Zondag 11/04/2021

Een op vier Aziatische mannen verkrachtte ooit al vrouw

Bijna een op de tien Aziatische mannen geeft toe een vrouw of meisje verkracht te hebben. Wanneer het gaat om hun levenspartner, stijgt dat aantal tot 24 procent. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat de Verenigde Naties heeft uitgevoerd in zes landen.

Een bevestiging dat het geweld tegen vrouwen een harde realiteit is. Zo kondigde Roberta Clarke, vertegenwoordigster van de Verenigde Naties (VN) de resultaten van hun onderzoek aan.

Meer dan 10.000 mannen tussen de 18 en 49 jaar namen deel aan het onderzoek dat plaatsvond in Azië en het Stille Oceaangebied (meer bepaald in Bangladesh, Cambodja, China, Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea en Sri Lanka). Tijdens het afnemen van de interviews bij de mannen werd het woord verkrachting nooit expliciet in de mond genomen. De interviewers stelden vragen à la 'Hebt u ooit een vrouw, die niet uw echtgenote of vriendin was, met geweld tot seksuele handelingen gedwongen' of 'Hebt u ooit betrekking gehad met een vrouw die te dronken of gedrogeerd was om in te stemmen met de seksuele handeling.'

Gemiddeld gaf 11 procent van de ondervraagde mannen toe één iemand verkracht te hebben. Het gaat in dat geval om de verkrachting van vrouwen of meisjes die niet hun levenspartner zijn. Als dat criterium in rekening wordt gebracht, stijgt het percentage tot maar liefst 24 procent.

Sophie Withaeckx, die zich bezig houdt met gender en geweld aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), schrikt niet van die toename. "Het past volledig binnen de lijn van de verwachtingen van de man, namelijk dat zijn vrouw voor hem kookt, kuist en seks met hem heeft. Ze beseffen niet dat hier wat verkeerd aan is." Volgens Withaeckx is dat echter een wijdverbreid probleem. "In nog te veel landen wordt verkrachting binnen het huwelijk niet als een misdrijf beschouwd."

De VN benadrukt dat de percentages van mensen die vrouwen verkrachtten per land en regio erg verschillen. Het is onmogelijk om die cijfers door te trekken naar de rest van een land of continent, zegt Withaeckx. "De verklaringen zullen heel uiteenlopend zijn. Waar de mannen wonen kan daar al toe bijdragen. In een stad zitten bijvoorbeeld meer hoogopgeleiden en is het makkelijker voor vrouwen om hulp te vragen."

De deelnemers aan het onderzoek werden ook allemaal gevraagd naar de redenen van hun meest recente verkrachting. Sexual entitlement of het geloof dat mannen seks mogen hebben met vrouwen ongeacht hun toestemming, werd het vaakst aangehaald (73 procent). Volgens Withaeckx is dat niet per definitie verbonden met het lustaspect. "Het is een vorm van macht. Door seks af te dwingen kunnen ze hun mannelijkheid bewijzen."

Ook bleek dat in de meeste gevallen de verkrachtingen plaatsvonden zonder grote juridische consequenties. "Zolang vrouwen niet juridisch beschermd worden en de tolerantie blijft, kan dit probleem niet opgelost worden", zegt Withaeckx.

Resultaten onderzoek VN

50%

van de ondervraagden geeft toe een eerste keer een verkrachting te hebben gepleegd als een tiener. 23 procent in Papoea-Nieuw-Guinea en 26 procent in Cambodja zegt daarbij jonger te zijn geweest dan veertien jaar

van de mannen die toegeven iemand verkracht te hebben zegt dat dit zonder juridische consequenties was

van de ondervraagden (met variaties van 1 tot 14 procent per gebied) zegt meegedaan te hebben aan een groepsverkrachting van een vrouw of meisje

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234