Dinsdag 22/06/2021

Een op de vijf parlementsleden India is crimineel

Vorige maand stemden 380 miljoen Indiërs de rechtse hindoecoalitie weg. De Congres-partij en haar linkse bondgenoten kregen een nieuwe kans. Maar de euforie over het zegevieren van de democratie is al weggeëbd: niet minder dan 100 van de 542 volksvertegenwoordigers heeft rechtszaken tegen zich lopen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Catherine Vuylsteke

Toen de verkiezingsresultaten na een stembusgang van drie weken midden mei bekend werden gemaakt, hadden commentatoren over de hele wereld het over India's glanzende democratie. De rechtse hindoecoalitie van premier Vajpayee was onverwacht afgestraft wegens de pogroms tegen de moslims in Gujarat in 2002 en wegens de totale verwaarlozing van de armen en van het platteland in het gevoerde economische beleid.

Ook de man die werd uitverkoren om de natie de komende jaren te leiden, Manmohan Singh, kan op algemene goedkeuring rekenen. Deze etnische sikh geldt als bijzonder integer, bekwaam en toegewijd. Maar daarmee houdt het goede nieuws zo ongeveer op. Singh, zo blijkt, heeft zich niet meteen met mensen van zijn slag omringd. Zes van de 67 mensen die in zijn raad van ministers zetelen, hebben strafzaken tegen zich lopen. Geen kwestie van onbetaalde parkeerboetes maar aanklachten van gangsterisme, kidnapping, poging tot moord en grootschalige fraude.

Zo is de nieuwe minister van Spoorwegen, de deelstaatpremier van Bihar, Laloo Prasad Yadav, zeven keer in staat van beschuldiging gesteld. Laloo is de spilfiguur in een veevoederschandaal, waarbij de deelstaatregering voor honderden miljoenen euro virtueel veevoeder aankocht.

Bovendien is Bihar onder Laloo een waarlijk tragisch oord geworden. Niet minder dan 28 procent van de mannen van de altijd al arme maar vooral fout bestuurde deelstaat werkt elders in India. Kidnappen is in Bihar een bijzonder lucratieve economische bedrijvigheid, en ook het aantal overvallen is gigantisch. Volgens het blad Frontline zijn de Bihari die na enige maanden gastarbeid elders naar hun geboorteplaats terugkeren, daarbij vaak geviseerd. Zodra ze van de trein stappen, worden ze door bendes overvallen. Daarom, dixit Frontline, gaan de meesten nu alleen nog in groep terug.

Een van de staatssecretarissen in de nationale regering, eveneens een lid van Laloo's RJD, is Mohammad Taslimuddin, een man wiens strafblad uitgebreider is dan zijn lijst van politieke verwezenlijkingen. Tegen hem lopen negen aanklachten en in een rapport van het deelstaatparlement van Bihar uit 1996 staat dat hij "een ordinaire misdadiger is wiens misdaden variëren van afpersing, verkrachting en gangsterisme tot poging tot moord". Maar, Taslimuddin werd door Laloo naar voren geschoven, en dus kreeg hij een ministersportefeuille. Dat gebeurde onder de voorlaatste regering, van premier Deve Gowda, ook al, maar toen er enorm protest kwam, werd Taslimuddin na twee maanden wandelen gestuurd.

Zijn collega staatssecretaris Ali Ashraf Fatimi moet niet voor hem onderdoen. De man is volgens de politie betrokken bij kidnapbendes die over de deelstaatsgrenzen heen actief zijn in Maharahstra, Gujarat, Karnataka en UP. Er loopt maar één rechtszaak tegen hem. Volgens de politie komt dat omdat deelstaatpremier, en nu dus nationaal minister, Laloo hem al veertien jaar een hand boven het hoofd houdt.

De BJP greep de rechtszaken tegen de pas ingezworen ministers meteen aan om hun aftreden te eisen. Premier Singh argumenteert evenwel dat er in de NDA-coalitie van Vajpayee evengoed mensen zaten tegen wie rechtszaken liepen. Defensieminister Fernandez werd gefilmd terwijl hij steekpenningen aannam, minister van Binnenlandse Zaken Advani werd samen met twee van zijn collega's door het Hooggerechtshof verantwoordelijk gehouden voor het "aanzetten tot haat en het afbreken van de Babri-moskee in Ayodhya begin jaren negentig".

Bovendien, kijk naar de 542 volksvertegenwoordigers. Niet minder dan honderd onder hen hebben rechtszaken lopen. Dat geldt voor niet minder dan 19 procent van de BJP zelf, voor 10 procent van de parlementariërs van Congres, 40 procent van de mensen van Laloo's partij RJD, en zelfs 56 procent van de kleine regeringspartner NCP. Omgerekend zijn het aantal parlementariërs met een smet op het blazoen voor 37 procent mensen die tot partijen behoren die tot aan de verkiezingen in de regering zaten, en voor 36 procent mensen uit de partijen van de huidige regeringscoalitie. Het 'zuiverst', verreweg, is links, met 'maar' 8 procent van de inbeschuldigingstellingen.

Er is dus in essentie weinig veranderd, alleen is er nu meer aandacht voor het criminele aspect van de Indiase politieke elite. Maar hoe kan het dat mensen als Mohammad Shahabuddin verkozen worden terwijl ze in de cel zitten? Wie in voorarrest zit, mag niet eens zijn stem uitbrengen. Maar je mag in India je kandidatuur stellen zo lang je niet daadwerkelijk bent veroordeeld tot een celstraf van meer dan vijf jaar. En moet het gezegd: de molen der gerechtigheid maalt in India tergend traag. Minder dan een derde van de aanklachten mondt ooit uit in een rechtszaak.

In 2002 diende de NDA-coalitie van premier Vajpayee een voorstel in om de kieswet te wijzigen. Ze namen de suggestie van de nationale kiescommissie over waarbij mensen die in staat van beschuldiging gesteld zijn, niet meer mogen meedingen naar een politiek ambt. Het voorstel werd weggestemd door een meerderheid die over het hele politieke spectrum reikte.

Dit jaar diende de kiescommissie een voorstel in opdat kandidaten een afschrift van hun strafblad moeten indienen. Ook daar was de hele politieke wereld tegen, maar het voorstel haalde het toch omdat het gerechtelijke apparaat en het maatschappelijke middenveld samenwerkten en hun slag thuishaalden. En zo weten we nu dat haast een op de vijf parlementariërs in het beklaagdenbankje thuishoort.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234