Zaterdag 07/12/2019

Een parade van topadvocaten

Onder dertig raadslieden bevinden zich opvallend veel (ex-)stafhouders

Brussel.

eigen berichtgeving

De twaalf beklaagden op het Agusta/Dassault-proces laten zich bijstaan door in totaal dertig advocaten. Serge Dassault en Alfons Puelinckx, zelf advocaat, kunnen op de bijstand van vier raadslieden rekenen, alleen de betichten Luc Wallyn en André Bastien doen het met een enkele raadsman. Nog opvallender is het grote aantal (al dan niet gewezen) stafhouders onder het pleitersvolk.

Om met de bekendste beklaagde te beginnen: Willy Claes (SP) wordt door drie advocaten vertegenwoordigd. Dat is in de eerste plaats Pierre Lambert, een zwaargewicht van de Franstalige Brusselse balie. Lambert is een specialist in administratiefrechtelijke aangelegenheden (dus ook het domein van de overheidsbestellingen) en geldt als een autoriteit inzake de regels van het advocatenberoep. Pikant detail: Lambert studeerde samen met procureur-generaal Eliane Liekendael aan de ULB en wordt net zoals zij 70 jaar in december. In tegenstelling tot Liekendael houdt dat voor Lambert echter nog geen pensionering in. De attendanten van Lambert zijn evenmin de minsten. Jozef Vandenheuvel is oud-stafhouder van Antwerpen en oud-voorzitter van de Nationale Orde van Advocaten. Jean-Pierre Cot zetelt op dit ogenblik voor de Franse PS in het Europees Parlement, was in een van de regeringen-Mitterrand zelfs staatssecretaris, en is bovendien de echtgenoot van niemand minder dan de Brusselse gouverneur Raymonde Dury (PS).

Ex-defensieminister Guy Coëme (PS) brengt op het eerste gezicht minder zwaar geschut in stelling. Toch is de 52-jarige Brusselse advocaat Pascal Vanderveeren op dit ogenblik stafhouder van de Franstalige Brusselse balie en wordt hij alom gewaardeerd als een uitmuntend strafrechtspecialist. Vanderveeren, die bijgestaan wordt door twee medewerksters van zijn advocatenkantoor, trad net als Pierre Lambert ook al op in de Uniop-zaak.

Gewezen PS-partijvoorzitter Guy Spitaels kan op de Brusselse toppleiter Edouard Jackhian rekenen, ook al een gewezen stafhouder. Spitaels trok hem weliswaar pas op 5 augustus als raadsman aan, ter vervanging van Marc Uyttendaele met wie de ex-PS-voorman het gaandeweg aan de stok kreeg. Jackhian is vennoot van een zeventig advocaten tellend kantoor dat gespecialiseerd is in (bedrijfs)economische aangelegenheden. Spitaels' tweede raadsman is François Koning, die daarbuiten de belangen van de Waalse gewestoverheid waarneemt.

Gewezen SP-schatbewaarder Etienne Mangé wordt zoals bekend verdedigd door twee stevig aan de SP gelieerde advocaten: de Gentenaars Patrick Devers en Piet Van Eeckhaut. Van Eeckhaut, een oud-stafhouder, zit op dit ogenblik de Oost-Vlaamse provincieraad voor. Zij worden bijgestaan door hun Luikse confrater Marc Nève, die vooral naam maakte als prominente medewerker van de (Franstalige) Liga voor Mensenrechten en kenner van het vreemdelingenrecht. Eveneens uit de stal van de Liga voor Mensenrechten komt de advocaat van voormalig SP-geldkoerier Luc Wallyn. Het gaat om Marc De Kok, die op zijn beurt stafhouder van de Brusselse balie is geweest.

Johan Delanghe, de toenmalige kabinetschef van minister Claes, wordt dan weer verdedigd door Leo Martens, ondanks zijn gezegende leeftijd een waar enfant terrible van de Gentse advocatuur. Van Martens, die bijvoorbeeld ook Jean-Pierre Van Rossem verdedigde, worden op het Agusta-proces een pak procedure-incidenten verwacht. Zijn assistent is de Gentse pleiter Marc Senelle, zoon van de evenmin als gemakkelijk bekendstaande grondwetspecialist Robert Senelle.

Indrukwekkend zijn nog de batterijen van telkens vier raadslieden die door Serge Dassault en Alfons Puelinckx in stelling werden gebracht. Dassault kan onder anderen op de Luikse stafhouder Lambert Matray en de Brusselse éminence grise Emile Verbruggen rekenen; Puelinckx op de gewezen Luikse stafhouder Jean-Marie Defourny en zijn 'eigen' Brusselse stafhouder Geneviève Boliau.

Pol Deltour(Foto Filip Claus)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234