Vrijdag 23/04/2021

Vijf vragen

Een sms die uw leven kan redden

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een overstroming, giftige gaswolk of terreuraanslag in uw buurt? Een sms'je vertelt wat u moet doen om uzelf in veiligheid te brengen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil de dienst volgend jaar klaar hebben.

1. Hoe werkt het precies?

Als er zich een noodsituatie voordoet - een natuurramp, terroristische aanslag of industriële ramp -, zal het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken beslissen hoe de burgers het best geïnformeerd worden. Als een sms de meest efficiënte manier is, zal er een gebied afgetekend worden waarbinnen iedereen zo'n nood-sms krijgt. Via gsm-masten kan bepaald worden wie zich in een bepaald gebied bevindt.

De precieze uitwerking van het systeem gebeurt de komende maanden. Jambon en de operatoren moeten bijvoorbeeld nog uitklaren of nood-sms'en bij een overbelasting prioriteit krijgen zodat ze zeker aankomen bij wie zich in het getroffen gebied bevindt.

Tijdens het noodweer op Pukkelpop in 2011 zijn veel mensen in paniek beginnen bellen en sms'en waardoor het net overbelast werd. Een nood-sms met prioriteit had de festivalgangers dus op de hoogte kunnen houden van wat er gaande was.

2. Wat wordt er verstuurd?

Het Crisiscentrum zal ook de inhoud van het bericht bepalen. Dreigt er een overstroming, dan krijgt u wellicht de raad om te evacueren. Bij een nucleaire ramp zult u lezen dat u jodiumtabletten moet innemen. Drijft er een giftige gaswolk boven uw buurt, dan zal u aangeraden worden om ramen en deuren te sluiten. Of niet in paniek te raken en uw kalmte bewaren. "Voor alle duidelijkheid, dit vervangt niets, maar is een aanvulling op de bestaande manieren om mensen in geval van nood te verwittigen", verklaart woordvoerder Olivier Van Raemdonck.

3. Is zo'n systeem waterdicht?

Onder meer in de Verenigde Staten en Nederland bestaan er al langer gelijkaardige systemen. Maar het Nederlandse, NL-Alert, heeft met een aantal technische problemen te kampen waardoor sms'en niet, te laat of veelvuldig aankomen. Volgens het kabinet bereiken de Nederlanders zo amper 30 procent, terwijl het Belgische systeem volgens hen iedereen bereikt.

"Voor NL-Alert moet je je telefoon configureren, met ons systeem niet", legt Van Raemdonck uit. "Bovendien kunnen wij nagaan wie de sms gekregen heeft, zodat je weet hoeveel mensen er in de getroffen regio zijn."

Als er evacuatie nodig is, kan een tweede nood-sms even later dus bepalen hoeveel mensen er nog te redden zijn. Van Raemdonck benadrukt dat er geen enkel gevaar is voor de privacy van de burger. "De gegevens worden niet gebruikt, ook achteraf niet. Het gaat om pure crisisbeheersing."

4. Riskeer je net geen paniek?

Mensen snel, duidelijk en efficiënt op de hoogte brengen in een noodsituatie. Dat is de bedoeling van het project SMS-Alert waar Jambon op dit moment over onderhandelt met de drie Belgische gsm-operatoren Proximus, BASE en Mobistar. Een van de gevaren is dat je mogelijk te veel mensen bereikt dan nodig en mogelijk onnodig in paniek brengt. "Het Crisiscentrum zal in elke situatie bepalen wat de beste manier is om te communiceren. Als het gaat om 15 woningen in een gebied van een vierkante kilometer, gaan we geen sms versturen maar de mensen persoonlijk op de hoogte brengen."

5. In welke taal stuur je een sms?

Het is niet evident om te bepalen in welke taal je een sms verstuurt als er zich iets voordoet op toeristische bestemmingen die ook buitenlanders trekken. En wat doe je in Brussel, waar een grote internationale gemeenschap is? Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Turks of nog een andere taal? "In een buurt waar we weten dat er veel Italianen zijn kan ik me inbeelden dat we een bericht in het Italiaans sturen", klinkt het bij Van Raemdonck.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234