Dinsdag 31/03/2020

Openingscolleges

Een politicus bij het openingscollege: heeft de student er nog wat aan?

Premier Charles Michel (MR) geeft het openingscollege voor eerstejaarsstudenten 'Pol & Soc' aan de UCL.Beeld Bob Van Mol

Drie toppolitici geven op minder dan een week tijd drie openingslessen op drie verschillende universiteiten. Wat ooit in 2006 begon aan de UGent als een experiment, is stilaan een landelijke traditie. Maar hebben de studenten hier nog iets aan?

"Mijn excuses dat ik te laat ben. Ik heb vertraging opgelopen door de betoging van de taxichauffeurs in Brussel. Voor een keer dat er een betoging is die niet tegen mij en mijn regering is gericht..." Met een kwinkslag probeert premier Charles Michel (MR) de volle Aula Magna in Louvain-la-Neuve in te palmen. Er wordt beleefd gelachen, maar meer ook niet.

Michel mag voor een duizendtal voornamelijk eerstejaarsstudenten pol en soc het academiejaar aan de UCL aftrappen. Zo is hij de eerste toppoliticus in een reeks van drie die dezer dagen een openingscollege mogen geven. Maandag mag vicepremier Kris Peeters (CD&V) de honneurs waarnemen aan de Universiteit Hasselt, daags nadien is het aan N-VA-voorzitter Bart De Wever aan de UGent.

Michel houdt het al bij al braafjes tijdens zijn 'inaugurale rede'. Hij overloopt de verwezenlijking van zijn regering van het voorbije jaar ("Wij vatten de koe bij de horens en voeren de noodzakelijke hervormingen door"), maar veel meer dan een verzorgde, maar langgerekte, regeringsmededeling wordt het niet.

Gedroomd media-event

Het is ooit anders geweest. Maar al te vaak werden gastcolleges door politici gebruikt om een boodschap in de markt te zetten. Herinner u Di Rupo die twee jaar geleden in Gent voor het eerst zei dat "het Belgische recept werkt". Of Herman Van Rompuy die als Koninklijk Verkenner bij de regeringscrisis in 2007 wekenlang voor de pers de kiezen op elkaar hield, maar plots wel sprak voor het Gentse studentenpubliek.

Het is een gedroomd media-evenement voor een politicus. Je komt sympathiek over tussen al dat jonge geweld. Zelfs als er wat grapjassen in pandakostuum hun opwachting maken, zoals bij Di Rupo. En er komen dan misschien wel kritische vragen uit het studentenpubliek, een ervaren politicus kan die gemakkelijk wegzetten. Tegelijk betekent het voor de universiteit in kwestie heel wat gratis publiciteit. Een win-winsituatie voor beiden.

Charles Michel zet zijn politieke visies uiteen voor de eerstejaarstudenten politieke en sociale wetenschappen aan de UCL.Beeld Bob Van Mol

Maar is er intussen geen overdaad ontstaan? En wat hebben de studenten daar nog aan? "Heel veel", stelt politicoloog Carl Devos (UGent). "Het is voor hen een unieke gebeurtenis. Zo kunnen ze van dichtbij kennis maken met al de geplogenheden van de Wetstraat, met de media-aandacht die ermee gepaard gaat. Ik gebruik het ook als didactisch materiaal en analyseer samen met hen hoe de media de boodschap hebben gebracht en waarom."

Devos is zowat de founding father van de openingscolleges. Hij startte de traditie toen hij in 2006 Guy Verhofstadt (Open Vld) uitnodigde. "Ik wilde de Wetstraat naar mijn studenten brengen. Met zo'n 800 eerstejaars kun je nooit de omgekeerde beweging maken", zegt hij nu.

De woordvoerder van de toenmalige premier speelde ook een erg actieve rol bij het in de vorm gieten van het evenement zoals we die nu kennen. Hij lichtte meteen alle media in, bereidde een boeiende speech voor en de traditie was geboren, met overvolle aula's en een zwerm aan cameramensen en journalisten. "Maar als het enkel daarom zou beginnen te draaien, stop ik er ook mee", stelt Devos.

Charles Michel.Beeld Bob Van Mol

UCL en UHasselt doen mee

Tegelijk ligt hij onrechtstreeks aan de basis van het feit dat de UCL de traditie heeft overgenomen. Toen Devos premier Di Rupo in 2013 uitnodigde, ging die op zoek naar een evenknie in Franstalig België, kwestie van het communautaire evenwicht te respecteren. Zo kwam de (ex-)premier in Louvain-la-Neuve terecht. De UCL maakte er prompt een jaarlijkse gewoonte van, met vorig jaar Waals minister-president Rudy Demotte (PS) en gisteren dus premier Michel.

Sinds dit jaar haakt ook de UHasselt zijn karretje aan, op initiatief van Lode Vereeck. De professor beleidseconomie, die ook voor Open Vld in de Senaat zetelt, voert Kris Peeters op, als minister van economie. "Ik nodig elk jaar wel politici uit in mijn lessen", zegt Vereeck. "Zo kunnen we zien hoe de theorie van mijn vak beleidseconomie wordt omgezet in de dagelijkse praktijk."

Normaal passeren de excellenties pas op het einde van het lessenpakket, nu kiest Vereeck ervoor om Peeters al bij het prille begin uit te nodigen. Ook wordt de minister meteen voor alle eerstejaarsstudenten economie gegooid. Een ingreep om ook zo zijn universiteit wat extra aandacht te schenken? "Zo heb ik er nog niet over nagedacht", zegt Vereeck. "Wel wil ik hier een jaarlijkse traditie van maken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234