Donderdag 22/08/2019

Een pil om nooit meer te vergeten

Medicijn laat hersenen toe om informatie beter te verwerken

Vlak voor de examentijd zijn wetenschappers in de Verenigde Staten erin geslaagd een pil te ontwikkelen die je geheugen en hersenen toelaat om informatie beter te verwerken en onthouden. De onderzoekers waarschuwen wel voor een overmatig gebruik. "De pil is bedoeld voor mensen met ernstige slaap- en geheugenstoornissen", zegt de vader van het nieuwe wondermiddel, Gary Lynch.

De pil kreeg de naam CX717 en werd ontwikkeld als concentratiestimulerend middel voor mensen met slaapproblemen. Het behoort tot de familie van de ampakines. Ampakine stimuleert de werking van de hersenen doordat het glutamaten voedt, de neurotransmitters die de hersencellen met elkaar laten communiceren. "De pil zorgt er dus eigenlijk voor dat de breincellen beter met elkaar communiceren", verklaart zegt dokter Gary Lynch van de universiteit van Californië. "Wij hebben allemaal dezelfde computer, alleen de snelheid waarmee ze lopen verschilt."

Het middel werd in Groot Brittannië getest door dokter Julia Boyle van de universiteit van Surrey op zestien gezonde mannen tussen achttien en 45 jaar. De proefpersonen werd gevraagd een nacht goed uit te rusten en daarna werden ze een dag en een nacht onderworpen aan een reeks tests die peilden naar geheugen, concentratie, alertheid, reactietijd en probleemoplossing. De helft van de groep kreeg de echte geheugenpil, de andere helft een placebo. Ze werden de hele nacht lang getest. De vrijwilligers die de echte ampakine hadden genomen, scoorden aanzienlijk beter dan de groep die het placebo had gekregen.

Roger Stoll, vertegenwoordiger van CEO Cortex, het bedrijf dat de pil ontwikkelde, vertelt dat zelfs de kleinste dosis al een zichtbaar effect had: "Een uur na inname konden patiënten die het medicijn hadden ingenomen zich al beter concentreren en langer wakker blijven. Patiënten die het placebo hadden ingenomen, bleven gemiddeld drie minuten wakker in de donkere kamer, terwijl de andere groep de volle vijftien minuten wakker bleef." Geen van de patiënten had bovendien last van trillingen of nervositeit, zoals bij koffie en amfetamines wel het geval kan zijn. Voorlopig zijn er nog geen neveneffecten boven water komen drijven, en volgens de ontwikkelaar, dokter Lynch zullen die ook niet komen: "In tegenstelling tot bijvoorbeeld amfetamines geeft deze pil geen fysieke stimulansen, waardoor patiënten geen problemen hebben met inslapen."

Er moeten wel nog bijkomende tests worden gedaan voor het product op de markt komt, maar de onderzoekers zijn zeer optimistisch. Ondertussen komen ook uit North-Carolina, waar het middel door het Amerikaanse leger op apen werd uitgetest, hoopgevende resultaten binnen: de apen die het medicijn hadden ingenomen zouden een veel kleinere reactietijd hebben en ook hun accuraatheid zou erbij gebaat zijn. Professor Barbara Sahakian, klinisch neurologe aan de universiteit van Cambridge, is zeer tevreden over het resultaat: "Deze pil kan gebruikt worden om mensen van een jetlag af te helpen, om alzheimerpatiënten weer een geheugen te geven en adhd-patiënten zich beter te laten concentreren." Dokter Lynch ziet het gebruik echter nog ruimer: "Ook gezonde mensen kunnen hun geheugen een handje toesteken."

Britse wetenschappers staan kennelijk heel wat kritischer tegenover een veralgemeend gebruik van dergelijke middeltjes. De Britse klinisch neurologe Barbara Sahakian waarschuwde voor eenzelfde scenario als dat van Ritaline, het middel dat gebruikt wordt om de negatieve effecten van adhd te bestrijden en nu vooral bij studenten populair is als middel om zich beter te kunnen concentreren. "Het regelmatig gebruik van dergelijke medicijnen is ten sterkste af te raden", aldus Boyle, "vooral wanneer de hersenen nog niet volledig zijn volgroeid, zoals bij adolescenten het geval is, kan het zeer negatieve effecten hebben." Tina De Gendt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden