Dinsdag 22/06/2021

Cultuur

Een rappende vos en films met een hoek af: Bart De Pauw en Fernand Huts slaan handen in elkaar voor 'Vossen'

Fernand Huts en Bart De Pauw. Beeld Kristof Pieters/Photo News
Fernand Huts en Bart De Pauw.Beeld Kristof Pieters/Photo News

Een rappende Reynaert de Vos, een fiets- en speurtocht, drie tentoonstellingen en twee ludieke films: dat zit allemaal in Vossen, het grootschalige project waarvoor Katoen Natie-topman Fernand Huts samenwerkte met Bart De Pauw, en diens productiehuis Koeken Troef!. Een tentoonstelling “met een hoek af”, klinkt het.

Met de VRT werkt Bart De Pauw niet meer samen, maar de afgelopen maanden heeft Koeken Troef!, het productiehuis waarvan De Pauw aandeelhouder is, de handen vol gehad met Vossen. Expeditie in het land van Reynaert. Dat is een grootschalig project van Fernand Huts, de topman van Katoen Natie die met zijn cultuurfonds The Phoebus Foundation inzet op grote cultuurprojecten. Koeken Troef! werd daarbij ingeschakeld om het audiovisuele luik uit te werken. “Wij vinden het niet kunnen dat 22 mensen van een van de meest toonaangevende productiehuizen zonder werk komen te zitten”, motiveert Huts die beslissing.

Maar wat heeft Koeken Troef! dan juist gedaan? En wat houdt Vossen juist in? Dat het om de figuur van Reynaert de Vos draait, was al duidelijk. “Van den Vos Reynaerde is de absolute top van de middeleeuwse literatuur”, aldus Huts. “Een verhaal waarin de schrijver de mensen, aan de hand van een dierenepos, een spiegel voorhoudt over hun eigen ondeugden en zonden. Die zijn vandaag nog altijd dezelfde. Bovendien speelt het hele verhaal zich af in het Waasland en Hulst.”

In de Wase gemeente Kallo bouwde Huts een gigantische theaterhal, om er de Studio 100-musical '40-'45 op te voeren. Door vergunningsproblemen ging dat niet door, maar nu krijgt de hal een nieuwe functie als “het Hof van Koning Nobel”, en het startpunt van de 40 kilometer lange fietstocht die de bezoekers langs verschillende tentoonstellingen en belevingen zal leiden.

In het Hof krijgen de bezoekers twee films te zien: een voorstellingsvideo, waarin Huts en curator Katharina Van Cauteren de bezoekers binnenleiden in de wereld van Reynaert, en een langere speelfilm, waarin onder anderen Lucas Van den Eynde en Tom Audenaert aantreden als acteurs van een theatergezelschap, die al klungelend het verhaal van Reynaert op scène proberen te brengen. “Heel speels, heel toegankelijk”, benadrukt Van Cauteren. “Zo speelt Lucas Van den Eynde niet Reynaert, maar een boom en een galg.”

Die twee films, en een 'klaagmuur' waarin acht als dieren verklede acteurs hun beklag doen over Reynaert, zijn het werk van Koeken Troef!. “Bart de Pauw heeft de scenario's geschreven, en de films geregisseerd”, duidt Huts.

Prettig gestoord

Verder heeft Koeken Troef! ook een krant gedrukt, de Gazet van Malpertuus, die bezoekers moet helpen bij een speurtocht naar de schat van Koning Nobel, en een hologram van Reynaert ontwikkeld. “In Hulst zal een expo van middeleeuwse marteltuigen te zien zijn, en een gevangenis met daarin het hologram”, legt Van Cauteren uit. Opvallend: het gaat om een 'rappende' Reynaert. “We willen echt de brug slaan tussen verleden en heden.”

Dat laatste moet ook blijken uit het Huis van de Zonde: een tentoonstelling in de pastorij van Kieldrecht, waar werken van onder meer Rubens en Teniers te zien zijn, met de zeven hoofdzonden als thema. Dankzij een multimedia-applicatie, ook bedacht door Koeken Troef!, laat Reynaert die schilderijen ook tot leven komen. “Moeilijk te beschrijven”, vertelt Van Cauteren. “Het is heel grappig, met een hoek af. Prettig gestoord, zeg maar.”

Tentoonstellingen in het Mercatorhuis, waar middeleeuwse kaarten van het Waasland te zien zijn, en beeldend werk van onder anderen Panamarenko en Jan Fabre, moeten Vossen – “een culturele expeditie”, aldus Van Cauteren, die in totaal zo'n twee miljoen euro kost – ook aantrekkelijk maken voor de cultuurliefhebber. Maar de klemtoon ligt op speelsheid en toegankelijkheid. “Wij zorgen ervoor dat kunst, cultuur en literatuur toegankelijk worden gebracht, voor een zo breed mogelijk publiek, zonder dat zij een extra inspanning moeten doen”, stelt Huts.

Vossen opent morgen voor het publiek op verschillende locaties in het Waasland. www.vossen.vlaanderen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234