Vrijdag 17/09/2021

'Een poema of een eland, het is eens iets anders'

Exotische jachttrips zijn een trend op de jachtbeurs in Flanders Expo

De Telefacts-reportage over een West-Vlaamse ondernemer op olifantenjacht heeft deze week flink wat stof doen opwaaien. Een uitzondering is de man nochtans niet. Op de beurs Hunting in Flanders Expo struikelen de aanbieders van exotische jachttrips dit jaar over elkaar. 'Het is echt wel meer dan een beetje schieten.'

Door Kris Hendrickx

'Sunja Safaris' staat op het kaartje van Dirk Rotthier (49). Zijn stand op Hunting is getooid met opgezette dierenkoppen en jachtfoto's. Trots gaat hij naast de trofee van een waterbuffel staan, ernaast hangt een kanjer van een steenbok. Even verderop glundert Rotthier op een foto met een zelf geschoten beer in Rusland. Bovenaan de stand staan de bestemmingen die het bedrijfje samen met zijn Duitse partner Versch Reisen aanbiedt: Nieuw-Zeeland, Mongolië, Argentinië, Rusland en een rist Afrikaanse bestemmingen. Argentinië en Rusland behoren tot de populairste bestemmingen, vertelt de jager-reisagent, die net als het gros van de bezoekers van de beurs in jachtkleuren gekleed is. "In Argentinië kun je poema's schieten en een vogels die je hier niet vindt. Bovendien wordt er in dollar betaald, zodat alles er nu veel goedkoper is. Rusland is dan weer in trek vanwege de beren en elanden."

Het kan ook verder, duurder ook. Rotthier diept een folder op. "In Nieuw-Zeeland bieden we al een jachtweek aan vanaf 6.000 euro, inclusief één stuk wild, maar zonder vlucht. En bijzonder grote dieren afschieten kan aantikken. Duurder dan de 10.000 dollar die de ondernemer voor zijn olifant heeft betaald, ja. Wie in Nieuw-Zeeland de allergrootste edelherten wil omleggen, moet daar tot 50.000 euro per dier voor voorzien."

Rotthier begon de reizen vier jaar geleden aan te bieden. "Ik organiseerde al een paar jaar de jachtreizen die ik met vrienden maakte", vertelt Rotthier. "Uiteindelijk heb ik besloten om het wat officiëler te doen. Met succes. Ik heb nu 60 à 70 klanten en er komen er elk jaar bij."

Sunja Safaris en zijn Duitse partner zijn maar een van de 21 stands op de beurs die buitenlandse jachtreizen aanbieden. Daaronder ook een bescheiden Poolse aanbieder voor de minder begoede jachttoerist (voor 800 euro kan er al vier dagen begeleid gejaagd worden), een Hongaarse stand, een Canadese, een Argentijnse...

Alle aanbieders voelen zowel de interesse voor het reisaanbod als het aantal concurrenten groeien. "Waarom? Er zijn steeds meer jagers in België, maar het gebied is nu eenmaal beperkt", weet Rotthier. "En verder past het natuurlijk ook in een algemene trend. Vliegreizen zijn goedkoper, het is dus logisch dat ook jachtreizen populairder worden."

Marc (48) is zo'n jachttoerist. De antiquair heeft er al verscheidene safari's naar Afrika op zitten, was vorig jaar nog in Kirgistan en broedt ondertussen alweer op een tocht naar Canada. "Waarom? Het is het geheel, het landschap, het leven in de natuur én de jacht. Neem nu Kirgistan. Daar moesten we minimaal zes uur per dag te paard rijden, sliepen we in tenten en gebruikten we de rivier als koelkast. Het is echt wel meer dan een beetje gaan schieten." Net zoals vele jagers stelt Marc zich verdedigend op. "De dood lijkt moeilijk te verkopen aan het grote publiek. Er is iets vreemds aan die houding. Als er een konijn gedood wordt, is dat blijkbaar erger dan een fazant, en een vis die stikt wekt nog minder emoties op. Misschien omdat we zelf geen schubben en veren hebben? We eten ze trouwens alledrie."

De televisiereportage over de olifantenjacht moeten we zelf niet aankaarten. Zowat elke jager lijkt ze gezien te hebben en begint er spontaan over. Rotthier is mild. "Zo slecht kwamen we er nu ook niet uit. We zijn erger gewend van de media." Het gros van de jagers is echter niet te spreken over de manier waarop de olifant gedood werd. De 58-jarige Omer vraagt zich af wat er aan is om een dier van zo dicht af te maken. "Dan kan ik evengoed een koe in de wei gaan schieten." Zijn collega-jager Luc heeft het dan weer over 'een pure schande voor de jacht'. "Met zijn drieën tegelijk schieten en het dier dan nog zo laten lijden."

Luc heeft het sowieso niet echt begrepen op het jachttoerisme. "Die exotische reisjes lijken vooral bij het ego van de rijkere jager te horen, die dan absoluut met een grote trofee naar huis moeten komen. Als telg uit een boswachtersgeslacht moet ik daar niets van hebben. Ik schiet wel als het nodig is, als er schade wordt aangericht bijvoorbeeld."

Terwijl hij vertelt, speelt op de stand naast ons een promovideo voor een Afrikaanse jachtsafari. Een man met hightechboog spoort er met de hulp van twee beroepsjagers een leeuwin op. Als hij het dier raakt, sprint het als een furie op de toerist af. Eén begeleider knalt het net op tijd neer, waarop de verbouwereerde toerist uitgebreide gelukwensen van de begeleiders in ontvangst neemt. 'What a great shot, man'. Luc schudt het hoofd. "Ziet u, dát bevalt me er niet aan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234