Woensdag 30/11/2022

Een oplichter met een goed doel

Voor de raadkamer verschijnt vandaag de fixer die SK Lierse de kampioenstitel in tweede klasse wou verkopen. De feiten ontmaskeren de man echter eerder als schaamteloze oplichter dan als gewiekste omkoper, en doen de vraag rijzen hoe vaak hij al vergelijkbare stunts uithaalde in zijn lange carrière in de periferie van de voetbalsport.

Raadkamer beslist vandaag over de aanhouding van de ‘makelaar’ die SK Lierse de kampioenstitel aanbood

De omkoper die zich op Lierse voorstelde als een makelaar die hen aan de kampioenstitel kon helpen, deed zich bij Doornik voor als een journalist die een tombola organiseerde voor een goed doel. Het enige wat verbaast, is dat niemand hem herkend schijnt te hebben.

Dit is het verhaal van Gustaaf Blanckaert, de omkoper die Lierse begin maart het kampioenschap op een presenteerblaadje aanbood. Eerst deed de man zich voor als een manager die Denderspits Norman Sylla aan de Lierenaars wilde slijten. Maar Liersetrainer Herman Helleputte bleek niet geïnteresseerd. “In dat geval”, zei Blanckaert, “kan ik u misschien ergens anders mee helpen. Ik kan Lierse kampioen maken, maar het zal wel iets kosten.” De man toonde zich bereid om een uitwedstrijd tegen Doornik te vervalsen. Helleputte zei dat hij dat met zijn bestuur moest bespreken. Maar hij stapte naar de voetbalbond en het gerecht. Kennelijk voelen ze er bij Lierse weinig voor om een nieuwe zaak-Ye te moeten beleven.

Het federale parket vroeg de bond om buiten de zaak te blijven en zette in de week voor de match tegen Doornik een actie op touw om Blanckaert te betrappen. Liersevoorzitter Maged Samy, vergezeld door een medewerker die in werkelijkheid een undercoveragent was, trok naar de fixer om een bedrag af te spreken. Samy overhandigde Blanckaert een som in gemarkeerde bankbiljetten, die later bij hem thuis werden teruggevonden. De malafide makelaar werd meteen gearresteerd. Morgen beslist de raadkamer of hij aangehouden blijft.

We hopen dat de rechter zijn lach zal kunnen inhouden, want het nieuwste omkopingsdossier van het Belgische voetbal leest als een kolderverhaal, met in de hoofdrol een verdachte die in de rangorde van gewiekste en op macht beluste omkopers niet tot aan de enkels reikt van Zheyun Ye, de gok-Chinees.

Want Blanckaert mag zich bij Lierse dan wel als een omkoper met connecties hebben voorgesteld, uit het dossier blijkt dat hij niemand omgekocht heeft. Vandaar ook dat hij als oplichter opgepakt is en niet als omkoper. Dat ze in Doornik uit de lucht kwamen gevallen toen de Lierse fixer genoemd werd, komt omdat de man zich daar nooit heeft voorgesteld als een makelaar die een wedstrijd wilde kopen. Wel als een journalist van Sport/Voetbal Magazine die een soort liefdadigheidslotto georganiseerd had, waarvan de deelnemers konden wedden of speler X zijn kousen zou optrekken vlak voor de aftrap gegeven werd. Of hij dat misschien eens wilde doen, zijn linkerkous optrekken terwijl hij op de aftrap stond te wachten?, had een man aan de telefoon aan de Doornikse verdediger Fabien Delbeeke gevraagd. Allicht moest die actie voor Lierse als signaal dienen dat Delbeeke omgekocht was, zodat Blanckaert zijn commissie zou kunnen opstrijken. Delbeeke trok zijn kous op, maar houdt vol dat hij de match niet vervalst heeft. Politie en parket lijken hem te geloven.

In de omkoopzaak rond Aalst in de jaren ’90, waarbij een compaan van B. betrokken was, moesten omgekochte spelers bij de aftrap aan hun linkerknie krabben om te laten zien dat ze hun voetje op eenvoudig verzoek zouden terugtrekken.

Mogelijk is de Lierse omkoopzaak een tikkeltje overroepen. Maar het blijft opmerkelijk dat niemand in Lierse de man schijnt te kennen. Blanckaert draait namelijk al twintig jaar mee in de krochten van het degradatievoetbal. De gewezen kapper uit Aalst heeft een rijkgevuld verleden in de schemerzone van het Belgische voetbal. De gewezen voetballer van Eendracht Aalst en Denderleeuw vormde ooit een geducht trio met Maurice Cooreman en Bart De Bruyne, die in het verleden in verschillende omkoopdossiers genoemd werden, onder meer in de zaak die Eendracht Aalst halfweg de jaren ’90 in eerste klasse moest houden. Bij die omkoopzaken verloren Cooreman, De Bruyne en Blanckaert alledrie hun makelaarslicentie van de voetbalbond, maar het gerecht kon hen niet vervolgen omdat corruptie in de sport toendertijd niet strafbaar was.

Blanckaert werd destijds aan de galg gepraat door Denderleeuwspeler Dédé Ngamunguela. Die had op vraag van de makelaar Yves Essende van Beveren benaderd om hem tot enige toegeeflijkheid te trachten te bewegen in de wedstrijd tegen Westerlo. Later, toen Ngamunguela naar Vigor Hamme was verkast, werd hij ingeschakeld om een wedstrijd tegen Ingelmunster te kopen. Maar toen hij tegen de lamp liep, praatte hij zijn opdrachtgever aan de galg in ruil voor strafvermindering. Ngamunguela werd drie maanden geschorst als speler, Gustaaf B. kreeg een schorsing voor onbepaalde tijd als spelersmakelaar aan de broek.

Dat belette Blanckaert niet om een jaar of vijf geleden op te duiken in de marge van de zaak-Ye, in het luik van de omkoopzaak die zich in de periferie van het voetbal in Ronse afspeelde. Het weerhield hem er ook niet van naar Lierse te stappen om hen in ruil voor veel geld de kampioenstitel op een presenteerblaadje aan te bieden. Want daar had Blanckaert uiteraard geen makelaarslicentie voor nodig.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234