Woensdag 27/01/2021

Column

Een sociaal medium verdient beter dan wat we lazen op #Stevaert

Beeld ANP

Kristof Calvo (°1987) is federaal fractieleider van Groen. Zijn wissel- column met Joachim Pohlmann (N-VA) verschijnt op vrijdag.

Als prille tiener had ik de ietwat vreemde gewoonte om regelmatig brieven te schrijven naar ministers. Voor meer informatie, suggesties of vragen. Zo ook naar de minister van Mobiliteit en Openbare Werken tijdens de paarsgroene Vlaamse regering tussen 1999 en 2003. Naar Steve Stevaert dus.

Op die brieven kwamen ook antwoorden: een gesigneerde foto, wat info over het Vlaamse beleid en zelfs brokjes geschiedenis van de socialistische partij. Anno 2015 zijn brieven ietwat uit de mode. Als jonkies vandaag een politicus vragen willen stellen, sturen ze een mail. Steeds vaker doen ze dat met een Facebook-bericht of een simpele tweet.

Beeld kos

Wie Twitter gisteren volgde, kon beter niet op #Stevaert zoeken. Ik citeer enkelen tweets. Niet om ze nog meer airplay te geven. Wel om wat volgt enigszins te onderbouwen. Bijvoorbeeld: "Hoeveel vetbetaalde bestuursmandaten heeft Stevaert nog? Allemaal vrijgekomen postjes voor sossen die uit de boot vielen bij verkiezingen". Of "Van mij mogen alle rooi in het kanaal springen" en "Als sossen zich moeten verantwoorden, verdwijnen ze".

Uiteraard was niet elke tweet over de Limburgse politicus dermate grof. Maar zulke tweets stonden er wel, en helaas niet weinig. Zelf ben ik een grote believer van sociale media. Een zeer actieve gebruiker ook: 9.500 tweets op de teller. Ik ben zelfs een heel klein beetje verslaafd aan het medium. Ik geloof dus in de meerwaarde en de kracht. Nog nooit waren we zo verbonden. Nog nooit was het zo eenvoudig om van je te laten horen. Het is een kans om mooie dingen te delen, om emoties te uiten. En die acties zijn er ook.

Maar er zijn ook duidelijk gevaren en valkuilen verbonden aan sociale media. Ook Stromae wijst in zijn nieuwe clip van zijn nummer 'Carmen' op de gevaren. Hij beschrijft treffend hoe aanlokkelijk de sociale kracht van Twitter kan zijn. Maar ook hoe wereldvreemd het de gebruiker kan maken. Hoe het sociale aanvoelen van de gebruiker langzaam verdwijnt. Politiek en maatschappij zijn veranderd onder invloed van sociale media, zelfs fundamenteel. Die verandering hoeft niet per se slecht te zijn. Opnieuw, er zijn ongelooflijk veel voordelen.

Maar we moeten ons bewust blijven van de valkuilen en de gevaren van sociale media. #Stevaert is slechts een voorbeeld in deze. Hoe vermijden we dat die geweldige bron van interactiviteit verder uitwaaiert naar Vlaanderens grootste vuilbak? Een 'sociaal' medium verdient beter dan wat we lazen op #Stevaert. Hoe vermijden we ook dat de continue stroom aan informatie en opinies ons leven helemaal domineert?

Zeker voor journalisten en politici is dat laatste een uitdaging. Het nieuws kan soms niet snel genoeg gaan. Digitaal maakt het leven niet altijd eenvoudiger. Wie zijn smartphone niet uitschakelt in zijn vrije tijd, werkt jaarlijks tien dagen extra. En dat zegt een Brits onderzoek uit 2010, toen de grote doorbraak van Facebook en Twitter nog maar net een feit was. Ook dat is iets om bij stil te staan.

Wie #Stevaert even naleest, kan niet anders dan even nadenken hoe we met sociale media moeten omspringen. Nu stilaan zowat iedereen digitaal gaat, wordt die vraag alleen maar relevanter. Ik heb in alle eerlijkheid de antwoorden niet. Ik hoop dat ik dat zo vrank en vrij mag stellen. Dat ook een politicus gewoon bezorgd kan zijn. Pasklare antwoorden zijn er ook niet ter beschikking. Maar het is wel tijd om minstens de juiste vragen te stellen. Of we eindigen met sociale media als probleem in plaats van als deel van de oplossing.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234