Dinsdag 27/07/2021

Een oude doorgewinterde vos laat zich niet strikken

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Publicist Tom Lievens, die in Barcelona woont en werkt, ziet Tobback vanavond winnen van 'de jeugd'. Maar Tobback gaat de mist in als hij denkt dat de Spaanse jongeren geen plan hebben, stelt Lievens.

Vanavond is het dan zover. De verbale strijd Jongeren vs. Tobback zal uitgevochten worden als ware het een boksmatch. Mijn voorspelling? Tobback maakt brandhout van de "jongeren". Een oude doorgewinterde vos laat zich niet strikken. Al helemaal niet verbaal met zijn redenaarstalent. En laat mij Tobback verdenken van streken. Welgemeende streken, dat wel.

Heeft nu werkelijk niemand door dat zonder zijn commentaren niemand het in België nog zou hebben over de Spaanse of eender welke andere revolutie? Dat hij de city trippende jongeren aanspoort tot nadenken? Ik verdenk Louis ervan dat hij deze revolutie een warm hart toedraagt. Als geen ander weet hij dat de evolutie "we zijn tegen alles" groteske vormen aanneemt.

"De jongeren moeten zich organiseren", zei Louis in het programma Villa Vanthilt. "Ze hebben geen plan", voegde hij er nog aan toe. Daar ga je de mist in Louis. Ik veronderstel dat ik je, met wederzijds respect, mag tutoyeren als verbale boksers onder elkaar. Alhier op de pleinen in Spanje merkt men een goed georganiseerd protest, gaande van keukencommissies tot justitiecommissies waar zelfs advocatenkantoren, gratis, juridisch dit protest proberen te behoeden voor eventuele misstappen. Ze hebben geen plan? Lees er de website op na van Democracia Real Ya! en kom een avondje luisteren naar de te stemmen voorstellen. Ze eisen een transparante staatshuishouding, een betaalbare huisvesting en werk. Geen plan dus?

Ook scheer je te pas en te onpas verschillende landen over een kam. Spanje is België niet, Louis. Daar ga je de tweede keer de mist in. In Spanje bestaat kindergeld niet, twee jaar werkloosheidssteun is het maximum, al werkte u 30 jaar bij Ford Genk. Banken verlenen vandaag de dag uitsluitend 80 procentleningen. Jongeren kunnen zich dus geen huisvesting permitteren omdat er simpelweg geen werk is. Elk land heeft zijn eigen besognes. Begrijp mij niet verkeerd, ook België heeft zijn problemen, maar die hebben sociaal gezien weinig te maken met Spanje.

Verloren generatie

Al drie weken lang moet ik het woord "jongeren" aanhoren als het gaat over de Spaanse protesten. Zij worden hier trouwens bestempeld als de "verloren generatie" omdat zij geen toekomst zouden hebben. Men zou voor minder verontwaardigd zijn. Na verschillende dagen en nachten de Plaça de Catalunya afgestruind te hebben, kan ik alleen maar getuigen dat het hier gaat om een doorsnee van de Spaanse bevolking. Gezinnen met jonge kinderen, vijftigers zonder werk of inkomen, gepensioneerden die het moeten rooien met een pensioen waar een Belg zijn maandelijkse tramreizen naar de supermarkt nog niet van kan bekostigen. Mijn huisdokter, die toch naar de zestig loopt, stond mee te protesteren. Dat de meerderheid bij dat politieoptreden jongeren waren, staat buiten kijf.

Ook jij verkondigde dat je nog steeds op straat zou komen voor zaken die "niet kunnen". Volgens mij deed je het deze keer langs de pers om de Belgische jeugd aan te zetten tot georganiseerde actie. Jij wil niet dat deze pasgeboren baby, die nog veel te leren heeft, sterft. Mocht ik mis zijn, mag je mij op mijn plaats zetten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234