Dinsdag 01/12/2020

Een schaap op lage poten

Ik had meteen bij het binnenkomen het gevoel dat het hier ok� zou zijn - mettertijd ontwikkel je daar een antenne voor, en de kaart bevestigt dat gevoel

Sinds de rode Michelingids in Engeland een ster heeft toegekend aan een pub is het begrip gastropub een eigen leven gaan leiden. Engeland wil al een poos bewijzen dat het beter kan dan witte bonen in tomatensaus en vette vis met chips, en in Londen bestaat daar allang geen discussie meer over. De Britse hoofdstad wordt gerekend tot de meest creatieve als het op restaurant- en fooddesign aankomt. Maar het platteland is natuurlijk niet Londen. Toch wordt ook daar geprobeerd om het pubeten te verbeteren. De voorbije dagen mocht ik daarvan twee voorbeelden uitproberen in Kent, waarvan er één het onthouden waard is.

Voor wie niet zo vertrouwd is met de geografie van Engeland: Kent is het deel dat het dichtst bij ons ligt. Je komt uit de Eurostar of de Chunnel in Ashford of van de Hoverspeed in Dover en je bent er. Zijn bijnaam, tuin van Engeland, dankt het graafschap niet alleen aan de beroemde tuinen, zoals die van Sissinghurst, maar evenzeer aan zijn bloeiende appelboomgaarden - nu één en al wittebloesemtuilen - hagen, parken en privétuinen die met elkaar wedijveren in snoei- en plantwerk. Onze trip ging naar de Romney Marsh, een op de zee gewonnen gebied waar het gelijknamige schaap de baas is. De Romneys zijn grote, dikke schapen, op korte poten, die vanwege hun goede kwaliteit destijds naar Nieuw-Zeeland werd uitgevoerd om daar de veestapel aan te dikken. Omdat de wind lelijk kan huishouden in de moerasgebieden staan de Romneys op lage poten. 'Anders', zeggen ze hier, 'zouden ze omverwaaien.'

In het gehucht Brookland staat een schattig, bizar kerkje. Net zoals bij ons aan elke kerk een café is, ligt er tegenover een pub. The Yew & Ewe (letterlijk: de taxus en de ooi, wij zouden er de ooi en 't hooi van maken) is wit en zonnig geel geverfd, met donkergroene deuren en ramen. 'Parkeer hier uw peuken' staat er op een soort drinkbak aan de zijgevel, want de Yew & Ewe is rookvrij.

Wij mogen aanschuiven aan een hoge tafel met lederen, gemakkelijke barstoelen, vanwaar ik uitzicht heb op de verenhoed van een mevrouw die duidelijk naar Camilla Parker Bowles heeft gekeken voor modeadvies. Met haar felrood gelakte nagels eet zij tempoera van scampi die er zeer luchtig en lekker uitziet.

Ik had meteen bij het binnenkomen het gevoel dat het hier oké zou zijn - mettertijd ontwikkel je daar een antenne voor - en de kaart bevestigt dat gevoel. Bij de starters onder meer salade van babyspinazie met ei van scharrelkippen, krokante pancetta en dressing van geitenkaas ( £ 4,50) of kroketten van scharrelkip met saus van rode biet ( £ 5,25). Bij de hoofdgerechten een taart van geitenkaas met basilicum-tomatensalade en nieuwe aardappelen ( £ 9,95), een halve geroosterde Gressingham-eend met maïscake, rode kool en pikante citrussaus ( £ 12,95), geroosterde snapperfilet met tempoera van sint-jacobsmosselen en saus van limoen, chilli en koriander ( £ 13,50) of traag geroosterde varkensbuik met gekarameliseerde appelen, sjalotjes en puree ( £ 11,95).

Het is middag, en we houden het simpel met één gerecht. Dat wordt voor mij geroosterde lamslende (van die schattige lammetjes die hier door de zilte weiden huppelen!) met een slaatje van fetakaas en zwarte olijven, saus van verse tomaten, gember en chili en nieuwe aardappeltjes met rozemarijn. De rode wijn komt in een groot, elegant glas en is een zeer respectabele côtes du Rhône. Op de blondhouten tafel komt een wit linnen servet, alles ziet er even helder en fris uit, op de maquillage van één dienster na, die het best met twee lagen minder had mogen doen. Er zijn vier plaatselijke bieren verkrijgbaar van de tap, plus cider, Stella en Hoegaarden. Het is gezellig rumoerig, de patron houdt achter de tapkast alle bewegingen goedmoedig in 't oog.

Onze gerechten bevestigen dat hier een jonge wind heeft gewaaid. Mooi gepresenteerd, verrassend fris en licht, zowel mijn lam als de snapper aan de overkant. Op zondag wordt hier de traditionele Sunday Roast gehouden, waar hele families op afkomen, en in de namiddag wordt natuurlijk de cream tea geserveerd met scones, jam en clotted cream. Wij drinken nog koffie op het aangename terras, en zien dat er ook drie kamers worden verhuurd. Als uitvalsbasis voor (niet rokende) fietsers of wandelaars in de Marsh, is dit een uitgelezen plek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234