Zaterdag 13/08/2022

Economie

Eén op tien arbeidsongevallen niet erkend (tot controledienst tussenkomt)

Het aantal weigeringen varieert van verzekeraar tot verzekeraar, zeker bij ongevallen naar en van het werk. Beeld Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh
Het aantal weigeringen varieert van verzekeraar tot verzekeraar, zeker bij ongevallen naar en van het werk.Beeld Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh

Meer dan één op tien arbeidsongevallen wordt niet erkend door de verzekering. Maar als de controledienst Fedris tussenbeide komt, wordt in 9,3 procent van de gevallen de weigering ongedaan gemaakt door de verzekeraar.

Philippe Ghysens

In 2017 weigerden verzekeraars 19.248 aangiftes van arbeidsongevallen te erkennen. Dat is 11,7 procent van het totaal (164.512). De afgelopen tien jaar verdubbelde het aantal weigeringen en in vergelijking met 1985 is het zelfs vervijfvoudigd. Toen werden nog maar 2,2 procent van alle aangiften geweigerd. Dat blijkt uit het recente overzicht van Fedris, het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s.

Vakbond ACV pakt uit met de cijfers. “Jaarlijks vallen 1.855 slachtoffers uit de boot: de verzekering betaalt hen geen medische kosten terug, en komt ook niet tussen in het loonverlies”, zegt Herman Fonck van ACV. “De afdeling bij Fedris die weigeringen onderzoekt, is onderbemand. In 2018 bekeken ze 2.999 weigeringen. Wat blijkt? Als ze een steekproef doen en het dossier opvragen, verandert de verzekeraar in 9,3 procent van de gevallen plots van gedachte en erkent hij het toch.” Wat als Fedris álle weigeringen kon controleren, vraagt Fonck zich af? “Dan zouden die 1.855 slachtoffers die nu ten onrechte geen vergoeding krijgen, er wél eentje ontvangen.”

Varieert van verzekeraar tot verzekeraar

Opvallend is dat het aantal weigeringen varieert van verzekeraar tot verzekeraar. Zo weigerde Fidea slechts 3,5 procent van de aangiftes, terwijl AXA 14 procent afwees. Bij ongevallen naar en van het werk zijn de verschillen nog groter. De Federale en AXA wijzen vijf tot zes keer meer aangiftes af dan Fidea of KBC. De argumentatie is vaak dezelfde: het is niet bewezen dat het ongeval plaats had op de woon-werkweg. En er zijn geen getuigen van.

“Hoe kan je die grote verschillen verklaren? De klanten van AXA en die van KBC rijden op dezelfde Belgische wegen en hebben statistisch wellicht even veel kans op een ongeval zonder getuigen als de anderen. Dat de ene werknemer vijf keer meer kans heeft dat hij door de verzekeraar wordt wandelen gestuurd dan de andere is onaanvaardbaar.” ACV vraagt dat werknemers die een ongeval hebben meteen worden betrokken bij de aangifte.

Marktleider AXA zegt dat ze de wetgeving zo correct mogelijk toepast en wijst erop dat “het domein van de arbeidsongevallen niet ontsnapt aan de stijging van het aantal gevallen van verzekeringsfraude”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234