Woensdag 30/11/2022

Een slok van de wijn bij de koffie smaakt als de beste chocolade

Een italiaan om op te kauwen

De wijnestafette brengt me vandaag naar Wetteren, waar ik een afspraak heb met Peter Leirens. Wijnhuis Leirovins is ondergebracht is een gerestaureerd oud schooltje. "Gelukkig mochten we er een grote loods tegen bouwen", zegt mijn gastheer. Onderweg naar restaurant 't Parksken vertelt Peter over Leirovins. "Ik ben de zesde generatie bij Leirovins. Indertijd verhandelden we ook veel sterke dranken, vooral jenever in bulk. In het restaurant waar we naartoe rijden krijg je trouwens in elk menu een sorbet van lokaal gestookte Balegemse jenever. De klassieker van het huis."

In Leirovins viel me meteen op dat Peter uitgelezen topwijnbouwers verzamelt. Ik vraag me af of hij die zelf ontdekt heeft of is afgegaan op hun reputatie. "Toen ik in 1986 mijn rijbewijs haalde, reed ik nog dezelfde dag naar de Loire", vertelt hij. "In het dorpje Pouilly-Fumé kwam ik op straat een jezusfiguur tegen. Ik sprak hem aan: 'Je cherche un bon Pouilly-Fumé?' Hij vroeg me wie ik was en zei: 'Moi, c'est Didier'. Ik mocht mee naar zijn wijnhuis aan de overkant van de straat. Ik proefde er de puurste wijnen die er ooit door mijn keelgat vloeiden. Wijn met zo'n natuurlijke expressie dat het mij ontroerde. Om 4 uur in de namiddag ben ik er buiten gerold. Ik was verbouwereerd door wat ik proefde, maar vond zijn wijnen te duur voor onze klanten en daarom vroeg ik hem naar andere goede producenten met iets goedkopere flessen. Hij stuurde me eerst naar François Cotat in Sancerre, en Alphonse Mellot. Maar nergens kon ik proeven wat ik die voormiddag had ervaren, en ging terug naar Didier. "Ik kan je niet verder helpen, jongeman", zei hij. Pas na mijn thuiskomst vernam ik dat ik bij wijlen grootmeester Didier Dagueneau was terechtgekomen. Hij was een trendsetter in de wijnbouw. We hebben na onze ontmoeting altijd contact gehouden en ik heb veel aan hem te danken. In '95 vroeg hij me om zijn invoerder te worden voor België. Een voorstel dat ik niet kon weigeren, ongeacht de prijs. Als men één werknemer in dienst heeft per ha wijngaard, dan is de wijn zijn geld waard. Nog steeds ben ik de invoerder van de wijnen van Benjamin en Charlotte Dagueneau. Ze zijn iets rustiger, wat vetter en minder nerveus dan vaders edelvocht maar nog steeds van wereldniveau.

"Zo'n tien jaar geleden heb ik de Oostenrijkse wijnen ontdekt op een blinde proeverij in Italië. De wijnen van Gernot Heinrich braken potten. Ik ben er ook naartoe gereden en samen met hem bouwde ik een assortiment Oostenrijks wijnen uit dat nog steeds de basis en de kracht is van ons gamma."

We bestellen de lunch. Yellowfin-tonijn met inlandse asperges en kwartel met witloof en gebraden patatjes. Peter kiest de wijn. We drinken Adeo, Campo alla Sughera, 2006 Denominazione Bolgheri, Italia. De gebruikte rassen zijn cabernet-sauvignon en merlot. Bolgheri is een vrij recente (1994) herkomstbenaming en behoort tot de 'Super Toscan'-wijnen (geen gebruik van de klassieke sangiovesedruif) die vroeger op de markt kwamen als tafelwijn of onder 'IGT Toscana'.

De wijn heeft bij het uitserveren een donkere opake doorzichtigheid. Bijna geen evolutie en vele dunne tranen van alcohol bekleden de glaswand na het walsen. Op het tegenetiket staat inderdaad 14,5% volume. De druivenrassen: cabernet sauvignon en merlot. In de neus ruik ik diepe zwoele aroma's die duiden op een geconcentreerde, alcoholrijke wijn. Opval- lend is een zoute toon van zongedroogde tomaat, zwarte olijven en pruimen. Niet echt jeugdige fruitaroma's, maar eerder een rustieke houtgelagerde wijn met een sterke kruidigheid.

Dit is niet te combineren met de tonijn met asperges, en ons arm kwarteltje vliegt gegarandeerd tegen de muur met een dergelijke wijn. Op zich is deze wijn best te pruimen maar dan wel met de juiste gerechten. Denk aan een lamsbout doorspekt met een lookteentje en zuiderse groenten.

kaakslag

In de mond is de aanzet een ware kaakslag van materie. Een wijn waarop men moet kauwen. Aan elegantie wat gemis en aan concentratie wat te veel. Mr. Parker zou heel tevreden zijn met deze wijn. De finale smaakpatronen weerhouden wat gebrande toetsen en een warme mond van alcohol.

De al aangekondigde jeneversorbet is heerlijk tussendoor maar de voorspellingen over de wijn komen uit. Geen goede partner voor deze verfijnde gastronomie.

De koffie komt. Onze glazen zijn nog halfvol. Half teleurgesteld slurp ik aan mijn overvolle kop. De chef komt groeten. En dan klaart de hemel op. Een slok van de wijn bij de koffie smaakt als de beste chocolade. "Hey", zegt Peter, "heb jij dat ook ervaren?" Absoluut! Deze wijn is bizar genoeg super bij de koffie. De chef deelt in ons experiment en bevestigt onze ervaring.

Terug in Peters wijnzaak loop ik Frank Desmet tegen het lijf, een van de meest ervaren Belgische sommeliers. Peter opent voor ons nog een Pinot Noir van Heinrich (Oostenrijk). Als een lichte revanche op de vorige fles zit deze boordevol elegante en delicate fruittoetsen. Wat een eer om te genieten van zo'n fles met mensen die dezelfde passie delen.

• Peter Leirens van wijnhandel Leirovins, Oude Heerbaan 9, 9230 Wetteren, www.leirovins.be

• Adeo, Campo alla Sughera, 2006, Denominazione Bolgheri, Italia, 14,5%

• Peter Leirens koos zijn wijn van de wijnkaart van het restaurant, maar ze is te koop bij Caves de France voor 19,37 euro,

Opstalplein 22, 9200 Schoon- aarde

• 't Parksken (anno 1897), Geraards-bergsesteenweg 233, 9860 Oosterzele

09 362 52 20

Volgende week

De favoriete fles van Ben Cooreman (Caves de France)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234