Zaterdag 31/10/2020

Kinderbijslag

Eén op tien ouders van kinderen met handicap krijgt geen extra kinderbijslag

Beeld Thinkstock

Zeker één op de tien Vlaamse ouders met een of meerdere kinderen met een handicap krijgt geen extra toeslag op de kinderbijslag, terwijl ze daar wel recht op hebben. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Universiteit Antwerpen en het Centrum voor Sociaal Beleid (CSB). 

Gezinnen met een of meerdere kinderen met een handicap, hebben voor de kinderen jonger dan 21 recht op een extra toeslag op de kinderbijslag, die voorlopig nog federaal word uitbetaald. Maandelijks gaat het om een bedrag van 80 tot zelfs meer dan 500 euro, afhankelijk van de zwaarte van de aandoening. 

Ook in Vlaanderen krijgen gezinnen met kinderen met een handicap een extra bedrag. Daar gaat het om een financieel ruggensteuntje voor onder meer aanpassingen aan de woning, of de aankoop van een rolwagen. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) is verantwoordelijk voor de erkenning.

Autisme

Van alle Vlaamse kinderen die een toeslag krijgen - federaal of Vlaams - krijgt een op de vijf die enkel op Vlaams niveau. Dat betekent dat hun ouders de extra kinderbijslag mislopen, en enkel financiële hulp krijgen als ze bijvoorbeeld een rolwagen moeten aanschaffen. Onderzoekers van de UA en het CSB schatten dat zeker 10 tot 19 procent van hen wel recht had op federaal geld, maar dat niet aanvroeg of afhaakte in de loop van het proces.

Vooral kinderen met aandoeningen die je niet meteen ziet, zijn oververtegenwoordigd in die groep van 10 tot 19 procent. In één op de drie gevallen gaat het om kinderen met een autismespectrumstoornis, bij nog eens één op de drie zijn het kinderen met andere psychologische of intellectuele problemen. Dat komt omdat ouders niet altijd weten dat ook zij recht hebben op extra kinderbijslag, omdat ze daar niet genoeg informatie over krijgen op school of bij de dokter.

Ook het vaak complexe proces schrikt veel ouders af. Ze moeten uitgebreide en vaak ingewikkelde vragenlijsten invullen, alle nodige medische gegevens opzoeken en voor een bepaalde deadline opsturen en naar de arts gaan met het kind. Veel ouders - vaak mensen in een sociaal kwetsbare situatie - haken dan af, klinkt het.

Gezinsbond: "Proces automatiseren"

De Gezinsbond is niet verrast door het nieuws en pleit voor eenvoudigere procedures. Volgens Yves Coemans loopt het al van bij het begin fout omdat er een tekort aan informatie is voor de ouders. "Het heet 'toeslag voor kinderen met een handicap of aandoening', maar ook bijvoorbeeld ouders van kinderen met een autismespectrumstoornis, ADHD of kanker hebben er recht op. Veel mensen weten dat niet."

De Gezinsbond vindt dat ouders de extra kinderbijslag veel sneller moeten krijgen en dat het proces, waar dat kan, automatisch moet gebeuren. Nu zijn de procedures te complex en de wachttijden te lang, waardoor heel wat ouders afhaken. "Ze verliezen gewoon de moed."

De Vlaamse overheid en bevoegd minister Jo Vandeurzen (CD&V) moeten hun verantwoordelijkheid opnemen, vindt de Gezinsbond. In 2019 verhuist de bevoegdheid definitief naar Vlaams niveau. "Ouders van kinderen met een handicap die in Vlaanderen gekend zijn, maar nu federaal nog geen extra toeslag krijgen, kunnen dan bijvoorbeeld allemaal aangeschreven worden met een aanvraagformulier", stelt hij voor. "Federaal loopt het nu vierkant, hopelijk kan het straks op Vlaams niveau een stuk beter."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234