Dinsdag 18/02/2020
Tine Peeters.Beeld DM

StandpuntTine Peeters

Een schop onder de kont zodat de politiek doet wat ze nu verzuimt: een duidelijk klimaatbeleid verwezenlijken

Tine Peeters is journalist bij De Morgen.

Het woord ‘staatsmanschap’ heeft een belegen bijsmaak gekregen in de Wetstraat en omstreken. Staatsmannen en -vrouwen lijken relieken uit een lang vervlogen tijd. De politieke klasse heeft schijnbaar collectief beslist dat rustige doortastendheid (zeker géén synoniem voor ‘rustige vastheid’) geen stemmen zal opleveren, en obstructie of ‘het been stijf houden’ wel. 

Bovenstaande opmerkingen zouden kunnen gaan over de federale regeringsvorming, de begroting, de pensioenen, de geluidshinder of nog tig andere dossiers. De lijst wordt stilaan eindeloos, de politiek sleept steeds meer ‘klotedossiers’ als rammelende blikjes achter zich aan. 

Met de klimaatopwarming is het exact hetzelfde. In Nederland spreekt de hoogste rechtsinstantie zich vrijdag uit over de rechtszaak die milieuorganisatie Urgenda daar aanspande. Sarah Tak en Francesca Vanthielen leggen in een interview met De Morgen de link met de Klimaatzaak in ons land. 

Staatsmanschap

Ondanks de onmodieuze bijklank is het staatsmanschap net waartoe zij de politiek willen aanzetten. Ze vragen ‘slechts’ dat de regeringen zich houden aan het Klimaatakkoord dat ze zelf ondertekenden, in Parijs, al in 2015. 

Dit zijn geen religieuze milieufanatici of believers in een ecologische apocalyps. Evenmin doen zij aan een rondje overheid pesten, burgerlijke ongehoorzaamheid of antipolitiek. 

Hun oproep tot staatsmanschap is eigenlijk een absoluut minimale invulling van dat begrip: respecteer uw eigen keuzes en handtekeningen onder internationale verdragen. Of, in de woorden van coördinator Sarah Tak: “Rechters zouden een ondergrens kunnen vastleggen waardoor landen niet onder de doelen van Parijs mogen duiken. Ze brengen anders hun bevolking in gevaar.”

Overschot van gelijk hebben ze dus, de Belgen die de Klimaatzaak aanspanden, en die al 60.000 medestanders hebben. In het najaar van 2020 mogen zij na een procedureslag van zes jaar eindelijk een uitspraak verwachten. 

Haalbaar en betaalbaar

Deze rechtszaak is geen nudging meer, dit is geen subtiele manier om het gedrag van de politiek te wijzigen. Dit is een spreekwoordelijke schop onder de kont zodat de politiek eindelijk doet wat ze nu verzuimt: een duidelijk klimaatbeleid uitdenken en verwezenlijken.

En ja, dat kan én moet realistisch, haalbaar én betaalbaar zijn, om het mantra te gebruiken dat de Vlaamse klimaatminister Zuhal Demir (N-VA) zo graag debiteert. Grootse doelstellingen koppelen aan pragmatisme, net dat zou staatsmanschap moeten zijn, en daar is niks belegen aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234