Dinsdag 28/06/2022

Woon-zorgcentra

Eén op drie met coronavirus besmette rusthuisbewoners is overleden

null Beeld BAS BOGAERTS
Beeld BAS BOGAERTS

Voor een derde van de rusthuisbewoners die besmet raakten met corona, is het virus fataal geworden. “Een dermate grote tol moeten we bij een tweede golf kunnen vermijden”, zegt professor biostatistiek Geert Molenberghs.

Ingrid De Vos

Midden de eerste coronagolf leek het wel dat men van onze rusthuizen sterfhuizen had gemaakt. “Maar die perceptie stemt niet overeen met wat we zien in de cijfers”, zegt Geert Molenberghs na een gezamenlijke analyse van de statistieken door de UHasselt, KU Leuven, UAntwerpen, UGent en Sciensano. “De kans op besmetting in onze rusthuizen was niet hoger dan bij de rest van de bevolking.”

Maar als je kijkt naar het risico om aan Covid-19 te sterven, lag de grens wel degelijk aan de ingang van het rusthuis. “In de algemene bevolking is 1 op de 160 coronapatiënten overleden, onder de besmette rusthuisbewoners is maar liefst 35 procent bezweken. Het groter risico om aan corona te sterven is zelfs niet zozeer gebonden aan de leeftijd, wel aan het feit of je al dan niet in een woon-zorgcentrum verblijft”, verduidelijkt Molenberghs. “Een 85-plusser die nog thuis woont, heeft 95 procent kans om een besmetting te overleven. In het rusthuis heeft hij maar 70 procent kans. Van de 65-plussers buiten het rusthuis sterft 1,6 procent. In het rusthuis ziet men bij de jongste bewoners net het hoogste aantal coronadoden: tot wel 65 procent. Wie op zo’n jonge leeftijd al in het rusthuis verblijft, heeft dikwijls al heel erg zware gezondheidsklachten. Je verhuist niet voor niets naar het rusthuis.”

Het is dus de zwakke gezondheid van de bewoners die de dodentol doet oplopen. “Veel van die mensen hadden kanker, een heel zwak hart of een andere onderliggende aandoening. Ze hadden nog maar een aantal weken of maanden te leven. Hun stervensproces is versneld door de komst van dat virus”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano. “Dat zien we nu ook aan de sterftecijfers. Na de oversterfte in april, zien we sinds half mei een ondersterfte. Dat fenomeen merken we ook na een griepepidemie”.

Ziekenhuizen achterna

Maar net omdat dit zo’n kwetsbare groep is, kunnen er bij een tweede coronagolf heel wat overlijdens in woon-zorgcentra voorkomen worden, meent Molenberghs. “In rusthuizen zagen we vooral veel clusterbesmettingen. Zeker in het begin van de epidemie raakte het personeel vaak besmet door een gebrek aan beschermend materiaal, waarop het virus is rondgedragen naar de rest van de bewoners. Maar evengoed was het risico om besmet te geraken kleiner in rusthuizen die er in slaagden om het virus buiten te houden. Mits betere beschermingsmaatregelen moet het bij een volgende uitbraak mogelijk zijn om de besmettingsgraad in de rusthuizen lager te houden dan in de algemene populatie. De ziekenhuizen die vol lagen met coronapatiënten hebben bewezen dat dit kán. En zo moeten we ook de hoge sterftecijfers in de rusthuizen naar beneden krijgen. Het is niet nodig om alle bewoners daarbij op te sluiten als in een gevangenis: je kan bezoek ook organiseren waarbij strikt afstand wordt gehouden.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234