Vrijdag 02/12/2022

Moederschapsrust

"Een risicozwangerschap is geen keuze"

Valérie Loreaux. Beeld Photonews / Anthony Dehez
Valérie Loreaux.Beeld Photonews / Anthony Dehez

Veertien weken doorbrengen met een pasgeboren baby. Voor heel wat vrouwen die arbeidsongeschikt worden bevonden tijdens de zwangerschap, is dat niet altijd een mogelijkheid. "Wij worden gestraft."

Femke van Garderen

Valérie Loreaux zat vorig jaar op een grote, roze wolk totdat ze onverwacht met hevige buikpijn in het ziekenhuis belandde. Het bleken vroegtijdige weeën te zijn. "Ik was op dat moment zeven maanden zwanger. Het verdict van mijn gynaecoloog was onverbiddelijk: niet meer werken en rusten tot de vermoedelijke bevallingsdatum."

De dertigjarige vrouw deed netjes wat haar bevolen werd. Enkele weken na haar opname ontvingt ze een brief van de mutualiteit. "Daarin las ik dat mijn moederschapsrust gestart was. Een vergissing, dacht ik eerst. Ik liet meteen weten dat ik nog niet bevallen was." Tevergeefs. Omdat Valérie arbeidsongeschikt werd bevonden gedurende de laatste zes weken van haar zwangerschap, werd die periode automatisch omgezet in prenataal moederschapsverlof.

"Ik voelde mij gestraft. Ik had immers niet gekozen voor een risicozwangerschap. Het liefst wat ik wilde was, net als veel Belgische vrouwen, blijven doorwerken tot één week voor mijn bevallingsdatum. Zo zou ik veertien weken bij mijn dochtertje kunnen zijn." Maar dat lukte dus niet. Het postnataal verlof van de Aarlense werd van veertien weken ingekort tot negen. "Je krijgt in zo'n geval wel een week extra. Maar toch, het bleef te weinig. Elisabeth was nog altijd piepjong toen ze naar de crèche moest. Vaccinaties had ze bijvoorbeeld niet eens gekregen. En omdat ik weer aan het werk moest, zag ik mij ook genoodzaakt om te stoppen met borstvoeding."

Omdat Loreaux haar situatie zo onrechtvaardig vond, startte ze in oktober 2016 een petitie. Daarmee verzamelde ze in het Franstalig gedeelte van ons land al snel duizenden stemmen. Sinds vorige week wordt haar oproep ook in Vlaanderen verspreid en gaat de teller snel omhoog: al 37.530 mensen onderschreven haar vraag om elke pasgeborene het recht te geven om veertien weken bij zijn moeder te zijn.

"Terechte klacht"

"Helemaal terecht", noemt professor gynaecologie Hendrik Cammu (UZ Brussel) de klacht van Loreaux. "Vrouwen met een risicozwangerschap beslissen niet zelf om thuis te blijven, dat doen artsen. Het is oneerlijk dat zij op die manier aan tijd met hun kind moeten inboeten." Hij schat dat zo'n drie procent van alle zwangeren jaarlijks in een situatie als die van Loreaux belanden. "Omgerekend tussen de duizendvijfhonderd en tweeduizend vrouwen."

Loreaux meent dat nog veel meer vrouwen niet aan veertien weken met hun pasgeboren baby komen. Ze merkt immers op dat ook vrouwen die tijdens de zwangerschap thuis moeten blijven omdat ze een risicovolle job uitvoeren, bijvoorbeeld omdat ze met gevaarlijke stoffen werken, hetzelfde lot kan wachten. Deze vrouwen kunnen van hun werkgever verlof voor moederschapsbescherming krijgen, maar ook dat verlof wordt zes weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum omgezet in prentaal verlof. "Ik hoor dat veel vrouwen hier een mouw aanpassen door na de bevalling een ziektebriefje aan de dokter te vragen. Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn", aldus Loreaux.

Valérie Loreaux Beeld Photonews / Anthony Dehez
Valérie LoreauxBeeld Photonews / Anthony Dehez

Ook professor Kristien Roelens, afdelingshoofd verloskunde aan het UZ Gent, vindt dat Loreaux haar situatie terecht aanklaagt. Ze is voorstander om moeders zo ruim mogelijk bij hun kinderen te laten na de bevalling. "Maar het zou nog beter zijn moest niet alleen de verlofregeling voor risicozwangerschappen herbekeken worden. Het volledige plaatje moet bevraagd worden. Is vijftien weken wel voldoende? Wat met ouderschaps- en borstvoedingsverlof? Wat kunnen we doen voor zelfstandigen en vaders?"

Minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld), aan wie Loreaux de petitie richt, begrijpt haar vraag maar laat weten dat een aanpassing van de huidige regeling niet op tafel ligt. "Iedereen weet intussen dat we met een zeer strikt budget te maken hebben waar de regering andere prioriteiten heeft gelegd."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234