Donderdag 04/03/2021

LockdownmaatregelenSociale bubbel

Een puzzel met vier extra personen: zo gaan deze mensen ermee om

null Beeld Tine Schoemaker en Damon De Backer
Beeld Tine Schoemaker en Damon De Backer

Vanaf 10 mei mogen we onze sociale bubbel met maximaal vier personen uitbreiden. Voor de een is die bezoekerspuzzel een eitje, voor de ander een gigantisch dilemma. En heel soms hoeft het allemaal niet eens.

Doris Van Houtte (59) uit Deinze: ‘Ik had ze zondag zo graag allemaal aan mijn tafel gehad’

Doris Van Houtte: 'Ik kan moeilijk het ene kind wel uitnodigen en het andere niet.' Beeld Damon De Backer
Doris Van Houtte: 'Ik kan moeilijk het ene kind wel uitnodigen en het andere niet.'Beeld Damon De Backer

“Mijn schoonzoon Benny stuurde woensdag in de familiegroep op WhatsApp al meteen een foto vanaf onze oprit: ‘Ik ben de eerste, dus wij horen zeker al bij de vier bezoekers.’ Maar verder dan wat kwinkslagen is er nog niet veel over dat bezoekrecht gezegd onder mijn kinderen. Ik hoop dat zij met een concrete regeling komen, want voor mij is dit echt een gigantisch dilemma. Ik kan moeilijk de ene wel uitnodigen en de andere niet, of de aangetrouwden en de kleinkinderen uitsluiten. Ik had ze zondag op Moederdag zo graag alle vijftien aan mijn tafel gehad, maar vier is vier.

“Alle begrip dat die versoepelingen geen evidentie zijn, maar als grootmoeder heb ik het even heel erg lastig. Van ver heb ik mijn kinderen al gezien, net zoals ik constant op anderhalve meter van mensen in de winkel passeer of een praatje sla met iemand in de straat. Telefoneren of videochatten doen we bovendien elke dag minstens twintig minuten, maar dat is allemaal niet hetzelfde als je kinderen eens goed kunnen vastpakken. Daar verlang ik echt naar.

“Voor zondag zou ik al blij zijn als ik iedereen gewoon eens zie. Ze zouden per gezin, telkens met drie of vier, bijvoorbeeld even op de oprit kunnen komen staan. Dat mag toch, hè?”

Yousra Ikken (23) uit Antwerpen: ‘Ramadan wil je met de familie delen’

Yousra Ikken: 'Voor mensen die nu op hun eentje de ramadan moeten doormaken, zal deze versoepeling wellicht erg welgekomen zijn.' Beeld Tine Schoemaker
Yousra Ikken: 'Voor mensen die nu op hun eentje de ramadan moeten doormaken, zal deze versoepeling wellicht erg welgekomen zijn.'Beeld Tine Schoemaker

“Mijn grootouders zijn de mensen die de voorbije weken het meest alleen zijn geweest, dus bij mij thuis was die bezoekerspuzzel zelfs geen discussie: zij zullen de extra bezoekers zijn. Ik heb trouwens ook nog geen vragen gekregen van vrienden die een groepje willen starten. De ramadan is bij uitstek de periode die je met je familie wil delen en ik denk dat iedere moslim daar nu voorrang aan zal geven. Zondagavond tijdens de iftar zullen we dus eindelijk nog eens bezoek kunnen ontvangen. Mijn grootmoeder was alleszins superblij toen ze dat hoorde. Of we een speciaal menu voorbereiden? Neen, het blijft nederig en sober, zoals altijd in deze periode.

“Voor mensen die nu op hun eentje de ramadan moeten doormaken, zal deze versoepeling wellicht erg welgekomen zijn. Heel wat moslims worden normaal gesproken in de moskeeën opgevangen met iftaravonden. Dat sociale contact en die samenhorigheid, het samen bidden en lachen, dat is nu voor een stuk weggevallen. Een online actie als ‘ramadanvanuituwkot’ heeft die eenzaamheid wel een beetje kunnen doorbreken.

