Zaterdag 08/05/2021

Een op zes daklozen minderjarig

Liefst een op de zes thuislozen die vorig jaar aanklopten bij de Vlaamse Centra voor Algemeen Welzijnswerk was minderjarig. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen. Volgens CD&V-Kamerlid Vera Jans gaat het om het topje van de ijsberg. Bovendien vrezen de centra de nefaste invloed van de economische crisis.

Vorig jaar deden 6.328 thuislozen een beroep op een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). Zestien procent blijkt minderjarig, zo leren cijfers van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). De cijfers werden opgevraagd door zijn partijgenote Vera Jans. De helft van de thuislozen die in 2008 aanklopten bij een CAW voor hulp, kwam uit Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Limburg telt het minst geregistreerde thuislozen. “Het overgrote deel van die minderjarigen zijn kinderen die hun dakloze moeder vergezellen. Die vrouwen zijn doorgaans op de loop voor intrafamiliaal geweld”, weet Danny Lescauwaet van het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk. “Het aandeel jongeren die er helemaal alleen voor staan en geen dak boven hun hoofd hebben, is eerder beperkt. Meestal betreft het weglopers, of jongeren van wie de thuissituatie onmogelijk is geworden. In dat geval proberen we het contact met de ouders te herstellen.” Sommigen stromen dan bijvoorbeeld door naar formules als begeleid zelfstandig wonen. Of het aantal geregistreerde thuislozen evolueert, kon het kabinet Vandeurzen niet meteen bevestigen. Maar de CAW’s vrezen het ergste. “Sinds de economische crisis krijgen we tal van signalen dat mensen het steeds moeilijker hebben met het betalen van hun schulden en huishuur”, aldus Lescauwaet. De Vereniging van Steden en Gemeenten stelde vorige week nog dat in 2008 wekelijks 207 gezinnen dreigen hun huis te moeten verlaten omdat ze de huur niet langer kunnen ophoesten (DM 21/10). Volgens Vera Jans weerspiegelen de cijfers maar een fractie van de realiteit. “Niet elke thuisloze stapt voor hulp naar een CAW. Thuislozen die zich laten registreren kennen de welzijnssector én trekken er met concrete vragen heen. Maar velen glippen door de mazen van het net”, zegt Jans. “Het blijft dus bijzonder moeilijk om een zicht te krijgen op de reële situatie. OCMW’s hebben het al moeilijk om hun ‘normale’ publiek te bereiken. Bij daklozen is dat al helemaal geen sinecure.”

Circuit van opvangcentra

Jans verwijst ook naar de complexiteit van de achterliggende problematieken. “Thuisloos zijn betekent veel meer dan geen dak boven het hoofd hebben. Thuisloosheid kan te maken hebben met armoede, verslaving, een psychiatrische ziekte, familiale omstandigheden, maar ook eenvoudigweg met een ramp zoals brand of een overstroming.” Volgens Lescauwaet is het erg moeilijk om te voorzien in opvang . “De thuisloze kinderen blijven doorgaans veel te lang in het circuit van opvangcentra hangen. Hun moeders moeten vaak erg lang zoeken om een betaalbare woning te vinden, omdat het aanbod bijzonder beperkt is. Maandenlange verblijven in opvanghuizen zijn geen uitzondering.”Gevolg van die moeilijke doorstroom is dat de centra vaak overvol zitten. “We moeten regelmatig mensen weigeren”, aldus Lescauwaet. “Of mensen komen terecht in een regio ver van hun oorspronkelijke omgeving, in een centrum waar wel nog een plekje beschikbaar is. Voor kinderen is dat erg moeilijk, ze komen dan bijvoorbeeld in de problemen met hun school.”Minister Vandeurzen is daarom van plan om het zorgaanbod voor thuislozen te laten onderzoeken, vooral om na te gaan of vraag en aanbod enigzins overeenkomen.Het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk is uiteraard vragende partij voor meer middelen. “Maar wel met de nadruk op preventieve investeringen”, zegt Lescauwaet. “We moeten in de eerste plaats voorkomen dat mensen hun huis worden uitgezet. Maar vandaag zijn er onvoldoende middelen en personeel om preventief te werken en gezinnen met financiële zorgen te begeleiden. Opvangplaatsen blijven creëren is geen afdoende oplossing.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234