Woensdag 01/02/2023

Een paspoort voor Redu

17de uitgave van het 'Feest van het Boek' op 22, 23 en 24 april

Redu heeft wat met boeken. Het is ongetwijfeld de enige gemeente in ons land waar Het Boek zeer prominent een standbeeld heeft gekregen. In een parkje dat 'De tuin van het Boek' heet, net achter de kerk, staat het, een dik opengeslagen boek op een groot blok marmer.

Dertig jaar geleden was Redu nog een onooglijk vredig dorpje dat ver weg van alle drukke verkeersassen sluimerde in een glooiing van de Ardense heuvels. In 1981 werd er voor het eerst een boekhandel geopend die gespecialiseerd was in oude boeken. Na een bezoek van de Britse bibliofiel Richard Booth jumeleerde Redu in 1984 met het Welshe Hay-on-Wye en verwierf het de status van 'Eerste boekendorp op het vasteland'. Datzelfde jaar werd voor het eerst tijdens het paasweekend het Feest van het Boek gevierd. Ondanks het kleinschalige karakter, zes boekenwinkeltjes en één galerij voor kunstambacht werd het gebeuren, waar wel 15.000 bezoekers naartoe kwamen, een daverend succes. Sindsdien is het Feest van het Boek een jaarlijks weerkerende traditie geworden.

Het boek centraal

Anno 2000 telt Redu 21 boekhandels, 2 kunstateliers voor boeken, 19 galerijtjes en talrijke restaurantjes. Boeken staan er centraal. Met een enorme keuze aan zeldzame oude documenten, fotoromans, gravures, kaarten, affiches, tijdschriften, stripverhalen en bibliofiele banden voor verzamelaars is Redu uitgegroeid tot het Belgische mekka van de bibliofiel. Ze zijn terug te vinden in tot boekenshops omgebouwde stallingen, in voormalige salons van herenhuizen, in kleine bijgebouwtjes, op zolders van oude boerderijen en soms gewoon in houten bakken naast de voordeur van een restaurant.

Dit jaar is het Feest van het Boek, dat plaatsvindt op 22, 23 en 24 april, aan zijn 17de uitgave toe. En de organisatoren verwachten heel veel van het nieuwe concept dat dit jaar voor de eerste keer wordt uitgeprobeerd. Het begon allemaal met een opmerking van de Franstalige thriller-auteur Bruce Mayence, die na een signeersessie tijdens de Nacht van het Boek vorig jaar, voorstelde om gedurende het paasweekend een heleboel schrijvers naar Redu uit te nodigen. Het comité dat de boekenfestiviteiten organiseerde, borduurde verder op dit gegeven en kwam met een nieuw voorstel. Elke boekhandel, elke uitbater in Redu ontvangt gedurende drie dagen bekende en minder bekende, Nederlandstalige en Franstalige schrijvers in zijn zaak. En dan liefst auteurs die nauw aansluiten bij het soort boeken dat ze verkopen: literatuur, kinderboeken, strips, kunstboeken of artiesten, schrijvers van wetenschappelijke boeken, onderzoeksjournalisten, crimi-auteurs, dichters... Op die manier zou het publiek kunnen kennismaken met de Belgische literatuur in al haar facetten. Alle aangesproken boekenshops reageerden erg positief. "Maar al gauw werden we geconfronteerd met een levensgroot probleem", vertelt Hugo Gijsels, onderzoeksjournalist en medezaakvoerder van de boekhandel Article 31. "Hoe zorg je voor interactie tussen schrijver en bezoeker? Hoe zorg je ervoor dat die magische vonk overslaat? Want de meeste mensen kennen de schrijvers helemaal niet, hebben via de pers misschien enkele flarden onthouden over hun boeken. En dan zie je ze denken. Hoe benader ik nu zo'n schrijver? Wat vraag ik hem? En dan is het idee gerezen om aan iedereen die zijn wagen achterlaat op de grote parking net buiten de dorpskom van Redu een paspoort te overhandigen. Een boekje dat er een beetje uitziet als een officieel paspoort maar voor de rest met onbeschreven bladen. En dan kun je daarmee naar een auteur toestappen en vragen om er iets in te schrijven. Of tekenen, want er zijn ook illustratoren en striptekenaars uitgenodigd. Het paspoort is dus een uitstekende manier om een gesprek aan te knopen met een bepaalde auteur. En op het einde van de dag hou je iets concreets over als herinnering aan het gebeuren, een boekje vol tekeningen, opmerkingen, stempels, net zoals een echt paspoort."

Eerst probeerden de organisatoren voorzichtig een vijftigtal auteurs warm te maken voor het initiatief. "Maar de mond-aan-mondreclame doet de rest en de belangstelling is zo overweldigend dat men nu eerder in de richting van zestig of zeventig schrijvers moet denken", aldus Hugo Gijsels.

Goed volk

Boekenshop Scriptoria inviteert Guy Van den Noortgate, auteur van La Belgique nucléaire. In Article 31 zullen Lucas Cathérine (boeken over de islam), Serdu (karikaturist), Jos Vander Velpen (politieke dossiers), Michel Bouffioux (onderzoeksjournalistiek), De Morgen-journalisten Douglas De Coninck en Annemie Bulté, en Marie-Jeanne Van Heeswyck (De X-dossiers, alles wat België niet mocht weten over de affaire Dutroux), Hugo Gijsels (onderzoeksjournalistiek) hun tenten opslaan. De Morgen-journalist Georges Timmerman (onderzoeksjournalistiek) is terug te vinden in De Boekenwurm. Guido Fonteyn, auteur van gespecialiseerde gidsen over de Ardennen en Wallonië, signeert in De Griffel. "Maar eigenlijk zul je op de meest onverwachte plaatsen schrijvers aantreffen", zegt Hugo Gijsels. "In het literaire café Cantine et Comptinne bijvoorbeeld kun je een praatje slaan met de dichters Véronique Flabat-Piot, André Fourmel en Charles Verfaille. Zelfs de pottenbakker heeft schrijvers uitgenodigd."

Het is duidelijk dat de organisatoren heel wat van dit initiatief verwachten. Uitgeverij Luc Pire die instaat voor de opmaak van de paspoorten heeft er alvast 6.000 klaargestoomd. En als blijkt dat het publiek er massaal op inpikt, willen ze volgend jaar dit idee hernemen, hetzij op een informele manier zoals nu het geval is, hetzij rond een thema, een auteur, een uitgeverij, Belgische publicaties...

Het Feest van het Boek op 22, 23 en 24 april, en De Nacht van het Boek op 5 augustus in het boekendorp Redu. Zo komt u er: vanaf Brussel richting Namen (E411) volgen, afrit 24 (N40) naar Saint-Hubert/Paliseul/Transinne/Libin (Redu). Afstand: ca. 125 km vanuit Brussel. Meer info: Bureau de Tourisme, Place de L'Esro 63, 6890 Redu, tel. 061/65.65.16.

'En dan kun je daarmee naar een auteur toestappen en vragen om er iets in te schrijven. Of tekenen, want er zijn ook illustratoren en striptekenaars uitgenodigd.'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234