“Ik hoop wel dat niemand misbruik maakt van deze regel, zodat onze gezondheid niet opnieuw in gevaar komt. Vier is het maximale aantal. Zo heeft Marc Van Ranst het duidelijk gezegd.”

Stephan De Winter (27) uit Gent: ‘Amper mensen zien of horen gaat me best goed af’

Stephan De Winter: 'Mijn sentiment is dat van Sartre: ‘Als je je eenzaam voelt als je alleen bent, bevind je je in slecht gezelschap’.' Beeld Damon De Backer
Stephan De Winter: 'Mijn sentiment is dat van Sartre: ‘Als je je eenzaam voelt als je alleen bent, bevind je je in slecht gezelschap’.'Beeld Damon De Backer

“Het klinkt misschien asociaal, maar amper mensen zien of horen gaat mij best goed af. Met mijn vriendin heb ik er zelfs nog niet over nagedacht wie we zouden kunnen uitnodigen. Er leek wat verwarring over dat bezoekrecht, dus hadden we meteen zoiets van: ‘Op zich gaat het nu al goed, toch?’ Mijn beste vrienden, die ik voor de lockdown slechts om de drie maanden zag, weten dat van mij: ze bewijzen me een grotere dienst door me alleen te laten dan me te bezoeken.

“Dat ligt natuurlijk in de lijn van mijn persoonlijkheid. Mijn sentiment is dat van Sartre: ‘Als je je eenzaam voelt als je alleen bent, bevind je je in slecht gezelschap’. Al van in mijn tienerjaren ben ik  liever bezig met boeken lezen of schrijven dan onder mensen te zijn. Eigenlijk voelt het een beetje alsof ik me m’n hele leven heb voorbereid op deze lockdown. Nu kan ik ruim de tijd nemen voor zelfverkenning, zonder dat ik me daar op enige manier voor moet verantwoorden.

“In die zin vind ik het wel frappant dat veel mensen een gat in de lucht springen nu ze weer kunnen ontvangen. Die zelfverkenning is de laatste jaren zo’n beetje het hoogste goed geworden, maar nu die uitgelezen periode er is, willen we toch weer onze aandacht op anderen richten.”

Cora Meier (45) uit Hasselt: ‘We gaan het wellicht aan ons laten voorbijgaan’

Cora Meier met haar man en twee van de zes kinderen die ze als samengesteld gezin tellen. Beeld Tine Schoemaker
Cora Meier met haar man en twee van de zes kinderen die ze als samengesteld gezin tellen.Beeld Tine Schoemaker

“Vier. Voor ons is dat eigenlijk een heel raar getal, want onze gezinsbubbel is op zich al supergroot. Met mijn tweede man woon ik op twee straten van mijn ex, die daar met zijn nieuwe vrouw en hun kleuter woont. We hebben op hun adres ook onze vier kinderen tijdens de lockdown ondergebracht, zodat ze elk hun kamer hebben en op hun kleine broertje kunnen passen. We konden daar sowieso wekelijks op bezoek, we hebben die toestemming binnen het kader van co-ouderschap formeel gekregen van de federale overheidsdienst.

“In tegenstelling tot singles die niemand hebben, is het dus al vrij dragelijk geweest voor ons: een keer per week kunnen we het gezellig maken. Als we nu buiten de bubbel van die twee adressen willen breken, stel je bijna automatisch iemand teleur. Mijn nieuwe man heeft twee studenten in Brussel, mijn puberzoon wil ook weleens zijn lief zien en mijn eigen zus heeft al laten weten: ‘Cora, als ik jullie wil zien, sluit ik al de rest uit.’ We gaan het nieuwe bezoekrecht dus wellicht aan ons voorbij laten gaan.

“Naast het sociale is er trouwens ook het gezondheidsluik: wij willen die kloteziekte écht niet binnenbrengen in ons gezin. Vanaf maandag op kantoor gaan, vind ik al een erg grote stap.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234