Zaterdag 19/06/2021

'Een pastoor met twee joeng? Het is hier een zottennest'

Zondagmorgen in Wilderen-Duras, een klein dorp dat eruitziet zoals elk Vlaams dorp op zondag. Met een rij wachtenden voor de bakker, een café vol duivenmelkers en de klokken die luiden omdat de mis uit is. Maar de man die in deze kerk de hosties uitdeelt, is een vader van twee kinderen. Gijs Meinesz mag priester worden en bij zijn vrouw blijven slapen, maakte de Hasseltse bisschop deze week bekend. 'Dat is niet normaal meer. Als de andere pastoors maar niet jaloers worden', zegt Edith.

Wilderen-Duras

Van onze verslaggeefster

Katrijn Serneels

Met gebreide handschoenen aan fietst hij door de kou naar de kerk. "Ik kom niet voor de mis, ik ga naar het café", zegt Hugo. "Dat ik niet meer naar de kerk ga, heeft niets te maken met meneer Gijs, dat is een goede man. En dat hij getrouwd mag blijven nu hij pastoor wordt, ach, daar lig ik niet van wakker. Dat hij een vrouw heeft, daar praten we op café ook niet over, met onze eigen vrouwen hebben we al genoeg last." Uit een rood autootje dat stopt naast de kerk komen twee vrouwen gestapt. "Pfft, er zijn zoveel pastoors die iets hebben met hun huishoudster, iedereen weet dat het hun aanhoudster is. Deze pastoor is tenminste eerlijk, dat vind ik veel sympathieker", zegt Edith, die de gravin van Wilderen, haar zus, komt bezoeken.

Vroeger waren de pastoor, de graaf en de onderwijzer de koningen van het dorp. Wat vindt de onderwijzer vandaag van een pastoor met een vrouw aan zijn zij? "Hij heeft er nooit iets van gezegd, dat hij priester wou worden", zegt Karel (37), meester van het eerste leerjaar. "We hebben het op de radio en tv moeten horen. Hij is al jaren diaken hier, dat wel. Hij deelt de hosties uit, doet de preek, en geeft catechese aan de eerste communicantjes." "Toen ik het op de radio hoorde, had ik helemaal niet door dat het om onze Gijs ging", zegt directeur Johnny. "Waarom niet? Wel, ze zeiden dat hij 64 was, ik had Gijs altijd veel jonger geschat. En een ex-dominee die pastoor wordt, ja , ik ken Gijs als de man van Marijke, hij is getrouwd. Ik dacht: dat kan Gijs niet zijn. Maar dan werd er dinsdagavond een spoedvergadering bijeengeroepen waarop Gijs ons zei dat hij het was, die priester zou worden."

Gijs zou wel eens de kerk van Wilderen opnieuw kunnen doen vollopen. "Toen een paar jaar geleden een weduwnaar pastoor werd, zat zijn kerk elke week afgeladen vol. Hij had zijn vrouw verloren, zijn zoon was aan de drugs geweest... naar een man die in het leven staat, daar luisteren mensen naar. Gijs heeft dat ook, hij spreekt uit zijn eigen leven. Dat spreekt me toch meer aan, en de kinderen ook. De vorige pastoor, die laste een minuut stilte in tijdens kindermissen. Terwijl elke onderwijzer, elke vader weet dat twintig kinderen van zeven een minuut stil krijgen onbegonnen werk is. Nee, een man die getrouwd is, wat levenservaring heeft, kan een betere pastoor zijn dan wie dat niet heeft."

En wat vinden de kindjes van een man die getrouwd is met God en zijn vrouw? "Iemand die met twee mensen getrouwd is, dat mag toch niet. Dat is raar", zegt Helene (7). Oud-strijder Laurent (81) geeft haar gelijk. "Ik kom de kerk niet meer in, ik ga naar een ander dorp. Een man met twee joeng, dat is voor mij geen pastoor meer. Dat is hier een zottennest." De vrouwen aan zijn tafeltje zetten hun koffie neer, en kijken verontwaardigd. "Meneer Gijs is een fijne man. Of ze nu seks hebben met een man of met een vrouw, dat kan allemaal tegenwoordig.Van mij mag dat, als het maar een goede pastoor is", vindt Lucie (79), die het meteen ook opneemt voor Rudi Borremans. "Dat was ook een brave jongen, die deed de mis in Tienen. En die hebben ze eruit gezet. Wel, ik vind dat ze dat niet moeten doen. Als meneer Gijs dat mag, mag meneer Rudy dat toch ook."

"Meneer Gijs is veel te braaf", vertrouwt Germaine ons toe. "Spreekt u nooit tegen. Of hij dichter bij ons staat omdat hij getrouwd is? Soms praat hij wat te geleerd, hij preekte ook veel te lang, zeker in het begin. Getrouwde pastoors, dat moet wel kunnen, vind ik. Als ze die niet willen, dan gaan de kerken gewoon musea worden. Een pastoor is toch ook maar een gewone mens, die houdt van wat gezelschap. Nu zitten ze daar als ze thuiskomen, alleen met God, zonder vrouw of kinderen om met te praten, of om samen mee te eten aan tafel."

En een pastoor die niet slaapt met een vrouw maar met een man, kan dat? "Nee, nee, dat is helemaal iets anders." vindt Germaine. "Die gasten zijn abnormaal", voegt Tony eraan toe. "Tja, een homopastoor, dat zal nog een stapje te ver zijn voor de meeste mensen hier in het dorp", zegt directeur Johnny. "Homo of lesbo, ik was dertig of veertig jaar toen ik dat woord voor de eerste keer hoorde, toen wist ik pas dat het bestond. Nu gebruiken kleuters dat als scheldwoord op de speelplaats. Ik zou er geen probleem mee hebben, met een homopastoor. Het is toch niet omdat je met een man slaapt, dat je niet geschikt zou zijn voor een bepaalde job? Ik denk wel dat er nu wat pastoors jaloers zijn omdat Gijs wel openlijk met zijn vrouw mag leven. Die vragen zich misschien af: waarom hij wel, en ik niet?"

Benijden andere pastoors Gijs zijn huwelijksgeluk? "Nee, jaloers ben ik niet dat Gijs een vrouw heeft en kleinkinderen", zegt André Schotsmans, de oude pastoor van Duras. "Ik heb mijn keuze gemaakt voor God. Ik ben ook wel jong geweest, en dan kriebelt het wel eens. Ach, als een flink meiske u eens in de ogen kijkt, dat is schoon. Maar ik dacht dan, ik ga ook een schoon leven hebben. En dat heb ik ook gehad."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234