Zaterdag 08/08/2020

Een op drie minderjarigen hebben negatieve ervaring op internet

Liefst een op de drie kinderen tussen 8 en 17 jaar oud heeft ooit een ingrijpende, negatieve ervaring gehad op het internet. Het gaat onder meer om ongeschikte foto's of cyberpesten. Dat blijkt uit de vierde jaargang van Norton Online Family Rapport. Uit het rapport blijkt ook dat Belgische kinderen die actief zijn op sociaalnetwerken 1,5 keer meer slechte ervaringen op het internet oplopen. De meest genoemde negatieve ervaring online is een virus op de computer van het kind of gezin (30 procent), bij 23 procent wou een onbekende vrienden met het kind worden op een sociaalnetwerk. Zo'n 24 procent kwam met heel gewelddadige beelden, video's of games in contact op het internet. (MDM/TVP)

Vlaanderen haalt Europese normen fijn stof niet

De luchtkwaliteit in Vlaanderen is er de voorbije twintig jaar sterk op vooruitgegaan, al haalt Vlaanderen voor fijn stof en stikstofdioxide de Europese normen niet. 2011 was bovendien door de weersomstandigheden een zeer slecht fijnstofjaar. Dat bleek uit de toelichting van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bij 20 jaar metingen. De VMM concludeert dat de luchtkwaliteit sterk is verbeterd, met een terugval in de uitstoot van zware metalen als lood of kwik en van CFK's die verantwoordelijk zijn voor de verdunning van de ozonlaag. Fijn stof en stikstofdioxide blijven echter een probleem. Ook stikstofoxiden daalden de voorbije 20 jaar, al is er de laatste jaren sprake van een stagnatie. Met name op plaatsen met veel verkeer wordt hiervoor de norm overschreden. Ook voor CO2 blijven de concentraties te hoog. (VOC)

Natuurrampen kosten 270 miljard euro

Rampen veroorzaakt door de natuur en de mens hebben in 2011 voor 270 miljard euro aan economische schade aangericht. Dat blijkt uit een berekening van de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re. In 2010 bedroeg het kosten- plaatje 174 miljard euro. De factuur voor de verzekeraars in 2011 zal oplopen tot 83 miljard euro, tegen 37 miljard euro het jaar daarvoor. Dat maakt van 2011 het op één na duurste jaar voor de verzekeraars. Onder meer de aardbeving in Japan deed de rekening fors oplopen.

(afp/adv)

Studenten voeren actie bij Dexia omdat jongeren crisis moeten betalen

Onder het motto 'het is onze toekomst, het is hun crisis, doe hen betalen', heeft een veertigtal Leuvense studenten verkleed als circusclowns donderdagnamiddag actie gevoerd bij het Dexiafiliaal op de Grote Markt in Leuven. De studenten wilden het kantoor bezetten, maar stonden voor een gesloten deur. Het initiatief ging uit van Comac, de jongerenbeweging van de PVDA. Comac becijferde dat de overheid de voorbije drie jaar 25 miljard euro geïnvesteerd heeft in de redding van de banken, wat neerkomt op 2.500 euro per Belg. In het kader van die actie kwamen ze bij Dexia die 2.500 euro opeisen. (TVP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234