Vrijdag 02/06/2023

Een Russin in de keuken

Voor zijn nieuwste productie, Peer, werkt Laika samen met Marianne Burgers (vormgeving) en Noël Fischer (scenario en regie) alias De Blauwe Engel. Het werd vooral een grappige voorstelling.

Antwerpen / Van onze medewerkster

Annelies De Waele

Burgers is ook de rechterhand van 'toneelkok' Peter De Bie en ontwierp indertijd de draaiende tent voor het eettheaterstuk Peep & Eat. Dat draaiconcept nam ze mee in Peer, door een huisje - nu ja, een studiootje eigenlijk - te ontwerpen dat meedraait met de gang van de acteurs. Het verhaalidee voor Peer, over de confrontatie met het vreemde/een vreemdeling, deden Burgers en Fischer op in Beieren. Na een verblijf van drie maanden in een piepklein dorp bleven ze er voor de dorpelingen immers met argwaan te benaderen buitenstaanders.

In Peer gaat het er iets gewilliger aan toe. Hoewel het slordige Russische meisje Rosa (Radomira Dostal) zich zomaar ongevraagd in zijn kraaknette woonst komt installeren en er zijn orde en tijdsschema overhoop haalt, zal held Peer (Gert Jochems) haar uiteindelijk toch graag onderdak geven. Meer zelfs: als Rosa vertrekt, wordt er een potje getreurd. In Peer krijgen we nauwelijks gepraat. Alleen tegen zijn huisgenoot, de pop Tobie, wil Peer nog wel eens een zinnetje kwijt. De voorstellingsscène mag met wat over-en-weergekoeter duidelijk maken dat Rosa een andere taal spreekt. Voor het overige drijft deze slapstick op veel mime en klank. En op muziek, want achteraan in de zaal wordt door Patricia George live de accordeon bovengehaald, wat ontelbare mogelijkheden creëert: nu eens is het tijd voor een kermisdeun - en met die molen die draait zit je dan helemaal goed - dan weer is het moment rijp voor een Russische verzoeningsdans, compleet met wodka en glaasjesgooien. Het decor zit ingenieus in elkaar, onder meer met een driedubbele kast die het Peer bijzonder moeilijk maakt om te achterhalen wie er nu zijn vers gezet kopje koffie heeft weggenomen of wie zijn pop, die hij van de diefstal heeft beschuldigd en met het hoofd tegen de tafel heeft geslagen, een zwachtel heeft omgedaan. De lange scène waarin Peer en Rosa voortdurend achter en langs elkaar heen door eet- en slaaphoek, badkamertje en keuken sluipen en hollen, terwijl de muurtjes en deuren op hun rondvesten draaien en daveren, is een feest. Maar dat geldt eigenlijk voor nagenoeg de hele voorstelling. Het gevaar ervan, namelijk dat het decor te veel aandacht gaat opeisen, wordt mooi ontweken: de acteurs en hun prestaties krijgen een prominente plaats, de humor is vaak uiterst subtiel en ongelofelijk teder en gevat.

Een 'algemeen beschaafde' Big Brother voor klein en groot', zo zou je deze Peer ook kunnen omschrijven. We zien beide deelnemers stevig hun gevoeg doen, tanden poetsen, soep koken, stofzuigen, slapen, zich aan een ander hechten. Peer geeft ondertussen prikjes, geen zware moraal. Met welk goed gevoel kleuters uit deze voorstelling komen, laat zich makkelijk raden. Van ons maakte zich een mengeling van Jacques Tati-genot en Amélie Poulain-geluk meester. Meer hoeft niet, echt niet.

WIE: Laika en De Blauwe Engel WAT: Peer, voor iedereen vanaf 4 jaar WAAR EN WANNEER: Woensdag 3 oktober om 15 uur in CC Berchem (03/286.88.25) Op tournee t.e.m. 1/12. info: 03/230.81.91 of www.laika.beONS OORDEEL: Een ongelofelijk grappige en tedere voorstelling, waarin het ingenieuze decor en de acteerprestaties allebei hun plaats opeisen.

Een mengeling van Jacques Tati-genot en Amélie Poulain-geluk. Meer hoeft niet, echt niet

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234