Zondag 05/12/2021

Een radiozomer met veel, zeer veel muziek

In gespreide slagorde trekken de verschillende radionetten van de VRT de zomer in. Toch is het opvallend dat de meeste zenders hun muzikaal aanbod in de vakantiemaanden gevoelig opdrijven. 's Avonds wordt er immers minder televisiegekeken en meer naar de radio geluisterd, en dan blijkt de luisteraar vooral behoefte te hebben aan veel, zeer veel muziek. Wie doet wat in de zomer? Een overzicht.

Omdat in de tweede helft van september de Olympische Spelen plaatshebben in Sydney, duurt de zomer bij Radio 1 dit jaar langer dan gewoonlijk. Voor alle middagprogramma's tussen 10 en 13 uur loopt de zomerprogrammering tot vijftien september. Een dagje later wordt dan de herfst ingezet met een dagelijks magazine over de Olympische Spelen. Ook in de zomer heeft Radio 1 traditiegetrouw veel sport op het programma staan, met van 1 tot 23 juli Radio Tour.

Net als de voorgaande jaren smelten Groot Gelijk en De Nieuwe Wereld samen tot Camping Casablanca (11.00-13.00). Nieuw op Radio 1 is Club Live. Er komen vijf liveprogramma's rond de grote zomerfestivals waarmee Radio 1 zijn naam heeft verbonden: Couleur Café in Brussel, Polé Polé in Oostakker, Sfinks in Boechout, het Dranouter Folk Festival en de Antilliaanse Feesten in Hoogstraten.

Maar de smaakmakers van de Radio 1-zomer worden ongetwijfeld Bwana Kitoko, een reeks van Pat Donnez (op zondagmorgen) naar aanleiding van veertig jaar Kongolese onafhankelijkheid, en een vijf weken lange hulde aan schrijver Willem Elsschot, die veertig jaar geleden gestorven is. Na Gerard Walschap, Felix Timmermans en Louis Paul Boon is dit reeds de vierde zomerreeks van Radio 1 over een Vlaamse schrijver. Maar in tegenstelling met voorgaande jaren wordt deze reeks niet op zondagmorgen uitgezonden, maar maakt die deel uit van het zaterdagse cultuurprogramma Heldenmoed. Op algemeen verzoek keren de Rechtvaardige Rechters op zondagmiddag terug met de grappigste momenten uit het anderhalfjarige bestaan van het programma. In oktober start een nieuwe reeks. Op zondagavond maakt het columnprogramma De Toestand is hopeloos maar niet ernstig plaats voor het nieuwe 'licht-educatieve' programma Hoe word ik een BV?, waarin doorgewinterde BV's praten over de voor- en nadelen van mediabekendheid en de luisteraars in negen lessen een stoomcursus 'beroemd zijn' krijgen.

Het luisteronderzoek RadioScan mag dan al niet zo positief zijn voor Radio 2, het ligt wel aan de basis van een nieuw programma: Zomertijd. "Uit de luistercijfers hebben we vastgesteld dat de mensen tijdens de zomer minder televisiekijken en meer naar de radio luisteren", zegt nethoofd Paul De Wyngaert. "Er is een grote vraag naar veel muziek." Dus programmeert de familiezender elke weekdag (van maandag tot en met vrijdag) liefst vijf uur radio boordevol muziek, dit van 18 tot 23 uur. Bovendien is Zomertijd het eerste radioprogramma waarvan de muziekkeuze bepaald wordt door ... de weerman of -vrouw. Voorspelt Sabine Hagedoren om 18 uur een hete avond, dan krijg je opgewekte, zomerse deuntjes. Zegt Frank Deboosere dat het gaat regenen, dan hoor je muziek om het slechte weer te vergeten.

Ook nieuw op Radio 2 is de allereerste radiobewerking van één van Vlaanderens populairste strips: Kiekeboe. In nauwe samenwerking met Merho is geprobeerd om in de gedramatiseerde versie de sfeer van de Kiekeboe-strips zoveel mogelijk te behouden. De hoofdrollen worden gespeeld door Kurt Defrancq, Marleen Maes, Saskia Debaere en Marc Lauwrys. De eerste radiostrip volgt de Kiekeboe-strip Thantomthant. Van maandag tot vrijdag om 11.45 uur in Het Land van de Glimlach en om 5.15 uur in Spoor 2.

Voorts trekt het radiocircus van Golfbreker (met Niels William) weer twee maanden langs de Vlaamse kust van de ene badplaats naar de andere. Radio 2 trekt deze zomer trouwens nog met tal van andere programma's naar buiten.

Het programmaschema van Radio 3 blijft in de zomer nagenoeg ongewijzigd. Maar heel wat programma's pakken uit met speciale reeksen. Zo brengt Jean-Pierre Rondas in Wereldbeeld honderd jaar na datum een reeks over de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Het cultuurmagazine De Kunstberg brengt een feuilleton over die andere Kunstberg in Brussel. Jazzimut besteedt aandacht aan drie merkwaardige jazzmusici: Jack Sels, Julian 'Canonball' Adderley en Keith Jarret. In Een Groot Vertolker staan deze zomer de Duitse bariton Dietrich Fischer-Dieskau en Herbert von Karajan centraal. 's Avonds brengt De Toonzaal elke avond een uniek concert van op de grote festivalpodia in Europa.

Aan het basisschema van Radio Donna verandert in de zomer niet zo bijster veel. Grote publiekstrekker blijft de Zomertoer, met drie uur livespektakel elke zondag van 16 tot 19 uur. Voor de eerste keer trekt de radioshow niet naar de kust, maar brengt Donna het strand naar het binnenland, dit door middel van een stranddecor van achttien meter lang waarin Felice en Marc Pinte een visueel spektakel presenteren met acrobaten en heel wat binnen- en buitenlandse artiesten.

De reden waarom Donna's Zomertoer de kust links laat liggen, is dat de hitzender negen zaterdagen op de zeedijken van De Panne, Middelkerke en Blankenberge een liveversie brengt van de Weekendshow.

Voor het eerst pakt Studio Brussel uit met een zomermagazine dat luistert naar de toepasselijke naam Stereokini. Bram Vandendriessche en Tomas De Soete storten zich vanaf 3 juli elke weekdag van 12 tot 13 uur op het rijke Vlaamse zomerleven. Geen zomerse versie van Republica, zo verzekeren de presentatoren. "Wij gaan zoveel breder. We kunnen het zowel hebben over de palingfeesten in Mariakerke als over de zovele leuke zomerfestivals. Beschouw het als een handleiding tot een fatsoenlijk bestaan in de zomer." Daar hoort blijkbaar ook een eigen Miss Stereokini-verkiezing bij.

Ook nieuw is De Grote Ik vraag het aan-show op zaterdagmiddag, een verzoekprogramma gepresenteerd door Steven Van Herreweghe en Ronny Mosuse. Op zaterdagavond gaat Studio Brussel op toer met de grootste buitenlandse techno-, house-, drum & bass- en big beat-dj's. Ook Discobar Galaxia met Adriaan Van den Hoof is elke zaterdag- en zondagmiddag van de partij. Van maandag tot donderdag en op zondag is er het beproefde recept van De Zomer van... 2000, met het beste van veertig jaar popmuziek. Uiteraard is Studio Brussel weer live op de grote zomerfestivals met de marathonuitzendingen van All Areas, die voor het eerst ook visueel gevolgd kunnen worden via de website: www.studiobrussel.be.

(LB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234