Maandag 30/01/2023

Een robbertje vuistvechten

'Frustraat!', 'Kameel!', 'Socioloot!', 'Arme en gedateerde Frank!', 'Mislukt pastoor!'. Lezen wij voor uit verzameld scheldproza? Neen, wij doen hier een greep uit de reacties van kunstenaars Thierry De Cordier en Wim Delvoye en curator Jan Hoet op het afgelopen zaterdag in deze krant gepubliceerde pamflet over de kunstwereld, geschreven door kunstfilosoof Frank Vande Veire.

Even ter situering. Stefan Hertmans schreef vanuit zijn Franse vakantieoord naar onze redactie: "Het lijkt me duidelijk dat Frank Vande Veire momenteel een van de scherpzinnigste schrijvers over kunstfilosofie in het Nederlandse taalgebied is." Een waslijst van andere personen die zich beroepshalve bezighouden met kunst zou ons trouwens hetzelfde hebben bevestigd.

Wij vonden het niet meer dan eerlijk dat de in Frank Vande Veires schotschrift geviseerde kunstenaars konden reageren op de geuite kritiek. Iedereen behalve Jan Fabre deed dat ook. En eerlijk gezegd: het niveau van de wederwoorden van Thierry De Cordier, Wim Delvoye en Jan Hoet verbaasden de redactie. Niemand weerlegde de kritiek, schelden mocht volstaan. Men vond Vande Veires betoog maar een karikatuur. Nou ja, elk pamflet is eenzijdig en het schiet hier en daar inderdaad met (te) scherp. (Wil men evenwel alle andere nuances van de hedendaagse esthetica kennen: men leze de werken van Frank Vande Veire.) Het pamflet wil echter gewoon volgende scherp stellen: "Kunstenaars, curatoren en critici, gelieve jullie kritische zin te bewaren en een visie op de wereld te ontwikkelen." Die kans laten Delvoye en co. hier liggen. Voorts wil Vande Veires pamflet de aanjager van een boeiende polemiek over kunst zijn, maar Hoet, Delvoye en De Cordier voelden er niets voor om met Vande Veire in debat te treden.

Stoten onder de gordel - herlees de eerste regels van deze Bijgedachte - zijn in geen enkele sport die naam waardig geoorloofd. Jan Hoet, de Gentse curator die Vande Veire een mislukt pastoor noemde, zou dat nochtans moeten weten sinds zijn legendarische robbertje vuistvechten met kunstenaar Dennis Bellone, op de opening van het SMAK in 1999. Die bokswedstrijd eindigde toen onbeslist, maar het ziet er nu naar uit dat Hoet, en met hem Delvoye en De Cordier, zijn gediskwalificeerd. Wegens stoten onder de gordel.

Ward Daenen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234