Grietje. Christoph Homberger wil zijn Grietje wel zijn. En hop, opeens staan de heren in alpenwei-kostuums vooraan. Een blonde pruik met vlechtjes die even vlot weer wordt afgezet, het is genoeg, de kinderen gaan er als vanzelf in mee. Götzinger verandert in een heks op een wel erg eigentijdse bezem. Met niet meer dan een paar brute vegen wordt het sprookje in scène gezet en afgewerkt. Nadien zijn de performers lekker weer zichzelf, of een Hans, wat maakt het uit.

Net zoals bij Aida wordt het publiek hier actief deelgenoot gemaakt. Het Grietje wordt eerst lekker in de zaal gezocht. Soms, als ze zingen, moet het publiek klappen op het ritme van een heuse lichtshow, soms wordt er gevraagd om mee te zingen: "en nu alleen de volwassenen". Als Hansje en Grietje gaan slapen, moeten de kinderen verwittigen als de heks komt: "daar!". Gillende minderjarigen klonken zelden zo luid. In één vlotte beweging gaan deze makers terug naar de poppenkastjaren. Op het einde gooien ze kilo's koekjes de zaal in. De acteur is een Sint is een kerstman. De kinderen worden er wild van.

Deze voorstelling staat als een huis dankzij Wim Opbrouck, een beest van een performer waar de kleintjes evenzeer als een blok voor vallen als de volwassenen. Hij haalt alles uit de kast, durft evengoed stil te vallen als totaal te schmieren. Het is prettig om hem daar zelf van te zien genieten.

Dat de artistiek leider hemzelve ook het jonge volk het NTGent binnenlokt, is een leuke surplus op het curriculum van het huis. Verder moeten we daar niet teveel over leuteren: ga dat lekker zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234