Zaterdag 31/07/2021

'Een parlementair debat? Dat is formalistisch schaduwtheater'

Bart Somers is niet alleen burgemeester in Mechelen, sinds twee jaar maakt hij ook deel uit van de VLD-fractie in de Kamer. Ook onder premier Verhofstadt heeft het parlement maar weinig in de pap te brokken. "In ons land is het parlement ondergeschikt aan de particratie. Karel De Gucht krijgt 100 miljoen per jaar en daar ben ik als individueel parlementslid van afhankelijk. En als de regering de kiesomschrijvingen vergroot, zal de macht van de politieke partijen nog toenemen. Indien men van de provincie Antwerpen één kiesomschrijving maakt, kunnen ze mij op een onverkiesbare plaats zetten. In een kieskring als Mechelen-Turnhout is dat zo goed als onmogelijk. Conclusie: hoe groter de kiesomschrijving, hoe kleiner de macht van de basis en van de lokale individuen. Daar heb ik een probleem mee, ja. Er zijn té veel instrumenten om parlementsleden in de pas te laten lopen."

Waarom wil je die job dan per se cumuleren met het burgemeesterschap?

"Als burgemeester kan ik mij een stuk onafhankelijker opstellen. Misschien cumuleren politici wel om die reden. Maar macht heeft een parlementslid niet. Guy Verhofstadt schreef tien jaar geleden al dat de beslissingen niet in het parlement maar in de partijhoofdkwartieren, in de Lambermont en in de Wetstraat 16 genomen worden. Dat is nu nog zo: ons politiek systeem moét zo functioneren zolang de spelregels niet zijn aangepast."

Wie moet dat doen? Toch niet de fameuze commissie voor Politieke Vernieuwing?

"Hoe kan de geketende slaaf zichzelf bevrijden?"

De regering dus.

"Hoe motiveer je de eigenaar van de slaaf om de slaaf af te staan? Ook dat is geen makkelijke vraag. Nogal wat mensen passen hun standpunt over het functioneren van de democratie immers aan in functie van de positie die ze innemen in het raderwerk. Ik vind dat de macht zoveel mogelijk bij de burgers moet liggen. Dat wil dus zeggen bij de parlementsleden. Dat is nu niet het geval. Ik zit al twee jaar in het parlement maar ik heb nog nooit een debat meegemaakt zonder dat ik op voorhand wist wat iedereen zou stemmen. Hoe moeten we dan de schijn ophouden dat we naar elkaar luisteren?"

En waarom moeten wij dan nog komen?

(denkt lang na) "Het parlement heeft nog één functie. Het is een soort van formalistisch schaduwtheater waarbij de standpunten in alle duidelijkheid tegenover elkaar worden gesteld."

Besteedt u veel tijd aan uw parlementair werk?

"Zo'n 25 uur per week. De andere 55 tot 60 uur ben ik in Mechelen actief. Dat is veel, maar ik doe dat graag. Als ik om halftwaalf thuiskom, zet ik het nieuws op, hé. Dat ontspant mij. Of ik lees nog wat. Maar altijd over politiek."

Een roman is aan u niet besteed?

"Zelden. Ik heb er onlangs nog een van Luc Deflo gelezen."

Pardon?

"Hij schrijft misdaadverhalen over Mechelen." (RG)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234