Donderdag 15/04/2021

Een parlement van uitersten

Kamerlid Dirk Van der Maelen (sp.a) en senator Hugo Vandenberghe (CD&V) komen als primus naar voor en de groene fractie leverde een mooie collectieve prestatie. Bij VB en LDD is de gemiddelde kwaliteit abominabel.

Sinds de stembusgang van 2003 maakt De Morgen er bij elke parlementsverkiezing een erezaak van om een individuele beoordeling te geven van het werk van elke volksvertegenwoordiger. De politieke redactie gaat daarbij niet over één nacht ijs. Fundament van de evaluatie zijn de ervaringen van onze verslaggevers uit de voorbije regeerperiode. Tafelspringers zullen daardoor geen plusje meer krijgen, maar wie er de voorbije drie jaar niet in geslaagd is om ook maar één keer onze aandacht te trekken met zijn harde werk, mist anderzijds wel een belangrijke politieke kwaliteit: communicatievaardigheid. Het rapport slaat wel uitsluitend op de parlementaire arbeid: wie politiek zwaar weegt, maar zijn job als volksvertegenwoordiger niet doet, moet hier vrezen voor een reprimande.

Informele gesprekken met fractieleiders over hun politieke personeel en dat van de concurrentie objectiveerden voorts het oordeel. Kwantificeerbare prestaties, zoals het aantal ingediende wetsvoorstellen en resoluties of het aantal schriftelijke vragen, worden louter ter informatie meegegeven, maar tellen niet mee als argument van doorslaggevende aard. Vragen en antwoorden optellen zonder naar het belang ervan te kijken, dreigt immers een valse schijn van objectiviteit te geven. Wat te denken bijvoorbeeld van dat ene VB-Kamerlid dat erin slaagde om op drie jaar tijd meer dan 1.200 schriftelijke vragen te stellen, zonder daarmee één rimpel in de parlementaire oceaan te veroorzaken?

Over de laureaat van het parlementaire werk was er onder redacteurs én fractieleiders nauwelijks discussie. Dirk Van der Maelen, Kamerlid voor sp.a, verdient de gouden medaille. “Aan mijn jonge partijgenoten zeg ik dat ze naar Dirk moeten kijken, om te leren hoe het hier werkt”, vertrouwde een fractieleider van een concurrerende partij De Morgen toe. Als compliment kan dat tellen. Van der Maelen is het prototype van het ervaren parlementslid pur sang, die vanuit de oppositie bevrijd zijn gang kan gaan. Welhaast in zijn eentje verbrijzelde hij in Vlaanderen de perceptie van Didier Reynders (MR) als intelligente topminister, door de vele wantoestanden op Financiën nauwgezet in kaart te brengen. Ook Pieter De Crem (CD&V) had op Defensie een lastige klant aan Van der Maelen. Ware het niet dat hij gezegend is met de uitstraling van een zandkasteel voorbij de vloedlijn, dan zou zijn stem ook buiten het parlement luider klinken.

Daarnaast moet ook de jonge en bescheiden groene fractie allerminst beschaamd zijn over het geleverde werk. Als viertal gaven zij grotere fracties en de regering geregeld het nakijken op specifieke dossiers. In negatieve zin springt, zoals altijd, de nogal nutteloze aanwezigheid van de anonieme meerderheid in de Vlaams Belang-fractie in het oog. Al mag ook Jean-Marie Dedecker ontgoocheld zijn over de kwaliteit van de meesten van zijn fractiegenoten.

Voor parlementsleden van de meerderheid is het moeilijker om zich te onderscheiden. Zeker bij Open Vld is het zoeken naar een positieve uitschieter. Toch mag met name de CD&V-fractie in de Senaat trots zijn op de constructieve bijdrage van toppers als Hugo Vandenberghe en Nahima Lanjri, evenals op de stiel- en mediakennis van outsider Pol Van Den Driessche. De troostprijs voor moed en volharding gaat dan weer naar Servais Verherstraeten, fractieleider voor CD&V, de man met the dirtiest job in town. Een eervolle vermelding voor hem omdat hij de voorbije drie jaar al te vaak het onverdedigbare moest verdedigen, maar dat telkens loyaal en zelfs met een zekere flair is blijven doen.

Zoals op school de rapporten worden uitgedeeld op de laatste schooldag, zo geeft De Morgen vandaag de Nederlandstalige federale parlementsleden een evaluatie op hun wellicht laatste werkdag. En net als op school worden de harde werkers beloond.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234