Dinsdag 31/01/2023

Een spannende zomer

Van Vlaanderen naar Brazilië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Rusland, Engeland... reis de wereld rond met tien misdaadboeken om een zomer lang mee zoet te zijn.

Verdwenen kinderen

De komende tien jaar wil het duo Nicci French acht thrillers schrijven rond psychoanalytica Frieda Klein. Een therapeut die 's nachts op haar eentje door de verlaten Londense straten dwaalt. Althans in Blauwe maandag, het eerste deel van de beloofde serie. Nieuw voor Nicci French na twaalf razend populaire misdaadromans, is een vast personage en een verhaal in de derde persoon. Blauwe maandag gaat over twee verdwenen kinderen. In 1987: het meisje Joanna, dat even aan de aandacht van een ouder zusje ontsnapte en nooit meer opdook. Twintig jaar later: Mattie, een jongetje met felrood haar. Intussen krijgt Frieda Klein een patiënt over de vloer met een uitgesproken kinderwens. De man droomt van een roodharige knaap die hij ontvoert. Deontologisch of niet, de therapeut gaat naar de politie en doet haar verhaal. Aangenaam om te lezen, boeiende personages, maar niet echt geloofwaardig. (FBr)

Nicci French
Blauwe maandag
Anthos, 371 p., 19,95 euro.

Lijk met zwanenvleugels

Als je persoonlijke stijl even belangrijk vindt als spanning, is David Peace zeker een auteur naar je hart. Zijn stijl doet denken aan Céline en Ellroy. Ook aan Boon en zijn uitgesproken empathie voor de arbeiders. 1974, de eerste thriller van Peace, speelt zoals veel van zijn boeken in het grijze industriële Noord-Engeland, de streek waar Peace opgroeide. De jonge misdaadverslaggever Dunford moet voor zijn krant een verhaal maken over de moord op een meisje. Twee zwanenvleugels zijn aan het lijk vastgenaaid. Dunford is de enige die een verband ziet met een reeks andere moorden. De politie kijkt de andere kant op. Het korps is door en door corrupt, net als de politici. 1974 is het eerste deel van een magistraal kwartet. Rauw en grauw en geniaal. Op dvd te zien als The Red Riding Quartet. Uitgever Cargo belooft alles van Peace te vertalen. Voor Tokyo Year Zero en Bezette stad is dat al gebeurd. (FBr)

David Peace
1974
Cargo, 334 p., 18,90 euro.

Zenuwcrisis nabij

Als Vlaming met je misdaaddebuut de Nederlandse Gouden Strop krijgen en ook nog de Schaduwprijs, je moet het maar doen. Het overkwam vorig jaar West-Vlaming Bram Dehouck met De minzame moordenaar. Vreemd dat deze gevoelige psychologische thriller de juryleden van de Poirotprijs niet kon overtuigen. Te literair? Met Een zomer zonder slaap werd Dehouck dit jaar wel genomineerd. In nauwelijks tweehonderd bladzijden krijgen we een tranche de vie van het kleine West-Vlaamse dorp Blaashoek, waar windmolens geplaatst werden. Op het eerste gezicht een zegen, maar niet voor slager Bracke die van het geluid niet meer kan slapen en een zenuwcrisis nabij is. Zelfs zijn vermaarde paté kan hij niet meer bereiden. Intussen leren we beetje bij beetje het dorp en vooral zijn inwoners kennen. Een onverbiddelijke logica zorgt ervoor dat een reeks faits divers voor een ramp zorgen. Een heerlijke, minimalistische, atypische Vlaamse misdaadroman. (FBr)

Bram Dehouck
Een zomer zonder slaap
De Geus, 190 p., 18,90 euro.

