Zaterdag 28/11/2020

Eén op de zes aanvragen voor renovatiepremie geweigerd

In de periode van maart 2007 tot oktober 2009 kreeg de bevoegde Vlaamse administratie 62.263 aanvragen binnen voor een renovatiepremie. 10.148 (16,2 procent) daarvan werden geweigerd. De belangrijkste weigeringsgronden zijn volgens de minister het feit dat het totaal van de aanvaarde facturen minder bedroeg dan 10.000 euro, de aanvrager in de periode van 3 jaar voor de aanvraagdatum een andere woning bezat, het inkomen te hoog was, de aanvrager de premiewoning niet bewoonde op aanvraagdatum en de woning op dat ogenblik geen 25 jaar oud was.De Stoete Ostendenoare wil afgezaagde hand standbeeld teruggeven

De actiegroep De Stoete Ostendenoare heeft opnieuw van zich laten horen. De actiegroep, die in het bezit is van de afgezaagde hand van een beeldengroep op de Zeedijk, liet in een mededeling weten dat ze bereid is de hand terug te geven. De Stoete Ostendenoare stelt daarbij als voorwaarde “dat Oostende de waarheid rond de misdaden van Leopold II erkent”. Wie achter de groep schuilgaat, is onbekend. De Stoete Ostendenoare hakte in april 2004 een hand van de beeldengroep De dank van de Congolezen aan Leopold II op de Zeedijk. Nadien volgden nog nachtelijke acties. De groep stuurde een recente foto in, om te bewijzen dat ze de hand in haar bezit heeft.

Enkelband in opmars

Het aantal veroordeelden dat onder elektronisch toezicht staat, is dit jaar gestegen van 666 naar 987, of een vermeerdering met bijna de helft. Toch zijn er nog 1.730 mensen die wachten op de toekenning van een enkelband. Bij 1.275 van die mensen is de strafuitvoering onderbroken, zij staan op een wachtlijst en moeten nog aan een justitiehuis worden toegevoegd. Aan 455 veroordeelden is al een justitiehuis toegekend, maar zij wachten nog op de aanstelling van een justitie-assistent.

Paul De Belder nieuwe voorzitter IJzerbedevaart-comité

Paul De Belder is de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur van het IJzerbedevaartcomité. Zijn voorganger Walter Baeten zette een stap opzij om de noodzakelijke hervormingen alle kansen te geven. Paul De Belder, tot voor kort ondervoorzitter van het IJzerbedevaartcomité, is al lid van de vzw sinds 1982. Hij was ondervoorzitter van 1989 tot 1996 en van 2005 tot nu. Als ondervoorzitter wordt hij opgevolgd.

Militairen terug uit Afghanistan na ‘mooie missie’

“Een erg mooie missie”, zo omschrijven de Belgische militairen unaniem hun werk van een half jaar in het noorden van Afghanistan. De groep, die een dezer dagen naar België terugkeert, heeft in Kunduz een bataljon van het Afghaanse leger opgeleid. De meerderheid van de militairen komt van de infanterie-eenheid van de kazerne in Marche-en-Famenne. De militairen waren het erover eens dat ze hun militaire taken zeer goed hebben kunnen uitvoeren. Ze hebben tijdens hun missie verschillende keren onder vuur gelegen van talibanrebellen. In augustus waren ze ook het doelwit van een zelfmoordaanslag vlak bij hun kwartier, waarbij alleen de talibankamikaze omkwam. Het team uit Marche-en-Famenne wordt afgelost door een commando van de kazerne van Flawinne.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234