Zaterdag 10/04/2021
Carl Devos. Beeld Franky Verdickt
Carl Devos.Beeld Franky Verdickt

Column

Een opwaardering van het politieke bedrijf en maatschappelijk debat dringt zich op

De politieke actualiteit volgens Carl Devos.

De discussie over meerwaardebelasting is een verademing. In zekere zin. Omdat ze na de colonne verwijten van de voorbije weken op zijn minst de bal speelt en wezenlijk regeringswerk betreft. Niet dat het afgelopen, middels een plechtstatige verklaring afgesloten, gekibbel over trivialiteiten ging.

De discussie over de dubbele nationaliteit, bijvoorbeeld, is zinvol. Duitse - ‘Wir Schaffen das’ – christendemocraten willen er van af. Omdat ze tot loyaliteitsconflicten zou leiden en inburgering hindert. Of het echt iets oplost is te betwijfelen. Daarvoor lijkt het te veel op de thermometer verbieden na een koortsopstoot. Wellicht werkt het niet eens integratiebevorderend. Erger was dat het geklets enkel dat was: geen uitgewerkt voorstel, er was niet eens ernstig over nagedacht. Waar beleidsmakers nochtans voor betaald worden.

Schreeuwkoor met meningenitis

Het niveau van de omgangsvormen onder coalitiepartners schuurde de voorbije weken over de bodem. In reacties zat onverschilligheid, gewenning en vaak met krachttermen opgeschroefde verontwaardiging. In Frankrijk werd de voorbije weken een nieuw woord aan het politiek taalgebruik toegevoegd: ‘praf’. Verwijzend naar ‘plus rien à faire, plus rien à foutre’, een formulering van politicoloog Brice Teinturier, die er het beste politiek boek van het jaar over schreef. Volgens hem zijn de ‘prafistes’ met velen, mensen die de belangstelling en het geloof in politiek en democratie verliezen. Ze hangen tussen onverschilligheid en walging. Ook in eigen land kunnen de prafisten bij ongewijzigd wanbeleid talrijk worden.

Een opwaardering van het politieke bedrijf en maatschappelijk debat dringt zich op. Roepen en provoceren is als hard auto rijden: geen kwestie van kunde. Lef wordt overschat. Behendigheid en beheersing vergen meer ontwikkeling. Het publieke debat, te vaak een schreeuwkoor, heeft last van pompeuze meningenitis. In de ondraaglijke lichtheid blaft elke hond met een hoed een mening. Overal staat iemand met een notitieboekje klaar. Volume compenseert gebrek aan kennis. Gelukkig biedt vluchtigheid redding. Wie een week nieuws mist, mist weinig nieuws. Misschien is dat een boodschap aan de vierde macht: bescherm de eerste en tweede macht tegen zichzelf en laat onbenullig en plat gekijf vaker achteloos passeren. Er valt genoeg te vertellen.

Protagonisten begrepen dat ook zonder peilingen. In de particratie proclameerden Beke en De Wever de doorstart, ze lieten de premier hoffelijk het schot lossen. Andere voorzitters volgden op speaker. In een ongeziene verklaring werd het verleden begraven. Voortaan wordt alles beter. Het is hun laatste kans.

De geloofwaardigheid van deze aankondiging zou onnoemlijk groter geweest zijn mochten ze in één beweging niet het onvermijdelijke en verwachte uitstel van het begrotingsevenwicht opgenomen hebben, maar pakweg een akkoord over de fiscale knoop. Er was toch niemand die nog geloofde in dat begrotingsdoel. Daarvoor is de taxshift te veel taxcut, zijn de uitgaven, gemiste besparingen en gemiste inkomsten te groot. Hervormingen zijn inderdaad belangrijker.

Gewriemel van enkelingen

Het openlijk meningsverschil over een vermogenswinstbelasting is geen gekissebis, maar wel gênant na de zelfverklaarde herwonnen eenheid. De vage passage uit de beleidsverklaring van oktober is nog altijd niet uitgeklaard. Zelfs premier Michel zaaide twijfel toen hij in De zevende dag van 13 november 2016 liet weten ‘geen formele koppeling’ te zien tussen de vennootschaps- en meerwaardebelasting die CD&V wel ziet. CD&V blijft de enige die een meerwaardebelasting wil. Al ligt de uitweg open: er zijn andere manieren voor meer fiscale rechtvaardigheid, lees hogere lasten voor vermogenden. Het komt er op aan om symbolen te lossen. Dat wordt dringend, als over enkele maanden geland moet worden.

Regeringslieden merken op dat berichten over ruzies onder partijen op enige afstand staan van het leven binnen Michel I. Dat geldt ook voor de UGent, die woensdag aan de tweede stemronde begint. Artikels en stemmingmakerij van de afgelopen weken beschrijven niet de universiteit van 99 procent van haar medewerkers. Die is veel meer dan gewriemel van enkelingen in smalle wandelgangen. Verhalen missen niet elke grond, maar intenties en interpretaties liepen elkaar blijkbaar voorbij, zodat nuances en begrip verloren gingen. Gedreven karakterkoppen militeren wel eens overmatig, maar er is minder verdeeldheid dan van buitenaf lijkt. Geen breuk is onherstelbaar.

Twee sterke duo’s staan klaar om verder te bouwen op het verdienstelijk werk in de diepte van het huidig team, dat hopelijk ook in de toekomst verantwoordelijkheid blijft dragen. Er zijn inhoudelijke en stijlverschillen die een keuze bieden, over essentiële zaken lopen analyses en bekommernissen van de duo’s geruststellend gelijk. Na de laatste stemronde, of eerder, kunnen bruggen meteen naar beneden. Voor elke winnaar is eensgezindheid de eerste beleidsdaad. Rangen sluiten, bij voorkeur nog voor de laatste uitslag bekend is.

Het is in de Wetstraat en Universiteitstraat zoals elders: enkel samenwerking, zeker tussen partners die elkaar nodig hebben, kan tot resultaten leiden. Dat is minder evident dan het klinkt, maar veelal enkel een kwestie van willen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234