Doodslag op de trein

De laatste intercitytrein van Brussel naar Antwerpen op een vrijdagavond de dertiende. De wat kleurloze boekhouder Maarten Vandeweyngaert zit te suffen in een zogoed als leeg rijtuig. Er is maar één medepassagier, een wat oudere man die een eind van Maarten weg zit. Drie allochtone jongeren zoeken ruzie met de man en geven hem een paar rake meppen, net voor de trein in Hove stopt. Maarten komt niet tussenbeide. Hij stapt uit en ziet dat de drie ook de trein verlaten. Later leest Maarten dat zijn medepassagier in een ziekenhuis is overleden. Het gevolg van een vechtpartij in de trein. Moet Marc aan de politie melden wat hij gezien heeft? Maar waarom was hij die avond in Brussel? En heeft hij niet een van de daders in Hove herkend? Maarten maakt verkeerde keuzes en dreigt van getuige dader te worden. Boeiend verhaal over een kleine man die met iedereen het beste voor heeft. Rudy Soetewey kreeg voor Getuigen de Poirotprijs 2011. Verdiend. (FBr)

Rudy Soetewey
Getuigen
Kramat, 293 p., 19,95 euro.

Duivel in mensengedaante

Hoe schrijf je nog een briljante en originele thriller over een seriemoordenaar? Vaak is het 'déjà lu'. Niet bij R.J. Ellory in Een mooie dag om te sterven. Dat originele is Ellory aan zichzelf verplicht na Een volmaakte vendetta, waarin hij een heel eigen geschiedenis van de maffia vertelde. Ellory (niet te verwarren met Ellroy) is een Brit die in Amerika woont en zijn boeken uitsluitend in de VS situeert. Dit keer in New York. Detective Roy Irving van het NYPD onderzoekt een reeks moorden die wellicht bedreven zijn door een copycat. Hij doet op hun verjaardag moorden over die jaren geleden zijn gepleegd. Tijdens zijn onderzoek ontmoet Irving John Costello, die als 17-jarige ontsnapte aan een seriemoordenaar. Sindsdien tracht hij alles over hen te weten te komen. Irving en 'expert' Costello vormen een team. En Costello begrijpt wat zijn vader bedoelde toen hij zegde dat de mens de duivel in mensengedaante is. Indrukwekkend en schitterend proza. (FBr)

R.J. Ellory
Een mooie dag om te sterven
De Fontein, 447 p., 19,95 euro.

Machtige vijand

Sinds hij in 1996 debuteerde, heeft David Baldacci niet minder dan twintig spannende boeken geschreven, stuk voor stuk vuistdikke pageturners. Zijn nieuwe, De zesde man, is zeker niet zijn slechtste. Het detectiveduo Sean King en Michelle Maxwell werkt voor een bevriende advocaat die de verdediging van seriemoordenaar Edgar Roy op zich heeft genomen. Het loopt al meteen fout: de advocaat wordt vermoord. Wanneer King en Maxwell uitzoeken wat er precies gebeurd is, ontdekken ze dat seriemoordenaar Roy, die in een afgelegen supergevangenis achter slot en grendel zit, misschien niet zo schuldig is als iedereen denkt. Voor ze het weten, spelen ze mee in een oorlogje tussen een handvol Amerikaanse inlichtingendiensten en sinistere beveiligingsfirma's à la Blackwater. Met een flinke korrel zout te nemen, maar wel heel spannend: de actie stopt geen moment en de plotwendingen volgen elkaar lekker snel op. Zondig genoegen. (BH)

David Baldacci
De zesde man
A.W. Bruna, 365 p., 19,95 euro

Decadent Rusland

De meeste correspondenten in Rusland schrijven vroeg of laat een ernstig boek over wat ze allemaal hebben gezien. A.D. Miller, gewezen correspondent van The Economist in Moskou, heeft voor fictie gekozen. Zijn Sneeuwklokjes in Moskou is een parel van een literaire thriller: een compact, elegant en subtiel portret van een Brit die in het decadente nieuwe Rusland zijn onschuld verliest. De antiheld van het verhaal is Nick, een Britse bedrijfsjurist, die in een soort van biecht aan een anonieme verloofde over zijn belevenissen in Moskou vertelt. In de metro leert hij twee Russische schonen kennen, de zusjes Masja en Katja. Maar lang duurt het niet voor Nick vermoedt dat de meisjes niet zijn wie ze zeggen, terwijl hij dieper en dieper betrokken wordt bij een ingewikkelde intrige rond de verkoop van het appartement van een oudere vrouw. Een mooi debuut om stilletjes van te genieten. (BH)

