NieuwsMobiliteit
Een op tien bussen die volgens app ‘op tijd’ rijden, komt veel te laat of helemaal niet
Ooit al staan wachten op een bus of tram die nooit of veel te laat zou komen? U bent zeker niet de enige. Liefst 10 procent van de ritten die volgens de app van De Lijn ‘op tijd’ rijden, komt veel te laat of heeft zelfs de stelplaats nooit verlaten. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Marino Keulen (Open Vld) aan mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld).
Het goede nieuws: in de maand september kwam 90 procent van de bussen en trams van De Lijn aan op het tijdstip dat aangegeven stond in de app of op het bord aan het perron. Dat betekent natuurlijk dat een op de tien ritten niet correct waren aangegeven. De verklaring hiervoor is dat geschrapte ritten nog steeds manueel worden ingegeven in het systeem. Dat kan alleen op de dag zelf. Als een rit niet manueel wordt geschrapt, blijft die dus gewoon in de app en op de borden aan de haltes staan.
Tijdens de staking van De Lijn op 24 september werden zo slechts 8.000 van de 15.000 op tijd geschrapt. De minister benadrukt dat september dan ook een ‘atypische maand’ was door de staking en er daardoor veel ritten niet geschrapt zijn kunnen worden.
“Als de realtime-reisinformatie niet werkt, kan je als reiziger natuurlijk lang blijven wachten op je ‘spookbus’”, reageert Keulen. “Ik vind dat onwaarschijnlijk. Het is 2021 en De Lijn slaagt er nog altijd niet in om dat te automatiseren via gps-gegevens. Dit moet echt op korte termijn aangepast worden."