Woensdag 24/07/2019

Een sobere verjaardag

Door zijn gruwelijke onderwerp en een compleet overrompelende mise-en-scène kon Spielbergs jodenmoord-drama niet anders dan emotioneel verpletteren.

2013 wordt een belangrijk jaar voor de manier waarop met de Holocaust in de cinema wordt omgegaan. De 87-jarige Claude Lanzmann, maker van de 566 minuten durende getuigenissendocu Shoah, beloofde onlangs op de Berlinale zijn langverwachte Le dernier des injustes in Cannes te zullen voorstellen: het definitieve verslag over Theresienstadt, volgens nazi Adolf Eichmann hét 'modelghetto', en naast een plaats van perfecte propaganda vooral een oord van onbeschrijflijke Vernichtung.

Eichmann, als levend archiefbeeld in zwart-wit, staat ook centraal in het denkdrama Hannah Arendt van de 70-jarige Margaretha Von Trotta, dat deze week in de bioscoop verschijnt. En er is natuurlijk deze blu-ray, ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van Steven Spielbergs alomgeprezen meesterwerk.

Gebaseerd op Thomas Keneally's op getuigenissen gebouwde roman over de rijke Oostenrijkse jodenredder Schindler, stikt het eerste echt rijpe drama van de maker van E.T. van onvergetelijke scènes. Sommige zitten de kijker ongenadig rauw en hard op de huid, maken getuige van de meest onmenselijke, dus meest menselijke gruwel.

Cameraman Janusz Kaminski ontwikkelde speciale pellicule om de luminositeit en korrel uit de periode na te bootsen en hanteert de camera met een ongeziene fysieke directheid. Ralph Fiennes kwam 13 kilo aan om een afschuwwekkende nazipsycho neer te zetten. Ben Kingsley is groots als Schindlers joodse geweten.

Maar dit is toch weer de Holocaust in de indirecte simpele wijs, via een groots verhaal, geflipte nazi's en hulpeloze jodenmassa's. Onschatbaar als stichtend werk, is Schindler's List als constructie bedenkelijk. Het etaleren van een exclusief joods bewustzijn in de opening en de coda, de knieval aan sentiment in het laatste uur: Hollywood en Holocaust, het mag dan aardig klinken, echt klikken doet het nog altijd niet.

Spielberg wilde geen uitgebreide blik 'achter de schermen' voor de dvd, en deze blu-ray biedt dus behalve een prachtige HD-transfer niet veel extra's. Een boekje van 16 pagina's krijgt u wel, evenals de docu Voices from the List, met getuigenissen van Schindlers overlevenden, en USC Shoah Foundation Story, een korte voorstelling door van zijn USC Shoah Foundation.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden