Dinsdag 09/03/2021

Een politica is géén Miss

Na een spervuur aan hatelijkheden over haar ronde figuur, krijgt staatsecretaris van Asiel Maggie De Block (Open Vld) steun van stilaan ook een pak burgers en van Vlaams minister Freya Vanden Bossche (sp.a). Blijft de vraag hoe het komt dat de looks van vrouwen zoveel vaker en nijdiger beoordeeld worden.

"Wie er goed uitziet, krijgt commentaar. Wie aan de zware kant is, ook. Moeten vrouwen in de politiek zo onzichtbaar mogelijk zijn?" Dat schrijft sp.a-politica Vanden Bossche op Twitter naar aanleiding van de hetze rond het 'De Block-bashen'. Sinds de kersverse staatssecretaris nog voor ze iets had gezegd massaal werd afgeschreven als 'dikzak' en 'bazin van Vetasil in plaats van Fedasil' barst een gevoelige discussie opnieuw open.

Na de beledigingen komen nu de steunbetuigingen. Daarin valt naast die van Vanden Bossche en die van menigeen op de sociale mediasites ook die van Q-Music-presentator Sven Ornelis op. Deze zelfverklaarde 'ex-dikkerd' wijst erop dat hoewel De Block het allemaal met zelfrelativering opneemt, ook dat niet is wat het lijkt.

"Ik snap haar tactiek: ik heb jarenlang zelf niks anders gedaan. Zware mensen zijn immers verplicht gezellig. Nog zo'n cliché. Dikkerds kweken een dik vel. Maar het is niet zo dat je relativeringsvermogen per kilo extra komt wanneer je zwaarder bent. Je beseft echt wel wanneer je een kwetsende opmerking naar het lijf geslingerd krijgt. Zeker als de moppen non-stop komen", schrijft Ornelis.

Onbewust ingesleten

Waarom zijn het - zoals Vanden Bossche maar ook Caroline Gennez, Inge Vervotte maar ook Hillary Clinton en Michelle Obama mochten ondervinden - altijd vrouwen die steevast commentaren en kritieken op hun uiterlijk moeten krijgen, alsof ze geen politica maar deelneemster aan een missverkiezing waren? En waarom is, zoals Het Laatste Nieuws-columniste Hilde Sabbe het verwoordt, "een buik bij mannen een teken van een bourgondisch temperament en bij vrouwen van een gebrek aan wilskracht"?

"Niet dat er met de looks van mannen niét gelachen wordt. Maar vrouwen zijn er systematisch vaker aan onderhevig en het is allemaal veel minder grappig. Jean-Luc Dehaene zit minstens even goed in het vlees als De Block, maar hem zijn nooit nog voor hij iets had kunnen zeggen, laat staan verwezenlijken het soort krenkende verwensingen naar het hoofd geslingerd die De Block nu te beurt vallen", zegt psycholoog Alfons Vansteenwegen.

Het lijkt wel alsof het voorkomen van vrouwen er meer toe doet dan dat van mannen. Dat is en blijft gewoon ook zo, zeggen zowel Vansteenwegen als zijn collega seksuoloog Bo Coolsaet. De redenen zijn deels banaal, deels kwalijk en deels onbewust ingesleten gedragingen die we al eeuwen meesleuren, weten de specialisten.

Archaïsch en onrechtvaardig

"Het zit in onze genen om veel meer aandacht te besteden aan het uiterlijk van vrouwen dan aan dat van mannen. Dat is een archaïsche en totaal onrechtvaardige reflex, maar ze laat zich nog altijd gelden. Of een vrouw nu opmerkelijk mooier, lelijker, dunner, dikker, kleiner of groter is dan het gemiddelde, altijd zal zij veel kwetsbaarder blijven voor een oordeel over de verpakking dan een man", zegt Coolsaet.

Dat heeft op zich te maken met het feit dat de vrouwelijke looks ook een machtig wapen blijken. Coolsaet: "Het werkt in twee richtingen. Vrouwen kunnen hun uiterlijk meer en efficiënter aanwenden om zaken te bekomen. Ondertussen is ook herhaaldelijk aangetoond dat mooiere vrouwen soms ook betere kansen maken. En wat een wapen kan zijn, lokt hoe dan ook heftiger reacties uit."

Daarnaast gelden voor leiders de wetten van de identificatie. "De mensen willen zich kunnen herkennen in hun leiders. Zeker een vrouw die afwijkt van de norm, van wat herkenbaar is, krijgt het zwaar te verduren."

Wat dan met de vrouwen die zo hard zijn voor hun seksegenotes? Vansteenwegen: "Vrouwen weten zeer goed dat de ijzeren regel geldt dat mannen meer belang hechten aan het uiterlijk van vrouwen. En dat het mee kan spelen in iets bereiken. Het is pure jaloezie als er venijn komt ten aanzien van mooiere concurrentes en omgekeerd extra harde kritiek wanneer een andere vrouw op basis van uiterlijk 'onschadelijk" kan worden gemaakt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234