Zaterdag 24/10/2020

Vaccins

Een op de vijf Vlaamse moeders twijfelt aan vaccinatie

Beeld epa

Vlaamse ouders maken zich zorgen over vaccinaties voor hun kinderen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Een op de vijf jonge moeders vindt dat haar kind niet moet worden gevaccineerd tegen ziektes die niet meer voorkomen. Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) belooft actie te ondernemen.

Hoewel de algemene vaccinatiegraad in Vlaan­deren hoog is en ook stabiel blijft, is er wel degelijk reden tot ongerustheid. Onderzoekers van de UAntwerpen en KU Leuven peilden voor het eerst naar het vertrouwen dat ouders hebben in vaccinaties. Dat blijkt toch niet zo hoog als verhoopt.

Zo geeft 39 procent van de ouders van jonge kinderen aan bezorgd te zijn over ernstige bij­werkingen van vaccins. Nog eens 32 procent is van mening dat nieuwe vaccins met meer risico’s gepaard gaan dan degene die al langer gebruikt worden. Nog opvallender: een op de vijf jonge moeders vindt dat haar kind niet moet worden gevaccineerd tegen ziektes die tegenwoordig niet meer voorkomen. Bij zwangere vrouwen is dat 22 procent en bij ouders van adolescenten zelfs bijna een kwart.

Niet negeren

Ook verontrustend: van het aantal ouders van adolescenten dat gevraagd werd mee te werken aan het onderzoek, weigerde bijna een kwart. Dat is een verdubbeling tegenover de vorige vacci­natiestudie van 2012. In de provincie Antwerpen was de weigering het hoogst (34,1 procent). Van de 593 weigeraars gaven 58 gezinnen aan dat ‘een negatieve houding tegenover vaccinatie’ de reden was. Ter vergelijking: in 2012 waren dat er 5.

Allemaal signalen die we niet mogen negeren, zeggen de onderzoekers. “We zijn nog niet zover, maar de ervaring uit het buitenland leert ons dat ouders die zich zorgen maken ook echt kunnen beginnen te twijfelen aan het nut van vaccins en vervolgens beslissen hun kinderen niet meer te laten inenten.” Dat zegt professor Corinne Vandermeulen van het UZ Leuven, een van de uitvoerders van de studie. 

Nieuwe website

En dat kan ernstige gevolgen hebben. Als de vaccinatie­graad voor een bepaalde ziekte daalt, kunnen lang verdwenen ziektes terugkomen. In Nederland, waar een gelijkaardig onderzoek al aangaf dat het vertrouwen in vaccins daalt, is de overheid meteen in actie geschoten. Er is extra budget voor een bijscholingsprogramma voor vaccinatoren en er wordt meer ingezet op lange gesprekken met ouders.

Want duidelijke informatie is volgens wetenschappers ook in deze discussie cruciaal. “Er circu­leren op dit domein veel alternative truths of onwaarheden op sociale media”, zegt professor Pierre Van Damme van de UAntwerpen.

Ook bij ons wil bevoegd minister Vandeurzen meteen actie ondernemen. Eind april, tijdens de Europese Vaccinatieweek,  lanceert hij een nieuwe website. Daarop zal de burger alle informatie over infectieziekten en beschikbare vaccins terug­vinden. “Bedoeling is ook te informeren over mogelijke nevenwerkingen en in te kunnen spelen op foutieve informatie die verspreid wordt”, legt zijn woordvoerder Nico Krols uit. “Op die manier willen we de mensen zo correct mogelijke en recente informatie verschaffen.”

Lees ook: Twijfel over vaccins is onterecht en gevaarlijk

Of lees meer in onze pluszone: Steeds meer jonge ouders hebben schrik van de prik

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234