A.D. Miller
Sneeuwklokjes in Moskou
Prometheus, 231 p., 17,50 euro

Giftige etentjes

Luis Fernando Verissimo serveert in De engelenclub zijn eigen versie van La grande bouffe. De club in kwestie bestaat uit tien Braziliaanse rijkelui die elke maand samenkomen om lekker te dineren. Ze kennen elkaar al jaren, hebben lief en leed gedeeld, maar beseffen nu dat ze allemaal mislukkelingen zijn, elk op hun manier. De dagen van de club lijken geteld, maar dan verschijnt een nieuwkomer in het gezelschap, Lucidio, een buitengewone kok. Lucidio biedt aan om voor de mannen te koken. In de nacht na het eerste etentje overlijdt een van hen aan een hartaanval. Een maand later sneuvelt nummer twee en zo gaat het door: na elk diner sterft degene wiens lievelingsgerecht wordt opgediend. Terwijl de club kleiner en kleiner wordt, weet iedereen dat Lucidio de lievelingsgerechten met gif serveert - maar de etentjes gaan rustig door. En terwijl u De engelenclub savoureert, vindt u dat niet eens ongelooflijk. (BH)

Luis Fernando Verissimo
De engelenclub
Athaeum, Polak & Van Gennep, 111 p., 14,95 euro.

Dodenlijst van dieren

Don't judge a book by it's cover... tenzij het Amberville is, het hoogst ongewone debuut van Tim Davys. Die cover is een variant op Edward Hoppers beroemde Nighthawks, waarin de mensen vervangen zijn door pluchen beesten. Juist, knuffels. Zij zijn de personages van een hardboiled thriller die zich afspeelt in een speelgoedwereld. Eric Beer en zijn vriendin Emma Konijn wonen samen in Amberville, een wijk van Mollisan Town. Hun yuppieleventje (Eric zit in de reclame, Emma is kunstenares) wordt op zijn kop gezet wanneer maffiabaas Nicholas Duif Eric een onmogelijke opdracht geeft: hij moet uitzoeken of Nicholas op de Dodenlijst staat, een lijst van dieren die in het holst van de nacht uit hun huis worden gehaald en voorgoed verdwijnen. Nonsens? Te gek om los te lopen? Niet echt, want wie wil meegaan in de fantasiewereld van Tim Davys, komt voor interessante verrassingen te staan. (BH)

Tim Davys
Amberville
Arbeiderspers 324 p., 19,95 euro

Dracula achterna

Sommige schrijvers doen het voor het geld, andere voor de roem of omdat ze nu eenmaal nooit een vak hebben geleerd. Fred Vargas doet het voor haar plezier - en voor het onze. Haar politieromans, altijd weer een feest, zijn nergens mee te vergelijken: waanzinnige verhalen, absurde dialogen en fascinerende personages vol kronkels en verrassingen. Vervloekt, de jongste aflevering van de saga van Adamsberg, commissaris van de Parijse Brigade Criminelle, begint in Londen met de vondst van zeventien schoenen, allemaal met een rottende voet erin, gaat verder in Parijs met de ontdekking van een lijk dat met behulp van een cirkelzaag, een voorhamer en hard labeur in duizend stukjes verdeeld is, en eindigt in Transsylvanië - precies, het land van Dracula. Een fascinerende reis in de poëtische, bijna magisch-realistische wereld van Vargas, die er op de ene of andere manier in slaagt om een uit de hand lopende plot toch nog een min of meer geloofwaardige draai te geven. (BH)

Fred Vargas
Vervloekt
De Geus, 346 p., 15 euro

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234