Zondag 24/10/2021

Een sluipwesp in de gsm

Stalking per sms

Jean-Paul Mulders

Short Message Service heet het voluit, maar misschien zou Short Menacing Service wel een betere benaming zijn. U kent ze wel, de sms'jes: berichtjes die je via internet of gsm-toestellen naar andere gsm's kunt sturen en die in geen tijd razend populair geworden zijn. Meestal zijn het grappige boodschapjes waarmee vrienden en geliefden worden verrast, een andere keer sobere berichtjes genre 'kom om 4 u aan. K.' Maar soms verschijnt er ook wel eens iets minder onschuldigs op het grijze schermpje. Volgens de politiediensten neemt het aantal klachten over sms-stalking almaar toe. Steeds meer mensen doen hun beklag over beledigende, boosaardige of ronduit beangstigende berichtjes die als sluipwespen hun mobiele telefoon binnen zijn geslopen.

Bij de Stichting Anti-Stalking kennen ze het nieuwste wapen van de stalker inmiddels al. "Ongeveer 10 procent van de klachten die hier binnenlopen gaat over sms-stalking", zegt erevoorzitter Rony Cuyt. "Die verschuiving van telefoon naar sms is razendsnel gegaan. Dat typeert stalkers: als je een deur voor ze sluit, openen ze direct een andere. Ze kunnen op dat vlak zeer inventief zijn. Op het eerste gezicht lijkt zo'n berichtje misschien niet zo bedreigend, maar ik kan u verzekeren dat je tussen die boodschapjes het mooiste eerst vindt: in de 140 tekens die zo'n berichtje lang mag zijn, kun je mensen de vreselijkste dingen naar het hoofd slingeren. En de stalkers bereiken hun doel, want hun slachtoffer is gedwongen die berichtjes eerst te lezen voor hij ze kan wissen. Als je tien boodschapjes krijgt, kun je die moeilijk alle tien tegelijk wissen, er mocht eens een belangrijk tussen zitten."

De antistalkvereniging raadt iedereen aan om de optie 'nummerweergave' op het gsm-toestel uit te schakelen zodat je zelf de verspreiding van je eigen nummer kunt controleren. "Dat is heel erg tegen de stroom in", zucht Cuyt. "De meeste mensen waren in het begin zo trots op hun nieuwe mobiele speeltje dat ze het nummer kwistig in het rond hebben gestrooid. Nu worden ze het kind van de rekening, want stalkers maken van dat enthousiasme gretig misbruik."

Slachtoffers kunnen zich ook op een actievere manier tegen hun belagers weren, namelijk door een klacht in te dienen bij de politiediensten of rechtstreeks bij de Computer Crime Unit, de afdeling van de Brusselse gerechtelijke politie die zich met computercriminaliteit bezighoudt. Om sms-stalkers te vervolgen, wordt daar een beroep gedaan op artikel 114 van de wet van 21 maart 1991, dat kwaadwillige telefoonoproepen bestraft, of op de nieuwe wetgeving op stalking.

De procureur kan dan van de telecomoperator of internetprovider de gegevens opeisen die het mogelijk maken de booswicht te identificeren. In de praktijk is dat echter lang niet altijd een even makkelijke klus. "Als de stalker zijn berichtjes via een gsm met abonnement verstuurde, is het gesneden koek", licht inspecteur Geert Derre van de CCU toe. "Moeilijker wordt het als dat via een Pay&Go- of Tempo-kaart gebeurde. In dat geval kunnen we wel te weten komen naar welke andere nummers met die kaart nog allemaal gebeld is, maar die tussenstap maakt de zaken er niet simpeler op. Helemaal penibel wordt het als het sms'je via het internet verstuurd is. Elke computer die op het internet is aangesloten heeft wel een uniek IP-adres, aan de hand waarvan we de identiteit van de gebruiker kunnen achterhalen, maar daar schiet je niet veel mee op als het berichtje vanuit een cybercafé werd verstuurd."

De speurders vinden dat er dringend een verplichting moet komen voor verkopers van gsm-kaarten, uitbaters van cybercafés en universiteitsbibliotheken om de identiteit van hun klanten bij te houden. Alleen zo kunnen sms-stalkers worden afgeschrikt. "En dan nog", zegt inspecteur Derre somber. "Iemand die het een beetje slim aan boord legt, kan zijn slachtoffer fameus het vuur aan de schenen leggen. Ach, ik denk eigenlijk niet dat je ooit een waterdichte oplossing zult kunnen bedenken. Er zullen wel altijd sluipweggetjes blijven..."

"Maken ze weer van hun neus bij de CCU?", reageert Proximus-woordvoerder Luc De Groote verrassend. Deze week heb ik toevallig via via gehoord dat ze hoop en al dertig klachten hebben binnengekregen, terwijl wij bij Proximus van tien gevallen weet hebben. Statistisch gezien is dat dus verwaarloosbaar."

FENOMEEN

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234