Dinsdag 24/05/2022

Radicalisering

Eén rechercheur zoekt online naar Syriëstrijders: "Gruwelijk gebrek aan capaciteit"

En u dacht dat enorme politieteams momenteel het internet afspeurden naar geradicaliseerde Belgen? Niet dus. Bij de centrale antiterreureenheid van de federale politie werkt welgeteld één deeltijdse rechercheur. Het Comité P trekt in De Standaard aan de alarmbel.

SG

De 'Internet Intelligence Support Unit' van de centrale antiterreureenheid van de federale politie heeft als opdracht te speuren naar radicale boodschappen op sociale media. Zo kunnen ze tijdig toekomstige Syriëstrijders identificeren of teruggekeerde strijders opvolgen. 'Eenheid' is het juiste woord hier: er werkt namelijk al bijna een jaar lang nog maar één deeltijdse medewerkster.

"Er is een gruwelijk gebrek aan capaciteit voor online monitoring", zo staat te lezen in een rapport van het Comité P. De teamleider en andere leden vertrokken er in de loop van 2014. Lees: in de periode dat er nog volop mensen naar Syrië afreisden om er te gaan meestrijden.

Alle gewicht komt nu terecht op de schouders van de Staatsveiligheid, die ook de online bezigheden van geradicaliseerde figuren moet opvolgen. Maar dat gaat enkel over de al gekende potentiële extremisten. "Maar bij de politie, die de 'internetpatrouilles' moet uitvoeren, zijn er al jarenlang veel te weinig inspanningen gebeurd", erkent minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in 'De Ochtend' op Radio 1. "Ik had daar het rapport van het Comité P niet voor nodig."

Hij geeft aan dat er volgend jaar een cel internetopsporingen komt bij de federale politie, al zal die zich niet alleen op extremisme richten. Die zal pas operationeel zijn op 1 januari, omdat de juiste mensen nog moesten aangeworven worden en er een wettelijk kader moest gecreëerd worden. "Ik betreur dat daar zoveel jaren niks gebeurd is", aldus nog Jambon. "Ik zit hier om die hiaten te detecteren en dat recht te zetten."

Bonte hekelt gebrek aan daadkracht

Sp.a-Kamerlid en burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte reageert verbaasd op het bericht: "Tot op vandaag hebben nog nooit iets vernomen van deze dienst terwijl we zeer goed weten dat de online rekrutering gewoon verder loopt". Volgens hem symboliseert deze halftijdse werknemer "de holle belofte van de federale en Vlaamse overheid inzake deradicaliseringsbeleid". Bonte wijst op het structurele gebrek aan samenwerking tussen de verschillende overheden en waarschuwt dat ons land onnodige risico's loopt zolang het er niet in slaagt "een vuist te maken tegen deze gruwel".

De sp.a'er wijst erop dat uit de lopende rechtszaken tegen ex-Syriëstrijders het groot belang blijkt dat online communicatie speelde bij het rekruteren van deze jongeren. Ook vandaag nog bereiken heel wat boodschappen uit Syrië Vlaamse jongeren om hun te overtuigen hun verantwoordelijkheid te nemen, stelt Hans Bonte. Hij wijst erop dat heel wat ministers de voorbije jaren een efficiënte aanpak van online radicalisering beloofden, maar dat niemand iets effectief doet.

Bonte vindt het begrijpelijk dat projecten rond online radicalisering best discreet gebeuren, maar pleit voor voldoende afstemming tussen de actoren. Hij doet een oproep om effectief en snel iets te doen tegen online rekrutering en radicalisering, maar enkel indien deze maatregelen deel uitmaken van een integraal plan, waarin er gezorgd wordt voor de coördinatie tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus. "Ons pleidooi om een federale staatssecretaris anti-radicalisme en anti-terrorismebeleid aan te duiden die als taak heeft om alle overheden - de diverse federale veiligheidsdiensten, de regio's en het lokale niveau - te doen samenwerken rond integrale veiligheid is actueler dan ooit", besluit de burgemeester-volksvertegenwoordiger.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234