Vrijdag 20/05/2022

Een sitcom met echte jonge mensen, geen stripfiguren

In Studio 5 van de VRT zijn de laatste scènes ingeblikt van de gloednieuwe sitcom W817 (zeg: W-acht-één zeven). Het moet een jonge, snelle sitcom worden over vijf jonge volwassenen die samenwonen en net als het buurmeisje (de dochter van de huisbaas) elk hun weg zoeken in de wereld. Die zes verschillende karakters (vertolkt door Kadèr Gürbüz, Britt Van Der Borght, Aagje Dom, Danny Timmermans, Govert Deploige en Aron Wade) moeten het nu samen zien te vinden. Dat gaat gepaard met de nodige spanningen en conflicten over liefde, school, werk, drugs, seks, familie..., kortom alles waarmee jongeren vandaag de dag geconfronteerd worden. Het resultaat is begin volgend jaar te zien op KETNET.

Legendarische jeugdseries als Kapitein Zeppos en Johan en de Alverman liggen al enkele decennia achter ons. Door een gebrek aan financiële middelen is de productie van dergelijke jeugdfictie al op het einde van de jaren zeventig zo goed als stilgevallen. Maar in de beperking toont zich de meester. Die beperkte budgetten hebben blijkbaar de creativiteit fors geprikkeld. Zo zijn er de voorbije jaren enkele nieuwe formats ontwikkeld die bovendien veel eigentijdser zijn, zoals Kulderzipken en Buiten de zone, meteen twee reeksen die trendsettend zijn in hun genre.

Daarbij duiken steeds dezelfde namen op, met op kop Wim Vanseveren, die nu echter netmanager van TV 1 is geworden. "Maar zijn geest waart hier nog rond", zegt productiemanager Koen Berckmans. Dat stel je ook vast in de crew van W817, met o.a. Pietje Horsten en Riet De Prins als respectievelijk regisseur en producer.

De verleiding is groot om de nieuwe serie te gaan vergelijken met Buiten de zone, de jongerenreeks van Bart De Pauw en Luc Coghe die momenteel al voor de tweede keer herhaald wordt op KETNET. Pietje Horsten was ook bij deze productie zeer nauw betrokken. Maar die vergelijking gaat volgens hem helemaal niet op. "Buiten de zone moest het hebben van de absurde en verrassende korte stukjes, terwijl W817 het moet hebben van de sfeer tussen de mensen. De humor ligt in de onderlinge relaties, hoe mensen met elkaar omgaan en met elkanders voeten spelen." Precies daarom is het volgens Pietje Horsten zo belangrijk dat de hele ploeg zo goed met elkaar kan opschieten. Hij is ervan overtuigd dat de uitstekende sfeer op de set zal afstralen op het uiteindelijke resultaat.

Ook is er streng over gewaakt dat de personages geen karikaturen of stripfiguren zouden worden, een fenomeen waar wel meer sitcoms zich aan bezondigen. "Zoë (Britt Van Der Borght, nvdr.) ontpopt zich als een wild uitgaansbeest", zegt regisseur Pietje Horsten. "Maar dit belet niet dat je ook andere kanten van haar te zien krijgt. Akke (Aron Wade, nvdr.) is dan weer een heel maf personage. Maar soms krijgt hij ook heel emotionele dingen te verwerken. Als je een karikaturale manier van spelen volgt, dan zou het heel moeilijk zijn om ook nog gevoelige dingen te leggen in die karikatuur die je gecreëerd hebt."

Maar is dat niet eigen aan een sitcom? Ook het grote voorbeeld John Cleese is eigenlijk een karikatuur. "Maar die is zo goed dat hij toch een echte mens blijft", reageert Pietje Horsten. "Als hij razend tegen zijn auto staat te roepen, doet hij dat met zo'n innerlijke overtuiging, dat het ook klopt. Je gelooft dat. Hij is een karikatuur maar hij doet dat zo goed dat het niet opvalt." Volgens Pietje Horsten is dat de reden waarom je op veel andere sitcoms zo snel uitgekeken bent. "Het is altijd maar hetzelfde dat gerecycleerd wordt. Ik hoop dat we dat kunnen vermijden. Ook al moet je soms over de schreef gaan om de grapjes duidelijk te maken. Dan is het de vraag hoe ver je kunt of moet gaan, want als je te weinig doet, dan is het ook niets meer."

W817 is geschreven door SKRIPTank, drie vrienden die zich verenigd hebben onder die naam. Het gaat om Bram Renders, zelf afgestudeerd als regisseur, Bart Vaessen en Steve De Wilde. Samen volgden ze een scenariocursus. De eerste aflevering van W817 werd hun eindwerk. "De sterkte van het scenario is dat het geschreven is door drie jonge gasten die het voor de eerste keer doen en zich ook echt volledig hebben gegeven", zegt Pietje Horsten. "Het is van jonge mensen en dat voel je. Net zoals je dat destijds ook voelde van Bart De Pauw bij Buiten de zone. De manier waarop jongeren met mekaar en met humor omgaan, proberen zij te gebruiken. Het is aan ons om dat ook over te brengen."

Ook het taalgebruik verschilt volgens Pietje Horsten van andere sitcoms. Daar beginnen jonge personages nogal vlug te spreken in termen als keinijg of keitof. Maar als dat niet klopt met de mens die dat speelt, dan voel je dat dat wringt. "Wij gebruiken die woorden niet", aldus Pietje Horsten. "De scenaristen hebben hun taal aangepast aan de acteurs. Ik kan u verzekeren, het is echte 'jongerenklap'."

Het schrijverstrio werkt niet rond bepaalde thema's, maar gewoon rond wat er gebeurt. Het gaat bijvoorbeeld niet over verliefdheid waarover iedereen dan zijn zegje doet. Eigenlijk hebben de auteurs gekozen voor slices of life. Soms zijn het allemaal scènes achtereen, zonder dat je meteen ziet wat het verband is. Dat maakt het volgens Pietje Horsten voor de acteurs ook niet gemakkelijk om inhoud te geven aan hun personages. "Steve is de niet verwijfde homo. Maar als hij op een bepaald moment niet anders te doen heeft dan te koken, dan moet je toch een invalshoek vinden om dat te laten kloppen. Om dat juist te krijgen hebben we heel lang moeten zoeken. Maar ik ben ervan overtuigd dat we het ook hebben gevonden."

(LB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234